Skip to main content
Pilda regelui-cersetor

Renuntarea la ego poate fi dureroasa, uneori chiar umilitoare, iar aceasta pilda  ilustreaza perfect acest aspect.

Un mare rege se plimba prin padure cand a intalnit un intelept. Cei doi au inceput sa vorbeasca iar regele era fermecat de puritatea si intelepciunea omului. La final, regele a incercat sa il convinga pe intelept sa accepte un dar de la el. Inteleptul a  refuzat spunand: “Fructele padurii sunt mai mult decat suficiente pentru a-mi potoli foamea, iar suvoaiele de apa limpede care curg din munti imi potolesc setea. Crengile copacilor ma protejeaza de soare, iar pesterile muntilor imi sunt casa. De ce as vrea sa primesc un cadou de la un rege sau de la orcine altcineva?”.

Citeste: DESCOPERA SECRETUL SUCCESULUI: PILDA LUI DHURVA

Raspunsul regelui a venit indata: “Doar pentru a-mi face mie un bine, te rog vino cu mine la palat si ofera-mi placerea de a-ti da ceva cu propriile-mi maini.”

Vazand ca regele nu renunta la ideea sa, inteleptul sa fost de acord sa il insoteasca. Inainte de a-i oferi inteleptului cadoul promis, regele si-a spus rugaciunile care sunau astfel: “Doamne, da-mi mai multi copii. Doamne, da-mi mai multa bogatie. Doamne, da-mi mai mult teritoriu. Doamne, tine-mi trupul sanatos”. Inainte ca regele sa isi termine rugaciunile, inteleptul a parasit in liniste incaperea. Regele a ramas uimit de plecarea inteleptului, pe care l-a urmat spunand “Domnule, de ce pleci fara a-mi primi cadoul?”. Inteleptul s-a oprit brusc si i-a raspuns fara sa stea pe ganduri: “Nu accept pomana de la cersetori. Tu nu esti altceva decat un cersetor, cum imi poti tu oferi mie ceva? Nu am de gand sa primesc ceva de la un cersetor ca tine. Pleaca de aici si nu ma mai urmari”.

Citeste: PILDA BARBATULUI CU 4 SOTII, AFLAT PE PATUL DE MOARTE

Comenteaza cu Facebook