Sattva, Rajas și Tamas: Cele 3 gunas de care depinde viața ta Skip to main content
Sattva, Rajas și Tamas: Cele 3 gunas de care depinde viața ta

Potrivit filozofiei yoghine, dar și celei Vedanta, întreg Universul poate fi împărțit în două mari categorii: Praktiri (iluzoriu sau materia) și Purush (realitatea ultimă). Orice poate fi schimbat, orice nu este permanent, face parte din Praktiri (materia), în timp ce Purush (atma) face referire la realitate, adica la singurul concept din Univers care nu se schimbă: sufletul.  Conștiința supremă este singura eternă, în timp ce Prakriti face referire la tot ce ține de iluzie.

Separarea Prakriti de Purush, care este de ordin conceptual, precum și constientizarea celor doua ca fiind unul si acelasi lucru, este cea mai grea misiune pe care o avem pe această lume - separarea realului de ireal. Numai o persoană care reușește să constientizeze realitatea așa cum este ea va reuși să atingă starea de Samadhi, reusind sa separe iluzoriul de realitatea ultima

Tot ce ține de iluzie în această lume este alcătuit din cele 3 gunas: Sattva (puritate), Rajas (acțiune) și Tamas (forța distructivă). Aceste 3 gunas se regăsesc în orice: în oameni, în mâncare, în obiecte… peste tot. Stilul de viață adoptat de fiecare dintre noi reduce intensitatea unei gune și o face pe alta să fie predominantă. Oricare dintre aceste gunas predomină, ne afectează modul în care percepem lumea, dar și atitudinea pe care o avem. Spre exemplu, o persoană care este dominată de Tamas, va vedea mereu jumătatea goală a paharului, va fi pesimistă și va avea o atitudine distructivă. Pe de altă parte, o persoană dominata de Sattva va fi pozitivă și va radia fericire și optimism. Pentru că fluctuațiile minții o fac pe aceasta să fie instabilă, de-a lungul vieții oscilăm între cele 3 gunas.

Sattva

Sattva se manifestă prin puritate, înțelepciune și armonie. Aceasta se regăsește în fericire, bucurie, noblețe, generozitate și împlinire. Sattva nu cunoaște frica și nici răutatea, ci iubirea și iertarea. Persoanele care vor să cunoască Samadhi/ mântuirea trebuie să fie dominate de Sattva. Pentru ca acest lucru să fie posibil, trebuie estompate celelalte doua gunas prin propria voință. Poți face acest lucru mâncând mai multe alimente sattvice precum fructe și legume crude, dar și cereale integrale. Alimentele sattvice sunt naturale, cresc în pământ și primesc energie de la soare. Practicând yoga și având un stil de viață adecvat, înconjurându-te de oameni pozitivi și ocupându-ți timpul făcând lucruri frumoase, elementele sattvice vor domina mintea și trupul tău.

Alimente sattva: fructe, legume, fructe de mare, nuci, semințe, miere, ceaiuri din plante ori lapte vegetal (de caju, de migdale).

Rajas

Rajas reprezintă pasiunea, acțiunea, energia și mișcarea. Rajas este caracterizat de sentimentul de atașament, de satisfacție și de dorință. Dacă vrei să estompezi nivelul de rajas, evită consumul de alimente rajas precum preparatele foarte condimentate și stimulenții precum cofeina.

Alimente rajastice: alimentele fierbinți, alimentele sărate, alimentele picante, carnea, peștele, ouăle, ciocolata.

Tamas

Tamas se manifestă prin impuritate, lene, delăsare și întuneric. Acesta este consecința ignoranței și nu împiedică perceperea realității. Pentru a estompa nivelul de Tamas din corpul și mintea ta, evită alimentele tamastice precum alimentele procesate și excesele, de orice fel ar fi acestea (mâncatul excesiv, dormitul excesiv, consumul de alcool în exces).

Alimente tamastice: carne, ouă, pește, alcool, preparate procesate, ceapă, usturoi, oțet, mâncare gătită de cateva ore sau poate chiar de câteva zile.

Primul pas către Samadhi constă în potențarea Sattva și estomparea Tamas și Rajas. Apoi, scopul final este detașarea completă de cele 3 gunas și perceperea realității de dincolo de iluzie.

Comenteaza cu Facebook