Cum să îți întărești voința și puterea interioară Skip to main content
om-vointa-lant-piatra

Voința este o putere divină, existentă în stare latentă în fiecare om. Desigur, vorbim despre voință ca energie, catalizator al acțiunilor noastre și al obiectivului pe care ne dorim să îl atingem. Voința - pentru a nu fi una egotică sau o toană de moment - este nevoie să vină la pachet cu deteminarea și angajamentul absolut al de dedicării vieții și acțiunilor noastre către un țel mai mare, mai înalt decât noi. Fără încrâncenare și fără renunțare la valorile cele mai înalte la propriei ființe.

Marii oameni ai lumii au reușit datorită acestui atribut. Determinarea absolută l-a făcut pe Gautama să își urmeze Calea, să acceseze Adevărul și să devină Buddha. Tot determinarea l-a ajutat pe Mahatma Gandhi să îi ofere Indiei libertatea. Și în viața mundană, am observat cum oameni de rând au reușit să spargă tiparele doar printr-o voință de fier și credința absolută în valorile proprii.

Citește și: Suferinta poate fi depasita cu ajutorul invataturilor lui Buddha (yogasat.ro)

Swami Vivekananda spunea că voința este rezultatul uniunii dintre minte și spirit, o forță care ne ghidează spre ceea ce este bine să facem și ce să evităm. În Vedanta, natura umană autentică este spiritul, iar scopul vieții pe pământ este acela de a înțelege și de a realiza adevărata natură. În Maya, însă, avem tendința de a ne identifica cu mintea și cu corpul fizic. În adevărata realitate, nu există minte, prin urmare nu există nici voință, însă până când ajungem la iluminare, determinarea este un instrument necesar, de o importanță uriașă în practica spirituală.

Swami Budhannada descria luptele noastre interioare ca mici tragedii. Știm deja ce e bine și ce e rău, însă nu putem să ne găsim voința de a schimba ceva. Știm că fumatul este rău, vorbitul altora de rău, fast-food-ul, îsnă cumva nu ne putem opri din aceste obiceiuri. La fel cum știm că sportul și meditația ne fac foarte bine, însă nu suntem suficient de determinați să menținem o consecvență în practică. Iar micile tragedii se pot transforma în mari tragedii, având în vedere că obiceiurile ne influențeză decisiv comportamentul. Pe de altă parte, însăși existența acelor lupte interioare demonstrează că avem voință, însă este slab aspectată. Prin urmare, este nevoie să facem ceva pentru întărirea voinței.

Dezvoltarea puterii interioare

  • Primul pas spre dezvoltarea voinței este acela de a înțelege și de a accepta că fiecare om are acces la această putere a voinței și că în orice moment putem face ceva pentru a crește determinarea. Este o chestiune de credință, nu neapărat într-o forță exterioară, ci mai degrabă în calitățile proprii
  • Al doilea pas este acela de a controla și a disciplinia mintea. Într-adevăr, este și pasul cel mai greu, însă cu tehnica autentică de meditație de și de auto-interogare, luptele interioare vor deveni din ce în ce mai slabe, până când mentalul se va liniști într-o oarecare măsură.
  • Purificarea minții. Pentru acest lucru, este nevoie să evităm controversele, știrile negative, oamenii și anturajul care ne trag în jos. Mai degrabă, este indicat să petrecem timp citind învățăturile celor înțelepți, să ne focalizăm atenția pe puritate, ca și când am ține o dietă. La început, va părea plictisitor și imposibil, însă în scurt timp vom putea observa că gândurile devin mai curate și vom obține o claritate mentală din ce în ce mai puternică.
  • O tehnică foarte eficientă este aceea de a renunța la o tentație zilnic. Preferăm să petrecem timp pe Facebook decât să citim o carte sau să ne uităm la televizor în loc să facem ceva productiv. O dată pe zi, este bine să nu cedăm tentației de procrastinare, fiind perfect conștienți că alegerea pe care o facem este, de fapt, o victorie asupra minții foarte importantă. În timp, acest lucru ne va ajuta să creștem încrederea în puterea proprie și să alegem conform voinței și valorilor, în loc să cedăm diversiunilor. E bine să înțelegem că dacă vrem să creștem, este recomandat să nu cedăm micilor plăceri. Ele sunt cele care ne țin pe loc.

Citește și: 3 tehnici simple de concentrare (yogasat.ro)

  • Concentrarea este o altă aptitudine pe care va fi nevoie să o învățăm. La modul ideal, concentrarea este necesară pentru a dezvolta voința, iar voința este necesară pentru a dezvolta concentrarea. Putem apela la tehnici de Kriya yoga pentru a spori concentrarea sau pur și simplu de a renunța la multitaskingul mental și de a face un singur lucru, de rămâne în prezent.
  • Acceptarea eșecurilor. Poate suna ciudat, dar am fost învățați de-a lungul anilor să nu acceptăm eșecurile, dezvoltând mecanisme mentale care ne fac să ne mințim atunci când nu îndeplinim un obiectiv. Însă, ca în orice drum de dezvoltare spirituală și mentală, căderea face parte din Cale. Este indicat să nu privim căderile ca pe eșecuri, ci ca pe lecții. Ce am făcut ne-a dus spre cădere, deci ne ridicăm și o luăm de la capăt, evitând greșelile experienței anterioare. Fără eșecuri, nu ne putem bucura cu adevărat de succes.    

Mihaela Dragomir mihaeladragomir.ro/

- Yoga Instructor la MediYoga

- Founder la One Yoga Studio

 

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook