De ce e important să renunți atât la conceptul de rău, cât și la cel de bine Skip to main content
De ce e important să renunți atât la conceptul de rău, cât și la cel de bine

Sadhguru, unul dintre cei mai cunoscuți lideri spirituali indieni al zilelor noastre, susține că atât conceptul de rău, cât și cel de bine, ne împiedică să experimentăm liniștea.

Oamenii buni nu pot fi liniștiți, la fel cum nici oamenii răi nu pot descoperi liniștea. O vor face numai cei care nu dau atenție nici raului, nici binelui, ci doar procesului vieții în simplitatea sa.

Binele și răul

Liniștea nu înseamnă să nu auzi păsările ciripind sau tunetele furtunii. Liniștea înseamnă să încetezi să mai faci zgomot. Toate zgomotele sunt produse de împărțirea între bine și rău. Atâta timp cât ezistă bine și rău, nu poate exista liniște. Când există doar lucrurile așa cum sunt, apare liniștea.

Ideea de bunătate naște diferite feluri de prejudecăți. Odată ce etichetezi un lucru ca fiind bun, iar altul ca fiind rău, percepția ta se deformează și nu poți împiedica asta. Yoga există pentru a distruge această divizare dintre bine și rău. De aceea Shiva, cunoscut ca fiind primul yoghin, este perceput ca fiind un distrugător – pentru că distruge toate lucrurile care în primă fază pot părea minunate, însă de fapt sunt simple obstacole în calea ta.

Greșeala omenirii este că încearcă în permanență să se raporteze la finalul vieții și de aceea se adresează lui Dumnezeu. Raportându-te la moarte, vei pierde esențialul. Yoga nu se raportează niciodată la final, ci la momentul prezent.

Esența yoga presupune conștientizarea momentului prezent, fără nicio raportare la moarte ori la altă existență.

Comenteaza cu Facebook