Pranayama, respirația care reduce inflamația Skip to main content
Pranayama, respirația care reduce inflamația

Pranayama este practicată, în mod tradițional, pentru purificarea și energizarea trupului și minții. Studiile realizate recent în domeniu au dovedit însă că tehnicile de respirație au o mulțime de alte efecte benefice, printre care și reducerea inflamației din organism.

Un studiu realizat recent de către cercetătorii de la Universitatea Carolina de Sud a analizat efectul respirației pranayama asupra inflamației din corp, monitorizând biomarkerii din salivă. Specialiștii au ales tehnica de respirație oferită de Thirumoolar în cadrul poeziilor sale.

Tehnica de respirație aleasă de specialiști a fost cea a curățării nadis-urilor prin respirația alternativă. Nadis-urile sunt meridianele energetice prin care prana, energia vitală, circulă.  Practicanții yoga susțin că pranayama le purifică trupul la nivel fizic și subtil, dar și că le oferă “forța suprmă” ori că îi conduce către imortalitate.

Pranayama

Participanții la studiu au practicat tehnica de pranayama care presupune inhalarea aerului pe nas preț de 2 secunde, apnee preț de 8 secunde și un expir lung de 4 secunde. Participanții au cântat, înainte de exercițiile de respirație, mantra “Om”. Tehnica de respirație a fost practicată preț de 10 minute.

După practica acestor tehnici de respirație, cercetătorii au analizat biomarkerii din salivă și au constatat că inflamația a scăzut după practicarea acestei respirații. Inflamația sta la baza multor boli printre care depresia și cancerul.

Cercetătorii au descoperit că pranayama folosită în combinație cu asanele scade nivelul de stres, reduce tensiunea arterială, ameliorează durerile cronice, accelerează metabolismul și are efecte calmante.

Incorporarea tehnicilor de respirație precum pranayama în viața de zi cu zi are o mulțime de beneficii pentru sănătatea fizică, dar și psihică a practicanților. Pranayama nu este la îndemăna oricui și nu poate fi practicată după tutorialele văzute pe internet. Apelează la ajutorul unui instructor autorizat pentru a învăța tehnicile de respirație yoghine în mod corect. După ce stăpânești pranayama, poți practica pe cont propriu.

Comenteaza cu Facebook