Tranziția către o dietă vegetariană Skip to main content
Tranziția către o dietă vegetariană

“Vegetarienii nu mănâncă niciciun aliment care a avut o mamă.” – Yogi Bhajan

Practica yoga te poate determina să îți reconsideri stimul alimentar și să treci către o dietă vegetariană. Yoghinii renunță la mâncarea de origine animală în primul rând datorită principiului moral Ahimsa, care promovează nonviolența de orice natură, dar și pentru că o dietă vegetariană nu implică un consum ridicat de energie, facilitând experiențele spirituale.

Trecerea la o dietă vegetariană trebuie să se facă însă treptat, pentru a nu crea dezechilibre în organism. Corpul nu trebuie să fie bruscat în niciun fel, nici măcar printr-o schimbare drastică de regim alimentar. Vegetarienii nu se abțin de la consumul de carne cu eforturi mari, ci pur și simplu își cultivă gustul pentru cereale, nuci, fructe și legume, astfel încât acestea să le satisfacă în mod complet nevoile.

Tranziția către o alimentație 100% vegetariană trebuie să se facă treptat și pentru asta există mai multe căi, dintre care tu o poți alege pe cea care ți se potrivește cel mai bine:

  • Înlocuirea treptată a felurilor principale cu unele vegetariene și creșterea consumului de fructe și legume astfel încât, la un moment dat, să eliminăm complet alimentele de origine animală
  • Adoptarea unei diete vegetariene 1 zi pe săptămână, apoi creșterea treptată a numărului de zile în care renunțăm la carne până când devenim vegetarieni
  • Eliminarea din alimentație a tuturor alimentelor procesate și reducerea treptată a cantității de carne consumată

Important este să mâncăm preparate apetisante, gustoase și să avem o dietă variată, care să ne satisfacă toate nevoile nutriționale.

“Leul este un mare consumator de carne și este considerat regele junglei. Însă niciun animal nu este mai puternic decât elefantul, despre care se știe că are o dietă vegetariană.” – Yogi Bhajan

Pe lângă motivele de natură morală și spirituală, există și argumente ce țin de sănătate în adoptarea unei diete sănătoase.

  • Carnea conține proteine de origine animală. Atunci când un animal moare, proteinele se coagulează în câteva ore, eliberând o serie de toxine, care sunt absorbite de ficat si care intoxică organismul. Pe de altă parte, proteinele de origine vegetală nu intră în stare de putrefacție. Rezidurile acestor proteine sunt substanțele care poartă denumirea de celuloză, despre care se știe că nu reprezintă un pericol pentru organism.
  • Carnea este un aliment acid. Consumul de carne eliberează în sânge acid uric, care facilitează dezvoltarea bolilor precum cancerul. Totodată, acesta împiedică atingerea unor stări meditative intense pentru că irită fluxul sanguin.
  • Carnea este o sursă bogată de colesterol, care contribuie la apariția bolilor cardiace.
  • Majoritatea animalelor care sunt crescute pentru carnea lor sunt hrănite cu o serie de substanțe chimice și hormoni, care au menirea de a le accelera creșterea.
Comenteaza cu Facebook