Proteinele in dieta vegetariana Skip to main content
Proteinele in dieta vegetariana

 

Pseudo-specialistii imputa dietelor vegetariene, vegane sau raw-vegane lipsa de proteina de origine animala asociata cu aparitia unor carente de fier si/sau acid folic (ajuta la formarea celulelor rosii din sange) in organism. Putini vorbesc insa de sursele vegetale de proteine, alternative celor de origine animala, care asigura o dieta vegetariana echilibrata.

Mai nou, proteinele de origine animala (carne, oua, lactate) sunt "promovate" cu predilectie (noile metode de diversificare a bebelusilor recomanda introducerea inca de la inceput a acestora) datorita incadrarii lor in categoria proteinelor complete - cele care asigura organismului toti aminoacizii de care are nevoie intr-o zi.

In acelasi timp, sursele de proteina vegetala cum ar fi nucile, fasolea, lintea si cerealele integrale intra in categoria proteinelor incomplete - asigura partial aportul de aminoacizi de care organismul are nevoie. Exista insa si surse vegetale de proteine complete precum: semintele de canepa, soia si quinoa.

Ba mai mult decat atat, consumand doua proteine incomplete la aceeasi masa sau in decursul unei zile (ex.: mancare de linte si paine din cerale integrale) putem crea o proteina completa chiar daca am adoptat o dieta vegetariana.

In ceea ce priveste combinarea proteinelor cu alte alimente, se recomanda evitarea consumarii lor alaturi de alimente bogate in amidon (avocado, fasole, paste, orez, cartofi, mazare) deoarece acestea se neutralizeaza reciproc si astfel se impiedica o buna digestie - apare starea de prea-plin si balonarea.

 

*In cadrul Scolii de Toamna Hatha Yoga SEVA, care incepe pe 19 septembrie, ai ocazia sa afli mai multe despre alimentatia sanatoasa - pentru informatii suplimentare si inscrieri intra aici

Comenteaza cu Facebook