Dieta neurogenezei Skip to main content
Dieta neurogenezei

Potențialul creierului tău este enorm și depinde numai de tine cum și cât îl exploatezi. Neurogeneza este secretul cunoașterii, fiind procesul prin care creierul se “upgradează” în permanență.

Neurogeneza este procesul prin care se nasc neuronii, Dacă până nu demult se considera că neurogeneza are loc numai în perioada pre-natală și la o vârstă fragedă, studiile realizate în ultimii ani au scos la iveală faptul că neurogeneza este un proces prezent și în creierul adult.

Înțelegerea neurogenezei este cea mai mare descoperire a neuroștiinței din ultimul secol. Oamenii de știință încă fac studii pe tema neurogenezei la adulți, însă concluzia la care au ajuns deja este că procesul de neurogeneză poate fi încurajat de stilul de viață al individului.

Adulții la care procesul de neurogeneză este foarte activ se bucură de o capacitate de învățare sporită, memorie mai bună, vitalitate emoțională, protecție împotriva stresului, a anxietății și a depresiei, precum și de un sistem imunitar fortificat și o funcționare a creierului mai bună în general.

Rapiditatea cu care se nasc neuroni noi este impresionantă, tot ce trebuie să faci este să descoperi “secretul” succesului.

Studiile au arătat că alimentația se află în strânsă legătură cu nașterea de noi neuroni. Fie că alegi să consumi alimentele benefice ca atare, fie că preferi suplimentele, efectele nu vor întârzia să apară. Dacă alegi alimentele te vei bucura de gust, însă suplimentele reprezintă o alternativă mai ieftină, dar și mai comodă.

4 cele mai eficiente alimente atunci când vine vorba despre neurogeneză

Coacăzele

Coacaze

Prin studiile realizate pe șoareci s-a dovedit că aceste fructe sunt de-a dreptul miraculoase, iar consumul zilnic stimulează vizibil neurogeneza. Mai mult decât atât, acestea au nenumărate alte beneficii, printre care protejarea AND-ului, prevenirea bolilor cardiovasculare, dar și a cancerului. De aceste beneficii te poți bucura și tu, consumând o cană de coacăze pe zi. Dacă îți este greu să ai în fiecare zi coacăze la îndemână, ideal ar fi să alegi suplimentele însă numai după ce te consulți cu medical tău.

Omega-3

sardine

Alte alimente vedetă în materie de neurogeneză sunt alimentele bogate în acizi grași omega-3, pe care îi regăsim în somon, cod, sardine și hering. Cercetătorul în neuroștiințe Sardine Thuret de la London’s Kings College, a obervat că prezența zilnică a acizilor grași omega-3 în alimentație sporește procesul de neurogeneză cu 40%.

Totodată, e important să știi că procesul de neurogeneză este încetinit de consumul de grăsimi nesănătoase.

Ceaiul verde

Ceai verde

Polifenolii din ceaiul verde joacă, de asemenea, un rol important în procesul de neurogeneză. Pe lângă ajutorul oferit procesului de naștere a unor noi neuroni, ceaiul verde are beneficii și pentru sistemul cardiovasculare, dar îmbunătățește și sistemul imunitar.

Dacă alegi suplimentele, important este să nu depășești 1.000 mg pe zi, dar și să alegi capsule fără cofeină pentru a nu te expune riscurilor ce apar în urma supradozei de cofeină.

Curcuma

curcuma

Curcuma, cunoscută ca fiind cel mai puternic antiinflamator natural, dar reunumit și pentru proprietățile sale antioxidante, are efecte puternice la capitolul neurogeneză. Dovadă sunt studiile realizate pe bătrânii la care funcțiile cognitive au fost îmbunătățite după introducerea curcumei în alimentația zilnică.

Doza zilnică recomandată în cazul suplimentelor este de 200 – 1.200 mg, însă pentru a stabili de cât ai nevoie, poartă o discuție cu medicul tău.

O dietă care favorizează neurogeneza este o dietă bogată în fructe și legume, precum și în grăsimi sănătoase, dar săracă în carbohidrați și zaharuri.

Comenteaza cu Facebook