Meniu vegetarian pentru revelion Skip to main content
Meniu vegetarian pentru revelion: aperitiv, fel principal si desert

Trecerea in noul an reprezinta intotdeauna un motiv de sarbatoare. In cazul in care nu stii ce sa pui pe masa de la petrecerea de revelion, iata o sugestie de meniu vegetarian, alcatuit din preparate cu un aer festiv.

Aperitiv: Bruschete cu gem de smochine si branza de capra

bruschete cu smochine

Pentru 6 portii ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 1 bagheta frantuzeasca
  • 1/3 cana de ulei de masline
  • sare de mare
  • 20 de frunze de salvie
  • 120 g de branza de capra
  • 1/3 cana de gem de smochine

Preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius. Feliaza apoi bagheta si asaza feliile pe o tava acoperita cu hartie de copt.

Folosind o lingura de ulei de masline, vei unge fiecare felie de bagheta. Asezoneaza apoi feliile cu sare si coace-le in jur de 8 minute, pana cand capata o nuanta aurie. Dupa ce le scoti din cuptor, lasa-le la racit.

Intre timp, acopera o farfurie cu servetele de hartie. Incinge uleiul de masline ramas intr-o tigaie, la foc mediu. Prajeste, pe rand, frunzele de salvie in uleiul incins, apoi scoate-le pe farfuria acoperita cu servetele, al caror rol este de a absorbi grasimea.

Citeste: REȚETĂ AYURVEDICĂ PENTRU IARNĂ: CHAI AROMAT

Unge cu cate o lingurita de branza de capra fiecare felie de bagheta, apoi acopera cu ½ lingurita de gem de smochine si decoreaza cu o felie de salvie prajita.

Asaza bruschetele pe un platou si serveste-le pe post de aperitiv.

Fel principal: Tarta de arpacas cu pastarnac si ciuperci

tarta arpacas

Pentru 6-8 portii ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 150 g de arpacas
  • 330 g de pastarnac curatat si tocat
  • 2 linguri de seminte de in
  • 2 linguri de unt
  • 2 linguri de ulei de masline + 1 lingura pentru unsul tavii
  • 1 ceapa maruntita
  • 3 catei de usturoi, maruntiti
  • 400 g de ciuperci maruntite
  • 1 crenguta de rozmarin
  • 3 frunze de salvie maruntite
  • 100 g de alune de padure prajite
  • 50 g de branza data pe razatoare
  • patrunjel maruntit, dupa gust
  • nucsoara dupa gust
  • 3 linguri de seminte de dovleac

Fierbe arpacasul cu sare, piper si alte condimente, dupa gust. La final, scurge apa in care ai fiert arpacasul, dar pastreaza 4 linguri.

Fierbe pastarnacul in apa cu sare. Foloseste apoi blenderul pentru a-l transforma in piure. Amesteca semintele de in in cele 4 linguri de apa ramase de la arpacas.

Pune uleiul de masline si untul intr-o tigaie, la foc mic, apoi caleste in ele ceapa si usturoiul. Dupa ce acestea sunt sotate, adauga si ciupercile, rozmarinul si frunzele de salvie. Dupa ce apa de la ciuperci se evapora, opreste focul si lasa amestecul la racit.

Citeste: RETETA VEGANA: CURRY CU NAUT SI COCOS

Unge cu uleiul de masline ramas o tava rotunda, de tarta. Pune in tava piureul de pastarnac, arpacasul fiert, amestecul de seminte de in, branza rasa, patrunjelul tocat, amestecul de ciuperci preparat anterior, precum si alunele trase la tigaie. Asezoneaza totul cu sare si nucsoara, apoi amesteca cu o spatula. Introdu tava la frigider, unde o vei lasa sa se raceasca pana la 12 ore.

Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius si introdu tava. Coace tarta in jur de 45 de minute. Asezoneaza tarta cu seminte de dovleac si rozmarin si serveste-o calda sau rece.

Desert vegan: Prajitura cu chipsuri de ciocolata, banane si ovaz

prajitura

Ingrediente:

  • 2 cani de ovaz, macinate in rasnita sau blender
  • ½ cana de ovaz
  • ½ cana de zahar brun
  • 1/2 lingurita de scortisoara
  • 1/8 lingurita de nucsoara
  • 1 varf de cutit de cuisoare
  • 2 linguri de zahar pudra
  • 1 lingurita de praf de copt
  • ½ lingurita de sare de mare
  • 2 linguri de unt de cocos, topit
  • 2 banane bine coapte
  • 1/3 cana de sos de mere
  • ¼ cana de lapte de migdale
  • 1 lingurita de esenta de vanilie
  • ½ cana de chipsuri de ciocolata neagra
  • 1/4 cana de nuci maruntite
  • 1 banana feliata

Pentru glazura:

  • 1 banana coapta
  • 2 linguri de unt de arahide
  • ½ cana de zahar pudra
  • putina sare

Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius, apoi unge o tava cu ulei.

Intr-un bol mare, amesteca ingredientele uscate (ovazul macinat, ovazul, zaharul, praful de copt, sarea si mirodeniile).

Intr-un alt bol, amesteca uleiul, sosul de mere, laptele de migdale si vanilia. Adauga si cele 2 banane si foloseste blenderul pentru a transforma amestecul intr-o pasta. Incorporeaza apoi acest amestec in cel facut din ingrediente uscate. Completeaza cu chipsurile din ciocolata, cu nuci si cu banana feliata.

Pune compozitia obtinuta in tava unsa si coace prajitura pret de 36 de minute Lasa apoi prajitura sa se raceasca in jur de 25 de minute si acoper-o cu glazura.

Glazura se prepara astfel: paseaza banana, adauga untul de arahide, sarea si zaharul pudra. Foloseste blenderul pentru a transforma totul intr-o glazura, pe care o vei tine in congelator in jur de 30 de minute inainte de a o folosi pentru decorarea prajiturii.

 

*In luna februarie a anului 2018 se deschide Scoala de primavara Hatha Yoga Seva. Mai multe informatii gasesti aici, iar pentru inscrieri trimite mail la adresa hathayogaseva@gmail.com.

Comenteaza cu Facebook