Interviu Ada Morariu: “E ok sa gresesc, yoga mi-a luat o imensa greutate de pe inima” Skip to main content
Interviu Ada Morariu: “E ok sa gresesc, yoga mi-a luat o imensa greutate de pe inima”

Ada Morariu este profesor acreditat de Hatha Yoga, practica Gendai Reiki si isi continua formarea in Vinyasa si Yin Yoga. Practica a ajutat-o sa renunte la fumat, alcool si carne, a triat persoanele din viata ei, chiar daca asta a insemnat sa piarda oameni dragi. Aflati mai multe despre Ada din interviul pe care l-a oferit in exclusivitate cititorilor Yogasat.

ADA MORARIU

Am inceput, ca multi altii, cu Eckhart Tolle si ulterior l-am descoperit pe Alan Watts. Ii urmaresc (pe Youtube momentan) pe Sadhguru si mai nou pe Mooji (pe care am avut si norocul sa-l intalnesc in India). Cele mai noi descoperiri sunt Sri Ramana Maharshi si Sri Aurobindo; sunt absolut fascinata de ideile lor si momentan le devorez cartile, filozofia si invataturile. Imi plac, de asemenea, stilul si filozofia lui Deepak Chopra.

Pentru mine, yoga reprezinta cel mai apropiat lucru de ceea ce ar putea fi Dumnezeu. Nu sunt o persoana religioasa, nu am fost niciodata; dar sunt atrasa de spiritualitate de cand ma stiu, cautand mereu sa inteleg cum pot sa ma apropii cat mai mult de ceea ce pot numi constiinta universala.

Cred cu tarie ca cele mai importante valori din aceasta viata sunt compasiunea (pentru noi si pentru cei din jur, pentru animale si pentru intreaga natura), alaturi de deschiderea inimii si a mintii.

CITESTE Interviu Luminita Stefan: “Yoga a devenit ceva comercial, ceva care se vinde destul de bine”

Inainte de a calatori in India, cand eram intrebata ce inseamna pentru mine yoga, raspunsul era mereu: o practica spirituala (cu anumite valori, posturi fizice, exercitii de respiratie si tehnici de centrare a atentiei spre interior) cu beneficii profunde in viata oricarui practicant.

Dupa calatoria in India, pot spune ca yoga a devenit mult mai mult: cred ca ea se regaseste in fiecare actiune pe care o facem, in fiecare gand pe care il avem, in fiecare celula a corpului fizic si in fiecare intentie. Yoga este solutia pentru o viata in perfect echilibru: interior cu Sinele si exterior cu corpul fizic, cu cei din jur, cu natura, cu mediul in care traim, cu intreaga planeta. Este o cale pentru atingerea potentialulul maxim in aceasta viata.

morariu ada

Yoga exista ca filozofie si practica (fizica, mentala, spirituala, meditativa) de mii de ani si este efectiv la indemana fiecaruia dintre noi cu instrumentele, raspunsurile, indrumarile si valorile de care avem nevoie. Oricine isi poate gasi sau crea “reteta” de care are nevoie in orice moment al vietii. Iar frumusetea este ca aceasta “reteta” se schimba mereu, pe masura ce se produc schimbari profunde in viata fiecarui practicant.

Yoga este acolo pentru cei care isi traiesc viata simtind, ghidati de intuitie si emotii, care cauta conexiunea cu Divinitatea, Universul, Dumnezeu sau orice nume este confortabil pentru noi. Practica ne ajuta sa ne cunoastem Sinele, “our Higher Self”, si astfel dispare iluzia separarii, dispare ego-ul si ramane linistea pe care o cautam orbeste in exterior clipa dupa clipa, viata dupa viata. Pe scurt, yoga deschide inima.

Yoga ofera raspunsuri si indrumare persoanelor rationale catre acele intrebari importante si utile. Ajuta mintea activa, care are nevoie sa inteleaga inainte de a da credit, care gaseste la fel de usor argumente si contra-argumente pentru orice iese din afara reperelor primite din societate. Pentru mintea activa, yoga ofera o practica a concentrarii si centrarii atentiei asupra intrebarii fundamentale ”cine sunt eu?” Intrebandu-ne mereu cine este acel “eu”, din tot ce gandim sau spunem, ajungem, in cele din urma, la ego. Il descoperim si ajungem treptat sa ne intelegem mai usor frustrarile, reactiile, nevoile si blocajele emotionale si mentale. Si incepem sa traim viata in cunostinta de cauza. Iar mai departe, dincolo de ego, este din nou Sinele.

Persoanele pragmatice si active isi gasesc si ele raspunsuri in yoga actiunii, karma yoga si isi redefinesc relatia cu lumea, cu tot ce le inconjoara. Isi gasesc drumul inapoi care Sine prin actiuni benefice si fara scopuri egoiste, care nu pornesc din ego; intotdeauna se gandesc la consecintele faptelor, gandurilor, intentiilor lor asupra oamenilor, animalelor, naturii, dar si propriului corp, minte si spirit.

Eu, personal, ma regasec in toate caile yoga si incerc sa practic intr-un fel in care sa le inglobez pe toate, intr-un mod integral. Incerc, de asemenea, sa nu imi mai trasez limite de tipul “eu sunt ashtangi” sau “eu practic si predau hatha yoga”. Incerc, atat cat pot, sa nu ma identific cu anumite concepte.

