Pilda maestrului despre oceanul in plina furtuna Skip to main content
Pilda maestrului despre oceanul in plina furtuna

Swamiananda si discipolul sau, Ranga, se plimbau pe plaja oceanului. Era o zi friguroasa, era furtuna in departare si vantul batea cu putere peste ocean, ridicand valuri foarte inalte si puternice.

Maestrul l-a intrebat pe discipolul sau ce ii inspira sau aminteste imaginea oceanului.
- Imi aminteste de mintea mea si de gandurile mele agitate si neincetate, a raspuns Ranga.
- Da, oceanul in furtuna este precum mintea, iar valurile sunt ca gandurile. Mintea este neutra, precum apa. Nu este nici buna, nici rea. Vantul creeaza valurile, asa cum dorintele si fricile produc gandurile, a spus Swamiananda.

- N-as vrea sa fiu pe o barca, in mijlocul oceanului, intr-o furtuna ca aceasta, a spus Ranga.
- Esti tot timpul intr-o astfel de furtuna. Majoritatea oamenilor sunt intr-o barca ratacita in mijlocul oceanului agitat, chiar daca nu realizeaza asta. Mintea majoritatii oamenilor este foarte agitata. Ganduri de toate felurile vin si pleaca fara incetare, tulburand mintea, la fel ca valurile oceanului, a raspuns maestrul.

CITESTE Pilda celor 6 orbi care au atins un elefant

- Nu poti linisti oceanul tinanad apa in loc si nelasand-o sa se miste. E necesar sa opresti vantul. Gandurile tale, dorintele si fricile sunt precum vantul si trebuie sa le linistesti si sa nu le permiti sa-ti conduca viata. Inveti sa le controlezi invatand sa-ti controlezi concentrarea si atentia, apoi oceanul mintii tale se va linisti”, a adaugat Swamiananda.
- Si cum fac asta? a intrebat discipolul.
- Sa presupunem ca oceanul poate ignora vantul, ce s-ar intampla atunci?
- Valurile ar inceta. Dar nimeni nu poate opri vantul.

CITESTE Pilda regelui-cersetor

- Poti calma vantul care tulbura oceanul mintii tale. Vantul consta in gandurile tale, iar oceanul este mintea ta. Mai intai, inveti sa calmezi vantul si abia apoi iti poti controla propria minte. Dupa ce mintea se va linisti, abia atunci vei avea mai mult control asupra vietii tale, fara sa te agati de schimbarile din exterior. Concentreaza-te pe schimbarea interioara, pe linistirea mintii. Cand poti controla lumea interioara, poti controla si lumea exterioara.
- Si cum fac asta? a intrebat din nou discipolul.
- Invata sa-ti dezvolti vointa si auto disciplina si invata sa meditezi, a zambit maestrul sau

Comenteaza cu Facebook