Diferenta dintre Shastre, Vede si Upanisade Skip to main content
Diferenta dintre Shastre, Vede si Upanisade

Shastrele, Vedele si Upanisadele au un lucru in comun: toate sunt scrieri sacre, fundamentale atunci cand vine vorba despre Divinitate. Intrebarea este, ce le deosebeste pe acestea?

Shastre

Shastra inseamna “Cartea intelepciunii” si face referire la Autoritatea divina. In hinduism, termenul shastra face referire la orice tratat, manual sau instrument al invatarii intr-un anumit domeniu, inclusiv in cel religios.

Shatrele sunt impartite in 4 categorii:

  • Sruti – despre care se spune ca sunt revelatiile divine transmise prin intelepti. Aceasta categorie de shastre este considerata cea mai sacra in literatura hindusa.
  • Tantra – acestea shastre fac referire la aspectele ezoterice din hinduism, printre care si practicile yoga mistice si filozofia care sta la baza acestora.
  • Smirti – aceste shastre interpreteaza filozofia Vedica, insa sunt considerate mai putin importante decat Sruti pentru ca intelepciunea lor se transmite de la om la om si se bazeaza pe memoria umana, care poate fi pusa la indoiala.
  • Purana – aceasta categorie contine o serie de naratiuni care cuprind legende hinduse, mituri si chiar si geneanologia divina.

* In invatatura budista termenul de shastra are alta insemnatate, acesta semnificand un comentariu facut asupra unui text religios din Vede sau Upanisade.

Citeste: VEDELE: ORIGINE, SEMNIFICAȚII ȘI IMPACT ASUPRA FILOZOFIEI EUROPENE

Vede

Vedele reprezinta o colectie de texte religioase si imnuri care dateaza din anul 1500 i.Hr. Ele sunt considerate ca fiind sursa originala a cunoasterii. Acestea se impart in 4 vede diferite:

  • Rig Veda – care contine imnuri si mantre inchinate Divinitatii, care sunt menite recitarii.
  • Sama-Veda -  contine o serie de mantre si melodii menite sa fie incantate.
  • Yajur-Veda – care contine texte pentru liturghie.
  • Atharva-Veda – care contine care contine o serie de ritualuri si formule magice.

Vedele prezinta o multime de zei, cei mai multi dintre acestia fiind asociati cu elemente din natura precum vantul, furtuna sau focul. Totodata, acestea contin o serie de povesti care fac referire la creatie.

Citeste: BHAGAVAD GITA: APARENT NEGATIVA, SUFERINTA E NECESARA SI BENEFICA

Upanisade

Upanisadele contin cele mai importante subiecte tratate in literatura vedica, fiind considerate esenta Vedelor.

In Upanisade se trateaza aspecte religioase, teologice, psihologice si chiar si de etica.

Din categoria Upanisadelor face parte si Bhagavad-Gita, faimoasa scriptura orientala care este considerata ca fiind transmisa de Dumnezeu.

Shastrele, Vedele si Upanisadele au fost primele scrieri filozofice, servind drept inspiratie filozofiei grecesti, multi dintre marii intelepti ai Greciei Antice folosind idei luate din scrierile hinduse. Spre exemplu, filozofia platoniciana si cea pitagoreica se bazeaza pe idei luate din Shastre, Vede si Upanisade.

Profesorul Moriz Winternitz, doctor in filozofie si asistent universitar in cadrul Universitatii Oxford, a studiat indelung legatura dintre filozofia hindusa si stemul filozofic grecesc. Acesta declara, in anul 1937, urmatoarele: “In ceea ce il priveste pe Pitagora, este foarte probabil sa fi fost familiarizat cu doctrinele indiene in Persia”.

Si Ludwig von Schroder, filozof de origine germana si autor al cartii “Pitagora si indienii” publicata in anul 1884, e de parere ca Pitagora a fost influentat de scolile filozofice hinduse: “Aproape toate doctrinele filozofice si matematice atribuite lui Pitagora sunt derivate din India”.

 

*Hatha Yoga SEVA organizeaza, in perioada 27 ianuarie 2018 – 11 februarie 2018, un retreat la Marari Beach, o plaja paradisiaca din sudul Indiei. De asemenea, se vor vizita locuri cu o incarcatura spirituala aparte precum comunitatea spiritual-religioasa Auroville, dar si ashramul renumitului Sadhguru. Mai multe informatii aici.

Comenteaza cu Facebook