Cred ca, in functie de momentul in care se regaseste fiecare dintre noi, suntem atrasi de o anumita cale yoga, chiar de mai multe sau de toate in acelasi timp, si ca prin practica si studiu rafinam constant cautarea interioara si evoluam.

morariu yoga

Practica yoga a avut si are efecte profunde asupra mea. In corpul fizic, mi-a adus forta, flexibilitate si usurinta in miscare precum si respiratia constienta. In corpul energetic, mi-a adus echilibrul si curatarea canalelor energetice. In planul mental, mi-a oferit flexibilitate si calm, iar in plan emotional am resimtit, pana acum, cea mai mare evolutie, pentru aici aveam si cele mai mari blocaje.

Este un proces continuu, nu s-a incheiat; sunt perioade in care simt dezechilibre si este normal. Fiecare dintre noi trece prin perioade bune sau mai putin ok; ceea ce face, insa, diferenta, este felul in care am ajuns sa le recunosc, inteleg, accept si apoi sa le tratez cu rabdare si compasiune.

Stiu ca yoga si alte practici de dezvoltarea spirituala sunt la baza echilibrului la care am ajuns de cativa ani, de aceea ele reprezinta o mare parte din viata mea, chiar intreaga mea viata cumva. Nu sustin faptul ca reusesc sa fiu 100% din timp in perfecta armonie cu constiinta universala, dar incerc sa investesc cat mai multa energie in directia asta, in practica mea si in clasele pe care le predau si, treptat, vedem ce se va intampla. Incerc sa ma tin departe de a-mi forma asteptari.

Yoga mi-a schimbat destul de mult stilul de viata si chiar am pierdut oameni din viata mea; dar am si cunoscut oameni dragi prin intermediul yoga si altor practici spirituale.  Am renuntat, din fericire, la fumat, la alcool si la carne pentru ca pur si simplu corpul meu a zis la un moment dat STOP. Nu mi-am impus sa le opresc (nici nu ar fi functionat pentru ca mai incercasem sa ma las de fumat si de carne de cateva ori), ci pur si simplu, ca efect direct al practicii, am inceput sa fiu mult mai in contact cu corpul meu si sa simt cum ii fac rau. Nu sustin ca este musai sa nu fumezi, bei sau sa mananci carne ca sa practici yoga, spun doar cum a fost pentru mine. Cred ca fiecare are dharma lui si nu ajuta la nimic sa ii judecam pe ceilalti.

CITESTE Interviu Andreea Tomuleasa: “Yoga este ca un drog fara efecte adverse”

Am observat, de asemenea, cum toate lucrurile din viata mea incep sa se aseze fara sa ma mai zbat sau sa ma stresez; vorbesc despre micile “sincronicitati” care sunt mereu prezente. Am inceput sa fiu mult mai pozitiva, deschisa fata de oameni, mai toleranta si mai putin critica. Un mare “AHA moment” a fost acela cand am inteles ca e ok sa gresesc si am incetat sa mai fiu autocritica si am reusit sa renunt la complexe. Yoga si practicile spirituale mi-au luat o imensa greutate de pe inima.

Practic asane cat de des pot. Nu reusesc intotdeaunasa practic zilnic, cu toate ca mi-ar placea. Dar incerc sa nu-mi fac procese de constiinta sau sa ma mustrez pentru asta. Sunt perioade si perioade. Pe langa predatul de yoga am, momentan, si alt job, iar uneori nu am energie pentru o practica mai lunga. Incerc, totusi, sa practic zilnic pranayama, saluturile soarelui si centrarea atentiei. Incerc, de asemenea sa practic zilnic si reiki. Cat despre celelalte tipuri de yoga, incerc sa le practic in fiecare clipa, sa citesc mai mult, sa fiu mai buna cu ceilalti si cu mine si sa ajut atunci cand pot si este nevoie de mine.

ada morariu yoga

Poate sunt otimista, dar mi se pare ca oamenii incep tot mai mult sa isi dea seama ca durerile de spate (ca sa nu mai vorbesc de hernii de disc si alte afectiuni grave ale coloanei cauzate de statul pe scaun si de sedentarism), migrenele, stresul, anxietatea, depresia si chiar atacurile de panica pot fi ameliorate si tinute sub control prin cateva ore de practica yoga pe saptamana, o alimentatie sanatoasa si cateva exercitii de respiratie.

Cred ca ar fi minunat daca s-ar implementa yoga in institutii de invatamant si in toate locurile de munca. Copiii de azi, care practica yoga, ar putea fi adultii de maine care traiesc sanatos, sunt mai putin anxiosi si stresati, fara boli cardiovasculare la 30 de ani si depresii la 20.

Eu practic si predau yoga constienta sau cel putin asta este intentia pe care o setez intotdeauna. Am inceput cu yoga sportiva si mi-am dat seama repede ca practica presupune atat de multe, iar asanele sunt doar o mica parte din ea. Cred ca si yoga sportiva are beneficiile ei, pentru ca orice miscare a corpului este foarte buna pentru sanatate si, chiar daca oamenii nu isi dau seama, sunt influentati in bine prin practica asanelor, chiar si intr-un mod sportiv. Mai mult decat atat, yoga sportiva poate fi un prim pas catre yoga constienta, asa cum mi s-a intamplat si mie. Salut orice forma de yoga, atata timp cat instructorii sunt bine pregatiti si nu fac mai mult rau decat bine practicantilor.

 

*In februarie 2020 se deschide Scoala de primavara Hatha Yoga Seva. Mai multe informatii gasesti aici, iar pentru inscrieri trimite mail la adresa hathayogaseva@gmail.com.

 

 

Comenteaza cu Facebook