Vedele: origine, semnificații și impact asupra filozofiei europene Skip to main content
Vedele: origine, semnificații și impact asupra filozofiei europene

Vedele sunt o serie de imnuri si alte texte religioase originare din India, fiind cele mai vechi scripturi hinduse. Acestea dateaza din jurul anului 1000 i.Hr. Versurile Vedelor sunt recitate în timpul slujbelor și ritualurior religioase indiene. Potrivit liderilor spirituali indieni, Vedele sunt creații de proveniență divină – “apaurușeya” și poartă denumirea de “sruti” – adică ceea ce se aude.

Structura și conținutul Vedelor

Textele Vedelor pot fi împărțite în 4 colecții:

  • Rig-Veda – colecție de imnuri vedice pentru recitare și rugăciune
  • Sama-Veda – colecție de cântece pentru psalmodiere
  • Yajur-Veda – colecție de formule și mantre pentru ritualurile religioase
  • Atharva-Veda – colecție de 730 de imnuri și 6000 de mantre cu proprietăți vindecătoare

Rig-Veda este cea mai mare, dar și cea mai importantă colecție. Aceasta include 1028 de imnuri și este împărțită în 10 cărți denumite mandale. Sunt texte dificile, scrise într-un stil greoi, cu metafore și aluzii extrem de dificil de înțeles.

Zeitățile menționate în Vede

În ciuda faptului că Vedete menționează mai multe zeități, unele primesc mai multă atenție decât altele. Mai bine de jumătate dintre imnurile vedice menționează următoarele zeități: Indra (prezent în 250 de imnuri), Agni (prezent în 200 de imnuri) și Soma (menționat în 100 de imnuri).

Indra este considerat ca fiind regele zeilor, dar și Regele Furtunii și al Războaielor. Soma, pe de altă parte, este personificarea plantei sacre cu același nume, al cărei suc era considerat sfânt. Agni, Zeul Focului, este considerat un zeu foarte impotant, acesta simbolizând “flacăra vieții”.

Menirea Vedelor

Vibrația Vedelor ajunge până la originea Universului, adică la Brahman. Acestea se manifestă la începutul fiecărui ciclu de creație. Vedele ajută oamenii să își descopere adevărata natură și să se elibereze. Totodată, acestea ajută oamenii să înțeleagă cum pot cere ajutorul zeităților pentru a rezolva problemele din lumea materială, dar și pentru a accepta boala și moartea. Valoarea Vedelor atât din punct de vedere al bunăstării spirituale, cât și din punct de vedere al bunăstării fizice, este nemăsurată.

Cuvântul Veda provine din rădăcina “Vid” – care înseamnă “a ști”. Hinduismul îndeamnă către o viață echilibrată și către îndeplinirea celor 4 obiective importante în viață: îndeplinirea obligațiilor religioase, câștigurile materiale, căutarea plăcerii și eliberarea. Vedele ajută oamenii să conștietizeze toate aceste 4 obiective, dar și să le îndeplinească.

Vedele, sursă de inspirație pentru filozofii germani și nu numai

Mulți filozofi de origine germană, printre care Carl Jung și Arthur Schopenhauer s-au inspirat din Vedele indiene, făcând în repetate rânduri referire la acestea. Mirgandra Agarwal, autoarea cărții “Filozofia inspirației”, susține că filozofii s-au inspirat din cele mai vechi timpuri din textele vedice. Potrivit spuselor acesteia, Pitagora și Platon sunt doar două exemple de filozofi din Grecia Antică care și-au găsit inspirația în Vede.

Arthur Sopenhauer a citit traducerea în latină a Upanișadelor, texte filozofice din Vede, despre care a spus că sunt “produsul înțelepciunii supreme a omului”. De asemenea, el a făcut referire la Upanișade și astfel: “Este cea mai satisfăcătoare și înălțătoare lectură din lume; a fost mângâierea vieții mele și va fi consolarea morții.”

Carl Jung a folosit conceptul de Brahman, al sinelui suprem, în operele sale. Acesta a folosit acest concept de origine hindusă pentru a reprezenta integrarea meta-cognitivă a funcțiilor care apar atunci când personalitatea se dezvoltă suficient pentru a depăși  contrariile funcțiilor. Jung a introdus conceptul sinelui suprem în lucrarea sa “Tipuri Psihologice”, pe care a numit-o a cincea funcție a conștiinței.

 

*Mai multe informații despre Vede vei afla în cadrul workshop-urilor ținute în cadrul festivalului YogaSat, care se va desfășura în perioada 18-24 iunie la Fundata, Brașov. Citește mai mult aici.

Comenteaza cu Facebook