Tarka - aromele indiene în bucătărie ta Skip to main content
Farfurie-condimente

Tarka este o tehnică de gătit specifică bucătăriei indiene. Este un amestec de ulei/Ghee cu condimente întregi sau pulbere, cu sau fară usturoi, ghimbir proaspăt, chili, care se realizează într-un vas/tigaie, la foc mediu. Acest amestec este folosit ca bază peste care se adaugă alimentele ce urmează a fi gătite sau se poate folosi pentru asezonarea mâncării la sfârșitul gătitului.

Tarka provine din Hindi, fiind numele cel mai des întâlnit pentru acest gen de amestec. Se mai întâlnește și sub alte denumire precum: Tadka, Bagar, Vaghar, Chaunk, Taalimpu, în funcție de limba și statul indian de unde provine.

Acest amestec de condimente oferă aromă și savoare mâncării, ajutând de asemena la digestie. Sistemul Ayuverdic consideră digestia ca unul din cei mai importanți factori în păstrarea sănătății, motiv pentru care, în bucătăria indiană există numeroase combinații de condimente care să susțină procesul de digestie.

În momentul în care semințele sunt aruncate în uleiul cald și pocnesc, eliberează toate aromele și esențele lor fizice și subtile îmbogățind gustul și contribuind la o stare de sanătate mai bună. De asemenea, parfumurile eliberate de condimentele preparate astfel oferă o stare bună și infuzează bucătăria cu arome ce anunță și pregătesc stomacul pentru întâlnirea cu hrana.

O Tarka tipică conține Ghee sau orice alt tip de ulei, semințe de chimion, de muștar sau de fenicul, semințe de schinduf, precum și chilli verde sau roșu, uneori anason stelat și piper negru. Adesea se folosește Hing sau Asafoetida, precum și usturoi sau ceapa tocată și frunze de dafin sau curry.

O rețetă de Tarka simplă conține doar ulei sau Ghee, semințe de chimion și muștar, Asafoedita, ceapa sau usturoi și chilli pentru cei care au nevoie de mai mult foc digestiv (Agni).

Cum se prepară Tarka?

Se încălzește Ghee sau ulei într-o cratiță la foc mic/mediu. Când uleiul este suficient de cald se aruncă în el semințele (de exemplu semințe de chimion) și se lasă pentru aproximativ 5 secunde, până pocnesc. Apoi se adaugă Hing sau Asofoetida, chill, ceapa/usturoi/ghimbir proaspat tocate. Se amestecă bine și se lasă pe foc pentru aproximativ 30 secunde - 1 minut. La final se mai pot adăuga condimente pulbere, însă trebuiesc luate imediat de pe foc deoarece acestea se ard rapid.

Această tehnică de gătit va transforma bucătăria ta într-o bucătărie indiană! Practic, Tarka se poate adapta la orice fel de mâncare,  indiferent dacă vei alege să o folosești la mâncarea specifică indiană sau nu, vei obține arome inedite.

Comenteaza cu Facebook