10 cei mai influenți Guru din India Skip to main content
guru-india

India este un ținut al divinității unde regăsim lideri spirituali și sfinți care au depus și depun un efort constant pentru a ajuta umanitatea să atingă starea de iluminare. Teritoriul indian a fost întotdeauna inundat de asemenea personalități.

De la Swami Sivananda la Sir Krishnamacharya, de la Mataji Nirmala la Sadhguru, India a fost martora acestor eterne personalități.

Următoarea listă prezintă cei mai influenți guru spirituali care au inspirând milioane de oameni.

Image
Tirumalai-Krishnamacharya
  1. Tirumalai Krishnamacharya (1888-1980)

Sri Tirumalai Krishnamacharya este considerat fondatorul practicii yoga moderne. A fost vindecător, savant și profesor de yoga ayurvedic indian, care a reînviat Hatha Yoga, combinând respirația și mișcarea în Vinyasa. Stilul său de predare este cunoscut sub numele de Viniyoga, bazat pe Yoga Yajnavalkya și Yoga Sutra a lui Patanjali. El considera că yoga este practica de vindecare spirituală și fizică și fiecare individ merge pe diferite căi ale yoga. Printre discipolii de renume a lui Krishnamacharya sunt: B.K.S. Iyengar, T.K.V Desikachar, K.PattabisJois și Indra Devi.

Vezi aici colecția de covoare YogasatShop care îți vor aminti de Krishnamacharya și practica lui.

Image
Swami-Sivananda-Saraswati
  1. Swami Sivananda Saraswati (1887-1963)

 Swami Sivananda Saraswati s-a născut în statul sud-indian Tamil Nadu.

A fost un medic, yoghin și învățător spiritual hindus, autor a peste 200 de cărți despre yoga și spiritualitatea hindusă. A practicat medicina în India și în străinătate.

La vârsta de 40 de ani a plecat în Rishikesh unde s-a călugărit, intrând în ordinul swami, în linia saraswati, în descendența lui Adi Shankara, reformatorul liniei monahale dashanami, formată din zece ordine monahale.

Swami Sivananda a atins iluminarea în Rishikesh, a practicat yoga și meditația în mod riguros și a înființat Academia Pădurii (Forest Academy) și Societatea de Viață Divină (Divine Life Society), care este populară ca Sivananda Ashram). El a subliniat întotdeauna necesitatea de a renunța la ego, care blochează calea către autorealizare.

Citește și: Ce NU știai despre nidra yoga, yoga somnului conștient

Image
Krishna-Pattabhi-Jois
  1. Krishna Pattabhi Jois (1915-2009)

Sri K, Pattabhi Jois este cel care a ajutat la dezvoltarea Ashtanga Yoga în Mysore, India. A fost profesor indian și profesor de yoga. Încă din tinerețe a fost interesat de limba sanscrită, ritualurile hinduse și yoga, plecând de acasă pentru a le studia pe larg.

Jois a fost unul din discipolii lui Krishnamacharya. A servit ca profesor onorific de yoga la Colegiul Guvernului. A fost un yoghin influent, iar mai târziu soția și cei trei copii ai acestuia au continuat să predea yoga în întreaga lume.

Image
B.K.S-Iyenga
  1. B.K.S Iyengar (1918-2014)

Bellur Krishnamachar SundararajaIyengar sau B.K.S. Iyengar a fost un nume bine cunoscut în Yoga, fondatorul Iyengar Yoga. A jucat un rol semnificativ în răspândirea și popularizarea Hatha Yoga în Occident și, datorită contribuției sale imense, este considerat unul dintre cei mai reputați profesori de yoga din întreaga lume.

El a fost inspirat de cumnatul său Sri Tirumalai Krishnamacharya. A început practica yoga datorită unor probleme de sănătate, mai târziu devenind și profesor de yoga. A înființat Institute and Trust for Yoga, iar copiii săi au continuat să predea învățăturile primite.

Citește și: Degradarea practicilor originale. Ultima parte - Krishnamacharya și discipolii săi

Image
Shwaasa-Guru-Vachananand

 

  1. Shwaasa Guru, Vachananand (1983-prezent)

Swami VachananandJi, cunoscut sub numele de Shwaasa Guru este yoghin, activist social, filantrop și un sanyasi din Karnataka, India. Datorită jurământului ancestral al familiei tatălui său, fiecare băiat, din fiecare generație, era oferit guru Lingayat. Când era în pântecele mamei sale, aceasta a luat un angajament numit Garbhadeeksha, prin care să îi incanteze mantra primită, pe tot parcursul sarcinii. De asemenea, după ce a născut, aceasta îi vibra mantra înainte să îl alăpteze.

