LISTA NEAGRA A SUBSTANTELOR ALERGENE DIN COSMETICE SI PARFUMURI Skip to main content
LISTA NEAGRA A SUBSTANTELOR ALERGENE DIN COSMETICE SI PARFUMURI

Specialiştii europeni au ales din cele 100 de substante posibil alergene doar 26 de substante alergene care au fost puse pe lista neagra, ceea ce înseamnă că prezenţa unei substanţe de pe listă în compoziţia unui anumit parfum sau produs cosmetic obligă la o etichetare corespunzătoare, care să avertizeze potenţialii cumpărători. Producătorii, importatorii, distribuitorii şi comercianţii de produse cosmetice si parfumuri sunt obligaţi să se conformeze directivelor europene care impun precizarea pe etichetele cosmeticelor a tuturor substanţelor componente şi menţionarea expresă a substanţelor cu potenţial alergen.

Aceasta reglementare în ceea ce priveşte siguranţa produselor cosmetice va intra în vigoare, la nivel european, peste 12 luni, când vor fi introduse „standarde minime“ în acest domeniu. Producătorii vor fi obligaţi să enumere nanomaterialele şi utilizarea produselor CMR ( produse cancerigene, mutagene şi toxice pentru reproducere ) în fabricarea cosmeticelor.

Lista neagra a substanţelor alergene folosite în industria cosmeticelor, a căror semnalare prin etichetare este obligatorie: 

1. 2-benzilideneheptanal - extrem de toxică pentru celula canceroasa

2. alcool benzilic - este clasificat ca fiind un deseu toxic. In contact cu pielea, da nastere starilor de oboseala permanenta, aparitia cancerului de piele, astmului, problemelor respiratorii, depresiilor, eczemelor, hipertensiunii arteriale, durerilor de articulatii sau de muschi.

Citeste: 3 PLANTE CARE PURIFICĂ AERUL DIN CASA TA


3. alcool cinamic - poate provoca o reacţie alergică a pielii. Face parte din categoria substantelor periculoase fiind considerat nociv. Se recomanda evitarea contactului cu ochii, pielea sau imbracamintea.

4. citral - posibil alergen. Desi nu este toxic, poate cauza alergii cutanate la persoanele mai sensibile. BASF este unul din liderii mondiali pe segmentul de arome sintetice. Produsul principal este citralul, o aromă chimică fabricată începând cu anul 2004 la Ludwigshafen, într-o nouă uzină cu o capacitate anuală de 40.000 de tone. Molecula de citral, care conţine 10 atomi de carbon este responsabilă si de aroma de citrice în natură.

5. eugenol - derivat fenolic cu potential chimico-toxic, posibil alergen. Uleiul de cuisoare are ca substanta activa eugenolul.

6. 7-hidroxicitronelal

7. isoeugenol - este un compus utilizat in multe marci de renume ca: Lush, Catalysis, Floritene, Oriflame, si multe altele. Se extrage din cuisoare si scortisoara. Are numeroase aplicaţii în stomatologie pentru proprietăţi analgezice şi antiseptice, în produse de parfumerie, arome, uleiuri esenţiale şi în medicină (local antiseptic şi analgezic).
Mai este utilizat ca momeala pentru insecte şi absorbant UV, analgezic, biocid şi antiseptic, de asemenea, este folosit în fabricarea stabilizatorilor si antioxidantilor pentru materiale plastice şi cauciuc.

8. alcool amilcinamic

9. salicilat de benzil

10. aldehida cinamică

11. cumarina - din cauza mirosului plăcut asemănător cu mirosul de vanilie, este utilizată mai ales în parfumerie, cosmetică, folosirea ei în industria alimentară fiind în majoritatea țărilor interzisă. Derivatele de cumarină ca warfarina sun folosite în medicină ca aticoagulant pentru prevenirea hemoragiilor cerebrale, sau în doze mai mari ca otravă pentru combaterea rozătoarelor, producând acestora hemoragii interne. Derivatele fluorescente de cumarină sunt folosite în fabrica vopselelor.

12. geraniol ( eugenol ) - este un alergen prezent in 90% din parfumurile pentru femei şi mai toate marcile de parfumuri utilizează chimicale alergene. Opium figurează împreună cu Red şi Poison, în fruntea unei liste publicate în anul 2000 de cercetători americani, care clasează parfumurile în funcţie de posibilitatea de a provoca crize de astm.

13. liral

14. alcool 4-metoxibenzilic

15. cinamat de benzil

Citeste: 10 ANTIBIOTICE NATURALE PE CARE LE FOLOSEAU STRĂMOȘII NOȘTRI
16. farnesol - este un pesticid natural pentru acarieni şi folosit ca feromon pentru insecte. Se recomanda ca persoanele care au alergie la parfum sa se fereasca de aceasta substanta. Este folosit in multe produse cosmetice bio ca: Speick, Green Energy Organics, Naturetis, DZINTARS, Biotika, etc. Este prezent în uleiuri esenţiale: citronella , neroli , cyclamen , iarba de lamaie , tuberoza , trandafir , mosc , balsam şi Tolu . Este folosit în parfumerie pentru a sublinia mirosuri de parfumuri dulci florale. Este folosit în special în parfumuri liliac. Farnesolul este o substanta naturala extrasa din florile unei specii de salcam.

17. lilial - un alergen care asimilat de catre organism are efecte similare cu estrogenii din corp.

18. linalool - parfum compus din extract din lavanda si coriandru. Poate avea un efect iritant si potential alergen. Extractul de coriandru poate fi citotoxic. Acest efect ii confera si o actiune slaba de conservant. Poate fi alergen, daca sunteti alergici la planta din care s-a extras uleiul.

19. benzoat de benzil - in medicina se foloseste in tratamentul scabiei si al pediculozei, ca aditiv alimentar în arome artificiale, ca plastifiant în celuloză şi alti polimeri. Este clasificat ca nociv.

20. citronelol

Citeste mai mult pe codulrosu.blogspot.ro.

Comenteaza cu Facebook