Krishnamacharya, fondatorul practicii yoga moderne Skip to main content
Krishnamacharya, fondatorul practicii yoga moderne

Tirumalai Krishnamacharya este considerat parintele si fondatorul practicii yoga moderne. S-a nascut pe 18 noiembrie 1888, in India, si a trait 100 de ani. A fost una dintre personalitatile cele mai influente, in privinta practicii yoga, in secolul al XX-lea, contribuind la “renasterea” stilului Hatha yoga.

Era expert in Vedanta, in filosofia hindusa. In calatoriile sale, oferea invataturi si demonstratii de yoga. Putea combina si sincroniza respiratia cu miscarea, devenind fondatorul stilului Viniyoga sau Vinyasa Krama yoga.

La baza invataturior sale era principiul: “Invata omul ceea ce i se potriveste.” Si-a castigat renume international de maestru yoghin, dar in India era cunoscut mai degraba ca vindecator. Cunostea foarte bine ayurveda si o imbina cu traditiile yoghine pentru a-i vindeca pe bolnavi. A avut discipoli renumiti, precum Indra Devi, K. Pattabhi Jois, B.K.S. Iyengar (care i-a fost cumnat).

CITESTE Ne resemnam in fata sortii sau putem depasi obstacolele destinului? Dialog cu un sfant.

S-a nascut intr-o familie ortodoxa, fiind cel mai mare dintre cei sase frati, trei baieti si trei fete. Tatal sau era profesor de Vedanta. La 6 ani, a inceput sa studieze sanscrita si Vedanta, sub indrumarea tatalui sau. La 10 ani a ramas orfan de tata si la 18 ani a inceput studiile la Universitatea din Benares, aprofundand mai ales logica si sanscrita.

A practicat cersitul religios, acceptat in India, pentru a-si continua studiile, neavand niciun suport material de la familia sa, in primul an de studii. A invatat Ayurveda si a studiat yoga cu maestrul Sri Babu Bhagavan Das, trecand toate examenele si capatand renume pentru abilitatile sale.

A fost chemat de viceregele din Simla, Lordul Irwin, care suferea de diabet, pentru tratament. Dupa 6 luni de practica yoga, combinata cu ayurveda, sanatatea viceregelui s-a imbunatatit, iar acesta a fost deosebit de recunoscator, suportand cheltuielile pentru mutarea lui Krishnamacharya in Tibet. Acolo, a continuat studiul yoga, timp de 7 ani si jumatate, cu maestrul Yogeshwara Ramamohana Brahmachari, despre care se zvonea ca putea executa perfect 7000 de asane.

La finalul studiilor, Krishnamacharya l-a intrebat pe maestrul sau, conform traditiei, care era modalitatea de plata. Acesta i-a raspuns: “ia-ti o sotie, creste copii si fii profesor de yoga.” Discipolul a urmat recomandarea maestrului, s-a insurat, in 1925, si a inceput sa lucreze pe o plantatie de cafea. In urma unor prelegeri despre Upanisade, a atras atentia, urmand sa devina astfel profesor de yoga.

CITESTE Sawan Singh, un mare sfant si maestru spiritual

In 1926, Maharajahul din Misore, Krishna Raja Wadiyar IV, se afla in Varanasi si a auzit despre cunostintele terapeutice ale lui Krishnamacharya. Impresionat de abilitatile tanarului, Maharajahul l-a angajat ca profesor de yoga pentru sine si pentru familia sa, la palatul regal din Misore. In timp, a devenit apropiatul si confidentul Maharajahului.

In anii ’20 a oferit multe demonstratii de yoga, atragand masele. Isi putea opri bataile inimii la comanda, putea opri masinile cu mainile goale, executa asane extrem de dificile si putea ridica obiecte grele cu dintii.

Se spune ca, spre deosebire de Yogendra, unul dintre invatatorii sai, Krishnamacharya isi critica sever discipolii, mai ales pe cumnatul sau. B.K.S. Iyengar. Acasa, era la fel de sever, cu familia.

krishnamacharya

In 1940, Maharajahul a murit si succesorul sau nu a mai fost la fel de interesat de yoga. Krishnamacharya a pierdut suportul financiar, apoi au urmat schimbari politice, India castigandu-si independenta. Krishnamacharya s-a straduit sa mentina scoala sa de yoga si sa-si intretina familia, prin mijloace proprii, nemaifiind finantat.

Primul ministru a ordonat inchiderea scolii. Krishnamacharya avea deja renume de profesor strict si sever, chiar intimidant. A urmat sa se mute la Bangalore, apoi a fost chemat la Madras, pentru a trata un avocat care suferise un atac de cord. Acolo, s-a angajat ca lector la Colegiul Vivekananda si a continuat sa-si adapteze stilul de yoga, transformandu-l in Viniyoga.

Desi era pretuit si apreciat ca maestru de yoga, Krishnamacharya s-a autodenumit discipol si a refuzat sa accepte laudele pentru meritele sale, spunand ca acestea li se datorau maestrilor sai. A refuzat sa primeasca diverse titluri si pozitii sociale, alegand sa urmeze instructiunile maestrului sau si ramanand alaturi de familia sa.

krishamacharya

Krishnamacharya respecta toate credintele, cat si pe cei necredinciosi. Un fost discipol povestea ca, in timp ce ghida o sesiune de meditatii, Krishnamacharya le-a spus sa inchida ochii si sa se gandeasca la Dumnezeu. “Daca nu la Dumnezeu, atunci la soare. Daca nu la soare, atunci la parintii vostri.” Abordarea sa era unica pentru fiecare elev, in parte, confom capacitatilor acestuia, de la momentul respectiv.

La 96 de ani, si-a fracturat soldul. A refuzat operatia si s-a tratat singur. A conceput o serie de tehnici pe care le putea executa in pat. A locuit in Chennai pana in 1989, cand a intrat in coma profunda si a parasit planul fizic, la varsta de 100 de ani. Desi nu a parasit niciodata India, a avut o influenta majora in raspandirea practicii yoga in intreaga lume.

“Inspira si Dumnezeu se apropie de tine. Tine-ti respiratia si Dumnezeu ramane cu tine. Expira si te apropii tu de Dumnezeu. Tine-ti respiratia si preda-te lui Dumnezeu.”

“Nimeni nu este intelept prin nastere, deoarece intelepciunea rezulta din eforturile proprii.”

 

Comenteaza cu Facebook