Ce este Yoga | Yogasat - Cursuri Yoga Bucuresti Skip to main content
Ce este Yoga

Termenul “yoga” provine din “yuj”, cuvânt sanscrit care semnifică uniune. De aici și confuzia că yoga ar însemna uniunea dintre corp, minte și spirit - cea mai răspândită și împământenită definiție. Definirea corectă a conceptului, însă, nu se poate face decât în raport cu scopul său final - moksha (eliberare). Astfel, yoga este starea de conștientizare a uniunii transcendente, deja existente dintre conștiinţa individuală și cea universală. Nu este nimic de unit este doar Conştiinţa Suprema care proiectează planurile Creaţiei pe diverse nivele de realitate. 

Yoga este întâlnită atât în Hinduism cât şi Buddhism. În Hinduism, este una dintre cele 6 şcoli (āstika) filosofice care au la bază vedele. Chiar dacă principalele lucrări yoghine clasice hinduse sunt Bhagavad Gita şi Yoga Vasistha, iar formele tradiţionale de yoga, Tantra Yoga şi Hatha Yoga, în zilele noastre, datorită înfluenţei lui Vivekananda, Yoga Sutras a lui Patanjali este considerată a fi scrierea fundamentală a yogăi clasice, Ashtanga Yoga prevalând ca formă de yoga, mai ales în occident.

În Buddhism, fondatorul yoga este considerat însuşi Buddah care ar fi folosit o serie de metode şi tehnici yoghine pentru a stimula Kundalini.

Mahabharata, unul dintre textele esenţiale ale filosofiei pre-clasice, defineşte scopul yoga ca fiind unuinea dintre “individualul” ātman (suflet) cu “universalul” Brahman (divinitate).

ce este yoga

În Bhagavad Gita, yoga este definită ca fiind “măiestria de a atinge calmul minţii”. O abordare asemănatoare o întâlnim şi la Patanjali, autorul “Yoga Sutra”, care definea yoga ca fiind instrumentul pentru “anihilarea fluctuațiilor minții”. El considera că termenul derivă din rădăcina yuj samādhau care înseamnă a te concentra.

Indiferent de perspectiva din care este privită – grup de practici/ disciplină /filosofie – esenţa yoga contă în conştinetizarea stării de Samadhi / Nirvana /eliberare / unuine cu conştiinţa cosmică.

Paramahansa Yogananda, lider spiritual indian din perioada 1900-1950, autorul cărţii "Autobiografia unui yoghin", considera că yoga este “metoda de a ne dezlănțui adevăratul potențial, a cărei eficacitate timpul a confirmat-o”. Pentru cei care îmbrățișează această <<religie adevărată>>, nu există nicio risipă de efort sfânt! Cea mai mică încercare va fi beneficiul lor de durată."

ce este yoga

Indiferent de perspectiva din care este privită – grup de practici/ disciplină /filosofie/cale de realizare spirituală – esenţa yoga constă în conştientizarea stării de Samadhi / Nirvana /eliberare / unuine cu conştiinţa cosmică.

 

Nascuta din dorinta de a promova valorile reale ale practicii yoga, scoala Hatha Yoga Seva a implinit 4 ani de existenta. Peste 800 de cursanti au invatat si practicat yoga in cadrul acestei scoli. In decursul acestor 4 ani de la infiintare, Scoala Hatha Yoga Seva a organizat cursuri pentru incepatori, nivel intermediar, dar si pentru avansati, din dorinta de a oferi fiecarui cursant nivelul de practica necesar pentru a progresa in aceasta stiinta. De asemenea, Hatha Yoga Seva a organizat workshop-uri pe diverse teme (filosofie vedanta, tehinici de kriya), pentru a ajuta atat cursantii, cat si pe cei care nu au practicat yoga, sa inteleaga mai bine anumite aspecte ale filozofiei si practicilor traditionale yoga. Citeste mai mult despre Hatha Yoga Seva aici.