Tattvas - principiile realitatii si harta existentei tale. Partea 1. Skip to main content
Tattvas - principiile realitatii si  harta existentei tale. Partea 1.

Cele 36 de tattvas sunt reprezentari ale principiilor realitatii si furnizeaza un fel de harta cosmologica a existentei, o harta a experimentarii realitatii de catre fiinta constienta. Tattvas sunt ca o harta a calatoriei spirituale, a realitatii subtile si, asadar, reprezinta un mijloc pentru noi spre a afla unde suntem, de unde venim si incotro ne ducem, cum ne intoarcem de unde am venit.

Tattvas ne ofera o harta ontologica (ontos provine din greaca si inseamna fiinta), o harta a diferitelor stari ale fiintei, asumate de Constiinta, pe masura ce ea se materializeaza prin ceea ce numim univers, si invers, prin procesul prin care ea revine la starea de suprema Siva. Harta tattvas este curgerea Citisakti (potenta interioara), pe masura ce aceasta porneste din propriul centru, care este pretutindeni si, totodata, nicaieri. Harta cuprinde intreaga viata noastra: punctul de pornire si de incheiere, cat si calea dintre acestea. In cele din urma, sfarsim exact acolo unde am inceput.

In acest sens, calatoria spirituala nu difera de alte calatorii din viata: calatorim undeva si, de-a lungul drumului, vedem anumite peisaje, experimentam diferite culturi, intalnim diferiti oameni. La final, revenim acasa.

CITESTE Sattva, Rajas și Tamas: Cele 3 gunas de care depinde viața ta

Termenul tattva provine din radacina tat, care inseamna “acela/aceea” sau “ceea ce este”. La orice se refera cuvantul tattva se considera primordial, ca unitate. Tattva inseama “a fi ceea ce este”. Adesea, termenul se traduce ca “principiu al realitatii”. Abhinava Gupta ofera aceasta definitie tehnica: “O tattva este ceea ce, in virtutea realitatii sale, le permite agentilor constienti sa integreze categoriile interne ale acestuia/acesteia.” Tattvas pot fi enumerate de jos in sus sau de sus in jos. Ordinea, de sus in jos, de la Siva catre Pamant, este ordinea Creatiei (srsti-krama), iar de jos in sus este ordinea eliberarii sau a revenirii la Sursa (samhara-krama).

Mahashakti, energia primordiala, a vrut sa se extinda si astfel a creat intregul univers. Energia creatoare sau creatorul sunt considerati feminini, datorita factorului uter, asa cum viata este creata in uterul femeii. Universul (viswam) este realizat din 36 de elemente. La nivel micro, fiecare forma umana din univers este, de asemenea, alcatuita din aceste 36 de elemente. Unele dintre acestea sunt vizibile, altele nu, dar pot fi simtite prin actiuni. Unele reprezinta calitati, iar altele se refera la starea constienta.

CITESTE Rolul gunasurilor in creatie

Aceste 36 elemente sunt raspandite in trei invelisuri sau corpuri, numite materiel, subtil si cauzal. In sanscrita, cele trei corpuri sunt numite Sthoola (corpul vizibil, grosier, material), Sukshma (corpul invizibil sau subtil) si Karana (corpul cauzal). Aceste tattvas sunt eterne si in timpul Pralaya (disolutie, dizolvare), ele sunt absorbite, iar in timpul Creatiei, ele apar si formeaza Universul.

Din Maya provin cele 3 gunas (sattva, rajas si tamas). Din cele 3 gunas sunt create trinitatea zeitatilor si 23 de tattvas, din cele 36. Din acestea, apar nenumarate universuri si sisteme solare. Intregul univers este creat din clasificari feminine si masculine.

Tattvas sunt parti, principii sau aspecte ale naturii. Prezenta sau absenta lor, combinatiile si permutarile lor joaca un rol important in crearea diversitatii lumilor, a obiectelor si a fiintelor, a corpurilor individuale, a membrelor si organelor. Pe scurt, unirea sau separarea lor reprezinta fundatia intregii manifestari materiale.  Corpul grosier sau material este constituit din 24 de tattvas, corpul subtil din 7 tattvas, iar cel cauzal din 5 tattvas.

Va urma...

Citeste partea a doua aici.

 

! Aboneaza-te la newsletter pentru a primi saptamanal articolele si informatiile noi

Comenteaza cu Facebook