Rolul gunasurilor in creatie Skip to main content
Rolul gunasurilor in creatie

Potrivit Bhagavad Gita, gunasurile (principalele calitati ale naturii) sunt trei la numar: sattva, rajas si tamas.

Aceste gunasuri sunt prezente peste tot, inclusiv in organismul uman, in diverse concentratii si combinatii. Ele, de asemenea, exista in toate obiectele si in fiecare element din natura. Chiar si mancarea pe care o consumam are la baza gunasuri.

In functie de concentratia sub care apar, acestea determina natura lucrurilor, a oamenilor, a actiunilor, comportamentelor si atitudinilor. Scopul gunasurilor in fiintele vii este acela de a crea o legatura cu tot ceea ce se afla in jur.

Rolul gunasurilor in creatie

Gunasurile se nasc din prakriti. Sinele nu se regaseste in gunasuri, insa ele se regasesc in sine. Inainte de creatie, gunasurile raman inactive si se afla in echilibru perfect cu Natura primordiala (mula prakriti). Atunci cand se produce un dezechilibru, creatia este pusa in miscare si o diversitate de lucruri apar, fiecare dintre acestea avand gunasuri in diferite concentratii si proportii.

Fiintele superioare sunt predominate de sattva. Fiintele din lumile inferioare sunt predominate de tamas, in timp ce fiintele din lumile de mjloc sunt predominate de rajas.

La oameni, toate cele 3 gunasuri sunt prezente, insa in concentratii care difera in functie de puritatea spirituala si progresul fiecarui individ. Pacatosii, spre exemplu, sunt predminati de tamas, in timp ce persoanele pioase sunt predominate de sattva. Cei care sunt dominati de dorintele egoiste si superficiale ale acestei lumi sunt dominati de rajas.

Dumnezeu (Isvara) nu actioneza sub influenta niciuneia dintre aceste gunasuri. El este creat din Sattva Pura (suddha sattva), care nu apartine acestei lumi. Printre zei, Brahma este predominat de rajas, Vishnu de sattva si Shiva de tamas. Chiar si asa, toate aceste trei zeitati sunt fiinte pure (shivam), insa manifesta aceste gunasuri pentru a echilibra lucrurile in lume.

Citeste mai multe despre gunasuri aici: SATTVA, RAJAS SI TAMAS: CELE 3 GUNAS DE CARE DEPINDE VIATA TA

 

*Poti afla mai multe despre rolul gunasurilor in cadrul Scolii de Toamna Hatha Yoga SEVA aici

Comenteaza cu Facebook