5 Moduri prin care meditația îți modelează creierul Skip to main content
5 Moduri prin care meditația îți modelează creierul

Începând de la reducerea stresului și inducerea relaxării, și până la întărirea sistemului imunitar ori vindecarea unor boli, meditația are o mulțime de beneficii pentru mintea și trupul nostru, motiv pentru care tot mai mulți oameni încep să practice meditația.

Iată 5 moduri prin care meditația îți modelează creierul!

Cugetare adâncă este definiția meditației din dicționare, însă meditația înseamnă mai mult decât atât. Cu toate că pare un exercițiu ușor, meditația este unul dintre cele mai grele exerciții pentru creierul tău. Bineînțeles, rezultatele acestui exercițiu sunt pe măsură.

1. Îmbunătățește memoria și mărește “conștientizarea sinelui”

Un studiu condus de către neurologul American dr. Sara Lazar a dovedit că, în numai 8 săptămâni, meditația dezvoltă zonele creierului ce sunt responsabile cu memoria, autocunoașterea și perspectiva pe care o avem asupra lucrurilor.

Mai mult decât atât, conștientizarea sinelui este sporită de meditație, și asta nu pentru că petrecem mai mult timp gândindu-ne la noi înșine, ci pentru că se produce o schimbare în creier care facilitează acest lucru.

2. Mărește empatia

Meditația activează anumite zone din creier care măresc empatia și ne permit să legăm relații cu oameni diferiți, ajutându-ne astfel să evoluăm privind lucrurile din altă perspectivă.

3. Diminuează stresul

Cei mai mulți dintre noi avem probleme la capitolul managementul stresului, însă meditația ne ajută să le rezolvăm. Asta pentru că, meditând, reușim să scădem volumul celulei din creier responsabilă cu teama, anxietatea și stresul. Așadar, pe măsura ce vei dedica mai mult timp meditației, anxietatea și stresul vor deveni, treptat, o simplă amintire.

Un studiu în psihoneuroendocrinologie realizat în anul 2014 a dovedit că sunt suficiente câteva minute de meditație pentru diminuarea sau chiar eliminarea stresului.

4. Îmbunătățește controlul de sine

Potrivit studiilor, meditația activează zona din creier responsabilă cu autocontrolul. Așadar, meditând vei reuși să dobândești o stăpânire de sine la care nici nu visai. Acest lucru nu ajută numai atunci când vorbim despre dezvoltarea personală, ci și în prezența unei dependențe, indiferent de natura sa.

5. Întărește sistemul imunitar

Meditația crește activitatea și în partea stângă a creierului, iar acest lucru are efecte pozitive la nivelul sistemului imunitar. Așadar, o persoană care practică meditația cu regularitate va lupta mai bine cu boala atunci când ea apare.

Un studiu realizat în cadrul Universității California din Los Angeles a folosit pe post de eșantion pacienți diagnosticați cu HIV. Studiul a demonstrat că meditația a încetinit scăderea celulelor imunitare la pacienții bolnavi.

Comenteaza cu Facebook