Interviu Eugenia Rød: ”La rand, la supermarket, poti practica yoga” Skip to main content
Interviu Eugenia Rød: ”La rand, la supermarket, poti practica yoga”

Eugenia Rød a calatorit mult si a lucrat in diferite domenii pana sa devina instructor yoga. Practica i-a devenit stil de viata, aducand echilibrul necesar in viata oricarei persoane, indiferent de situatii si de conditii de viata. Aflati mai multe despre Eugenia din interviul pe care l-a oferit in exclusivitate cititorilor Yogasat.

eugenia rod

Am 45 de ani, sunt casatorita si avem o fetita de 10 ani. Sunt o persoana care iubeste varietatea, diversiunea,cunoasterea. Iubesc natura, miscarea, muzica ,frumosul, cartile bune. Viata mi-a oferit, spre norocul meu, multe oportunitati de a evolua ca om, de a ma transforma. M-am mutat destul de des, datorita job-ului sotului meu. Am studiat in multe domenii, am invatat multe limbi straine. Am locuit in  Norvegia,unde practic este casa noastra, in Brazilia si acum in Romania. Sunt asistent medical generalist, designer vestimentar si, din anul 2019, am devenit instructor certificat 200h Yoga Indian Aliance (Fitness Scandinavia). Studiez in continuare, sunt anul 2 in cadrul unei scoli postliceale si anul 3 specializare design vestimentar. Sunt destul de ocupata, sa spun asa. Ca si instructor de yoga, predau la Centrul Spa Good Vibes din Tulcea.

Yoga pentru mine este un stil de viata, este prezenta in viata mea in fiecare clipa. Fiind o fire temperamentala , perfectionista, yoga ma ajuta sa ma echilibrez ,imi ofera linistea sufleteasca de care am nevoie. Ma ajuta sa ma conectez cu mine insami, cu natura,cu universul, ma ajuta raman prezenta, treaza in propria viata. Yoga este echilibrul de care toti avem nevoie si fara de care devenim debusolati si amortiti, uitand ca viata se intampla acum. Yoga este iubire, uniune.

CITESTE Interviu Denis Dochioiu: “Lumea nu are nevoie si de alti profesori stresati, lumea are nevoie de oameni care experimenteaza YOGA”

Primul meu contact cu yoga nu a fost intamplator. Acum 11 ani , plecam intr-o calatorie lunga si obositoare si eram foarte stresata deoarece corpul meu se streseaza maxim cand calatoresc. Am rau de miscare cu orice mijloc de transport , chiar si cu liftul. La indrumarea unei prietene, m-am inscris la o clasa de yoga . M-am relaxat ca niciodata in viata mea si bineinteles ca m-am indragostit de aceasta disciplina/practica. Am inceput sa citesc mult despre yoga si sa practic, mai mult acasa, deoarece studioul se afla la o distanta mare de casa, locuiam in Norvegia pe atunci.

eugenia rod 1

M-am mutat ulterior, in anul 2016, in Brazilia, impreuna cu sotul meu si fetita noastra. Acolo am avut norocul sa intalnesc oamenii potriviti care m-au indrumat catre un centru Iyengar Yoga. Am avut o experienta minunata timp de 2 ani, am cunoscut oameni minunati, din toate colturile lumii. Instructorii erau un cuplu mixt, Nicole (olandeza) si Francesco (argentinian), doi oameni deosebiti . Am indragit stilul  Iyengar, conceput de maestrul B.K.S Iyengar, in care aliniamentul si precizia executarii asanelor sunt foarte importante, accesoriile minunate care te ajuta enorm in practica yoga.

In anul 2018, ne-am mutat la Tulcea si, la indrumarea unor oameni dragi mie, m-am inscris si am absolvit  cursul de instructor yoga in cadrul scolii Fitness Scandinavia. A fost o experienta minunata si revelatoare pentru mine. Aici a inceput adevarata calatorie in vasta disciplina Yoga. Predau yoga cu mare entuziasm, pasiune si dragoste si cred ca se simte asta la clasele mele.

Yoga mi-a oferit o cale de integrare a vindecarii fizice si mentale si, in acelasi timp, m-a ajutat sa redescopar frumusetea naturala a propriului corp, sa constientizez importanta respiratiei corecte si claritatea mintii. Practic meditatia aproape zilnic si o aplic in clasele mele de yoga. Consider ca fara meditatie,fara interiorizare ,yoga devine doar un exercitiu fizic. Iar daca la o clasa de yoga nu esti prezent, centrat, conectat , beneficiile acestei practici nu mai sunt aceleasi, ramai doar cu beneficiile strict fizice. De aceea intotdeauna imi incurajez participantii la clasele mele sa fie prezenti, sa se conecteze cu respiratia, sa fie focusati .

eugenia rod 2

Pe salteluta de yoga te intalnesti cu tine insuti, te cunosti mai bine, devii observator al propriului corp, al propriei minti. Asa cum reactionezi in posturile de yoga, care te provoaca intr-o masura sau alta, la fel reactionezi si in viata de zi cu zi. Si inveti cum sa gestionezi aceste reactii, inveti sa devii mai empatic, mai tolerant, mai iubitor, in primul rand cu tine insuti si apoi si cu cei din jurul tau. Si viata ta devine extraordinara. Bineinteles ca acest lucru nu se intampla peste noapte, este nevoie de lucru continuu cu tine, de disciplina, de perseverenta.

Practic yoga in fiecare zi, bineinteles. Yoga o poti practica oriunde, oricand. Chiar si mergand pe strada, daca devii constient de ceea ce faci, vezi, auzi, mirosi si simti. Este pura meditatie. La rand, la supermarket, poti practica yoga, incepi prin a-ti controla postura, de exemplu. Pe strada iti poti exprima empatia,toleranta fata de semenii tai. Yoga este despre toleranta, iubire, disciplina, constientizare.

CITESTE Interviu Adrian C. Bajenaru: “Un om care practica este un om fericit”

Daca s-ar introduce yoga in scoli si la locul de munca, atat copiii, cat si adultii ar deveni mai toleranti, mai empatici, mai prezenti, mai constienti, mai focusati si mai eficienti. Cu siguranta, relatiile interumane ar deveni mult mai frumoase. Printre proiectele mele de viitor exista si promovarea practicii yoga in scoli si institutii. Deja am inceput la scoala fetitei mele, la ora de joc si miscare am avut o clasa de yoga in care copiii au interactionat foarte bine si m-au rugat sa revin.

eugenia rod 4

Ca si instructor de yoga, predau Hatha Yoga, dar si cu influente din celelalte stiluri de Yoga pe care eu le-am introdus in practica mea personala: Iyengar, Sivananda, Ashtanga. Consider ca toate aspectele din vasta disciplina yoga sunt importante .

Ca si maestrii, ii am ca mentori  pe B.K.S  Iyengar, Swami Sivananda si K.Pattabhi Jois. Profesorii care ma inspira sunt Beko Kaygee, Veronica Miona si Denis Dochioiu. La primul meu festival yoga, din decembrie 2018, organizat de Fitness Scandinavia, am intalnit profesori minunati de yoga care m-au inspirat si de la care am invatat lucruri minunate si inedite.

Comenteaza cu Facebook