Antonia Rasovan: „Am învățat multe despre mine prin yoga” Skip to main content
Antonia-Rasovan-yoga

Antonia Rasovan a întâlnit yoga în liceu, prin cărțile lui Mircea Eliade. Practica yoga a început-o tot în liceu, însă stilul urmat atunci simțea că nu i se potrivește. În 2011 a întâlnit Satyananda Yoga, fiind inițiată în practică de către Swami Niranjananda Saraswati, discipol al lui Swami Satyananda Sarswati, discipol al lui Swami Sivananda Saraswati.

Mai multe despre Antonia în interviul oferit în exclusivitate pentru YogaSat:

„Uitându-mă în urmă pot spune că am fost conectată din adolescență cu această cale, yoga. Ca orice licean român, m-am îndrăgostit de scrierile lui Mircea Eliade și am încercat sa cunosc mai multe despre India prin intermediul lor. Am practicat yoga in liceu, vreo 2 ani, însă stilul urmat pe-atunci nu mi se potrivea. Așa că am rămas cu căutarea și am dus-o cu mine în suflet în toți anii ce au urmat. În 2011 am întâlnit Satyananda Yoga și de atunci am rămas fidelă acestei tradiții.

Vezi aici colecția de covoare YogasatShop.ro

Nu am fost motivată să practic yoga de un scop clar, bine determinat. L-a început a fost ca o găsire după o căutare lungă. O difuză senzație de ”acasă”. Apoi, încetul cu încetul, pe măsură ce beneficiile au început să apară, pe măsură ce am pătruns tot mai profund pe aceasta cale, mi s-au clarificat și scopurile, mai mici sau mai mari, scopuri ce se modificau constant în funcție de evoluția mea personală. Ne putem raporta la yoga în mai multe feluri: ca și cursanți de yoga, atunci când participăm doar la cursurile organizate; ca și practicanți de yoga, atunci când avem o practică personală zilnică sau trăind yoga, atunci când nu mai există o delimitare între timpul alocat strict practicii pe saltea și timpul alocat trăirii vieții. În prezent, mă găsesc în acest stadiu, în care raportarea mea la viață este o practică în sine.

Image
yoga-antonia-rasovan

Am învățat multe despre mine prin yoga. Mi-am cunoscut corpul, mintea și sufletul. Mi-am definit nevoile, ambițiile, limitările și dorințele. Mi-am văzut jumătatea de ”umbră” și jumătatea de ”lumină”. Este un proces constant, de creștere și de cunoaștere, proces pe care îmi doresc să-l urmez întreaga viață.

Schimbarea în viața mea s-a insinuat cu pași mici, câtă vreme eram doar cursant, cu pași mai mari câtă vreme eram practicantă și cu pași uriași când yoga a devenit parte din viața mea. După fiecare experiență de India pe care am avut-o, după fiecare curs de perfecționare urmat în Ashram, mai multă lumină a pătruns în conștiința mea. Fiecare practică, fiecare profesor,  fiecare experiență, a adus mai multă înțelegere, mai multă cunoaștere, mai multă prezență. Mi s-a schimbat modul de a mă raporta la evenimentele din viața mea, la persoanele din jurul meu și la mine.

Caracteristică pentru Satyananda Yoga este practica echilibrată, care să ”atingă” toate straturile ființei noastre. Așa că am o suită de diverse practici, asane, pranayama, meditație, mantre, pe care le integrez în activitățile zilnice. Pentru mine este importantă armonizarea aspectelor vieții.

Cu siguranță, includerea practicilor de yoga în învățământ și la locurile de munca ar schimba semnificativ imaginea societății. Pentru copii ar fi un ABC al cunoașterii de sine, practicile de yoga ajută enorm la dezvoltarea intelectuală si reglarea emoțională. Pentru adulți, ar aduce un alt nivel înțelegere, un alt mod de raportare la muncă. Personal, încerc să îmi aduc aportul în această direcție, prin cursurile de yoga  pentru copii și cele pentru companii pe care le organizez.

Image
yoga-antonia-rasovan-Virabhadrasana

Satyananda yoga este tradițională, cu o școală importantă în India. Conștientizarea este ”piatra de temelie” în Yoga.

Citește și: 10 cei mai influenți Guru din India

Sunt inițiată de către Swami Niranjananda Saraswati, discipol al lui Swami Satyananda Sarswati, discipol al lui Swami Sivananda Saraswati. Aceasta este calea pe care o urmez, progresiv, cu încredere și dăruire, pe măsura puterilor și cunoașterii mele personale.

Citind memoriile lui Eliade, mare mi-a fost surpriza să găsesc descrierea lui despre Ashramul lui Swami Sivananda Saraswati, în care a stat o vreme și de unde și-a primit și el cunoașterea în Yoga.

Prin cursurile pe care le țin în Timișoara, transmit mai departe ce am primit.

Mă puteți găsi pe FB: Yoga cu Antonia – Satyananda yoga sau pe  https://yogacuantonia.home.blog/.”

Namaste!

Material susținut de:

 

Image

 

 

Comenteaza cu Facebook