Specialist in neurostiinta confirma efectele puternice ale incantarii mantrelor Skip to main content
Specialist in neurostiinta confirma efectele puternice ale incantarii mantrelor

Testele imagistice (RMN) facute in timpul incantarii mantrelor in sanscrita au scos la iveala faptul ca anumite zone din creier, asociate cu functiile cognitive, isi maresc volumul.

Specialisii numesc acest fenomen “efectul sanscrit”, insa in traditia hindusa acest efect este cunoscut de mii de ani. Yoghinii sustin ca incantarea mantrelor sporeste capacitatea de concentrare, stimuleaza gandirea si totodata imbunatateste memoria. Cercetatorii au reusit, cu ajutorul testelor de imagistica, sa confirme toate aceste efecte ale mantrelor asupra creierului.

Citeste: MANTRA: CE ESTE ȘI CUM FUNCȚIONEAZĂ

In anul 2011, in cadrul Universitatii din Trento, Italia, s-a facut un studiu in colaborare cu Institutul Indian de Cercetare a Creierului. In timpul acestui studiu, s-au facut o serie de teste de tip RMN celor care incantau mantre de peste 40.000 de cuvinte, in sanscrita, inca din copilarie. Maestrii in sanscrita vedica se antreneaza zilnic incantand mantre pret de 8-10 ore pe zi pana cand ajung la 10.000 de ore de mantre, pentru ca apoi sa reduca orele de incantare la 3 pe zi. Scopul a fost de a observa ce impact a avut memorarea acestor mantre asupra structurii creierului. Rezultatele RMN-ului au dovedit faptul ca numeroase regiuni din creier au dimensiuni mai mari decat la persoanele care nu incanteaza mantre. Mai mult decat atat, volumul materiei cenusii e cu pana la 10% mai mare in ambele emisfere ale creierului, la persoanele care obisnuiesc sa incanteze mantre.

Citeste: KIIRTAN SAU PUTEREA SUNETULUI TRANSCEDENTAL

RMN-ul a scos la iveala si faptul ca hipocampusul (n.r. regiunea din creier responsabila atat pentru memoria pe termen scurt, cat si pentru memoria pe termen lung) are mai multa materie cenusie la persoanele care incanteaza mantre pentru perioade indelungate.

In concluzie, oamenii de stiinta au confirmat faptul ca antrenarea intensiva a memoriei verbale este cea responsabila pentru efectele benefice pe care mantrele le au asupra creierului.

Poti asculta mantra saptamanii aici --> https://www.yogasat.ro/mantra-overcome-attachment-and-letting-go-moh-mohiya-mantra-meditation-music

 

*In luna februarie a anului 2018 se deschide Scoala de primavara Hatha Yoga Seva. Mai multe informatii gasesti aici, iar pentru inscrieri trimite mail la adresa hathayogaseva@gmail.com

Comenteaza cu Facebook