Sadhguru, liderul spiritual al vremurilor noastre Skip to main content
Sadhguru, liderul spiritual al vremurilor noastre

Jaggi Vasudev este cunoscut în întreaga lume sub numele de Sadhguru și este unul dintre cei mai faimoși maeștri indieni ai timpurilor noastre, cărțile sale fiind incluse pe lista The New York Times Best Seller, considerată o autoritate în domeniu.

Născut în toamna anului 1957, Jaggi Vasudev a fost cel mai mic dintre cei patru frați ai săi. Încă din copilărie, Vasudev a avut o conexiune deosebită cu natura, adesea plecând de acasă în pădurile din apropiere, unde stătea uneori și trei zile. La vârsta de 12 ani l-a cunoscut pe Malladihalli Sri Raghavendra Swamiji, care l-a învățat câteva asane de bază, pe care tânărul le practica zilnic, cu conștiinciozitate. În anul 1973, Jaggi Vasudev a absolvit facultatea în cadrul Universității Mysore, obținând o diplomă în Literatura engleză. În tinerețe a căpătat Sadhguru gustul pentru călătorie și pasiunea pentru motociclete. Cu toate că a avut diverse afaceri în construcții și chiar și o fermă de pui de găină, la vârsta de 25 de ani, după ce a avut prima experiență spirituală, a renunțat la ceea ce făcea pentru a aprofunda ceea ce i se întâmplase. La un an după acel eveniment fericit, Sadhguru a decis să îi învețe și pe alții tainele yoga. Maestrul a fost căsătorit și este tatăl unei fete. Soția sa, Viji, și-a parasit în anul 1997 în mod voit corpul, intrând în starea voită de Mahasamadhi. Aceasta își anunțase familia și apropiații că urma să se întâmple acest lucru.

Workshop-urile și sesiunile de meditație de grup organizate de Sadhguru atrag sute de mii de oameni din întreaga lume, iar înțelepciunea maestrului i-a determinat și pe cei de la BBC și CNN să-l intervieveze în nenumărate rânduri.

Sadhguru este un lider spiritual atipic, care transformă învățăturile hinduse vechi de mii de ani, în lecții de viață actuale, aplicabile în viețile noastre.

Maestrul a pus bazele Fundației Isha, o fundație non-profit, fără tentă religioasă, bazată în mod exclusiv pe acțiuni de voluntariat. Fundația a reușit să intre în cartea recordurilor după ce a plantat 856.000 de copaci într-o singură zi. Isha înseamnă, în sanscrită, “divinitatea fără formă”.

Totodată, a înființat și Isha Yoga Center, care ghidează yoghinii pe cele patru căi: Calea cunoașterii (Gnana yoga), Calea acțiunii (Karma yoga), Calea energiei (Kriya yoga) și Calea devoțiunii (Bhathi yoga).

Iată câteva lecții de viață de la Sadhguru:

“Nu îți lua viața prea în serios – e doar o joacă”

“Dacă așa alegi, poți să fii vessel în fiecare moment al vieții. E timpul să alegi.”

“Realitatea tristă este că majoritatea oamenilor cunosc pacea doar prin moarte – “Odihnească-se în pace”. Este timpul să facem ceva în privința acestui fapt.”

“Frustrarea, delăsarea și depresia sunt semne că lupți împotriva ta.”

“Spiritualitatea înseamnă să pui procesul evoluției pe repede-înainte.”

“Majoritatea dorințelor nici măcar nu sunt ale tale. Tu doar le-ai cules din mediul în care ai crescut.”

“Nicio muncă nu e stresantă. Incapacitatea ta de a-ți controla corpul, mintea și emoțile este răspunzătoare pentru stres.”

“Mintea își amintește doar anumite lucruri. Corpul, pe de altă parte, își amintește orice. Informațiile pe care le deține își au rădăcina la începutul existenței noastre.”

“Nu înțeleg de ce oamenii vor să își controleze mintea. Mi-aș dori să își elibereze mintea.”

“Viața nu se petrece în afara ta. Tu ești viața."

Comenteaza cu Facebook