La vârsta de 8 ani a plecat de acasă pentru a primi educație.  A fost educat în diferite școli și ashram-uri Lingayat și după ce a terminat facultatea a primit sannyasa. În 2012 a fondat Shwaasa Ashram, intenționând să răspândească ”comorile bunăstării” pe tot globul.

Image
Swami-Kuvalayananda
  1. Swami Kuvalayananda (1883-1966)

Swami Kuvalayananda a fost cercetător și educator, cunoscut în primul rând pentru cercetarea sa de pionierat în bazele științifice ale yoga. El a început cercetarea științifică despre yoga în 1920 și a publicat prima revistă științifică dedicată în mod special studierii yoga, Yoga Mimamsa, în 1924. Majoritatea cercetărilor sale au avut loc la Centrul de cercetare a sănătății și yoga Kaivalyadhama din Lonavla, pe care l-a înființat în 1924.

În același timp cu fondarea institutului său de cercetare la Lonavla, Kuvalayananda a început primul jurnal dedicat investigațiilor științifice despre yoga, Yoga Mimamsa. Revista a fost publicată trimestrial, în fiecare an de la înființare și a fost programată să fie indexată de EBSCO în 2012. A acoperit experimente privind efectele asanelor, kriyas-urilor, bandhas și pranayama asupra oamenilor.

 

Image
Mataji-Nirmala-Devi
  1. Mataji Nirmala Devi (1923-2011)

Născută sub numele de Nirmala Salve Srivastava, Mataji Nirmala Devi a fost fondatoarea Sahaja Yoga, o nouă mișcare religioasă, uneori clasificată drept cult. Ea a spus „Nu poți cunoaște sensul vieții tale până nu ești conectat la puterea care te-a creat”.

Mataji Nirmala a susținut că s-a născut pe deplin realizată și și-a petrecut viața lucrând pentru pace, dezvoltând și promovând o tehnică simplă prin care oamenii își pot realiza propria lor realizare.

De asemenea, a vrut să remedieze daunele cauzate oamenilor și societății de falșii guru. Ulterior, s-a mutat în Occident pentru a-i face pe oameni conștienți de falșii guru. A lucrat cu hipioții londonezi care au devenit primii Sahaja Yoghini occidentali.

Image
Swami-Baba-Ramdev
  1. Swami Baba Ramdev (1965- Prezent)

Swami Ramdev, cunoscut și sub numele de Baba Ramdev, este un guru indian de yoga cunoscut pentru munca sa în ayurveda, afaceri și agricultură, influențând ascensiunea Yoga în ultimele 2 decenii. Ramdev organizează tabere mari de yoga din 2002 și îți transmite cursurile de yoga pentru public la TV.

Citește și: Baba Ramdev și experții ayurvedici recomandă remedii pentru coronavirus

În anii ’90 s-a stabilit la Haridwar în Kankhal și a fondat Patanjali Yogpeeth - un institut prin care promovează Yoga și Ayurveda. Centre ale institutului se mai regăsesc și în Marea Britanie, SUA, Nepal, Canada și Mauritius. Apoi a fondat Patanjali Ayurveda - o companie de bunuri de larg consum. Proiectul l-a făcut un antreprenor yoghin. De asemenea, a fondat un partid politic numit Bharat Swabhiman.

Image
Maharishi-Mahesh-Yogi
  1. Maharishi Mahesh Yogi (1918-2008)

Maharishi Mahesh Yogi a dezvoltat meditația transcedentară în anii 60 și a fost un guru gine-cunoscut pentru o serie de celebrități Occidentale, precum The Beatles.

Discipol al lui Swami Brahmananda Saraswati, a fost renumit pentru scrierile sale prolifice, a scris peste 20 de cărți și mai multe articole pentru reviste. El este unul dintre cele mai faimoase nume asociate yoga și meditației, făcându-l un simbol al practicilor spirituale orientale de pe tot globul. De asemenea, el a încurajat studiile științifice despre beneficiile yoga, meditației și mantrelor yoghine.

Image
Sadhguru-Jaggi-Vasudev
  1. Sadhguru Jaggi Vasudev (1957- prezent)

Yoghin indian, mistic și autor, Jaggi Vasudev, cunoscut sub numele de Sadhguru - fondatorul Fundației Isha. El este un nume bine cunoscut în toată lumea, care își petrece viața oferind cunoștințe despre yoga și spiritualitate.

Sadhguru a fost interesat de yoga încă de la vârsta fragedă de 12 ani și l-a cunoscut pe Malladhihalli Sri Raghavendra Swamiji, care i-a predat serii de asane și învățături yogine.

El nu este doar un yoghin, ci și un ecologist care pune baze pentru întinerirea rurală, Isha Vidhya, Green Hands, Rally for rivers și multe altele.

Namaste!

www.YogasatShop.ro - sursa ta de inspiratie în practică

Comenteaza cu Facebook