Interviu Adrian C. Bajenaru: “Un om care practica este un om fericit” Skip to main content
Interviu Adrian C. Bajenaru: “Un om care practica este un om fericit”

Adrian C. Bajenaru a descoperit yoga pornind de la niste probleme care ii puneau in pericol sanatatea. A reusit sa evite operatia prin intermediul practicii. Astazi, el nu doar practica, ci si preda yoga. Aflati mai multe despre Adrian din interviul pe care l-a oferit in exclusivitate pentru cititorii Yogasat.

adrian bajenaru

Cunoastem cu totii paradigma ”haosul naste ordinea”. Haosul a aparut in viata mea in momentul in care m-am deconectat de la relatia cu forta vietii. Initial s-a concretizat intr-o hernie de disc destul de avansata in zona vertebrelor L4-L5 care, in opinia medicului curant, ar fi necesitat o interventie chirurgicala.

Nefiind cu totul strain de implicatiile post-operatorii ale unei astfel de interventii, care nu erau tocmai favorabile, existand un risc foarte mare de recidiva si chiar de nereusita, mi-am inceput practicile la indrumarea unei cunostinte care mi-a recomandat posturi din yoga tibetana si kundalini yoga. In scurt timp, am realizat ca beneficiile se extind mult in afara corpului fizic. Aceasta este doar una dintre multe alte experiente pozitive cu yoga.

CITESTE Interviu Ovidiu Atanasiu: “Toata lumea ar trebui sa practice yoga cel putin o data pe saptamana”

Yoga este, in opinia mea, atat o arta cat si o stiinta. Reprezinta deopotriva arta de a trai in armonie cu Macrocosmosul si in acelasi timp stiinta care isi pune la dispozitie absolut toate instrumentele si tehnologiile necesare, un soi de manual de utilizare pentru corp, minte si suflet.

Este contradictoriu sa presupunem ca yoga ne poate schimba modul in care traim, pentru ca in esenta yoga este un mod de viata, iar yogi este acela care traieste ca atare, in acord cu o etica si morala corespunzatoare (yama si niyama). Stilul de viata yoghin imi aduce multumire si recunostinta, claritate si puterea de a decide in mod deliberat actiunile care sunt sanatoase, astfel elementele sattvice se trezesc in mintea si in trupul meu, moment cu moment.

CITESTE Interviu Alexandra Lazarescu: “Yoga m-a ajutat sa ma vindec si m-a invatat sa nu mai caut in exteriorul meu lucruri care sa ma faca fericita”

Maestrii spirituali de la care invat continuu sunt: Babaji, Swami Shivananda, Ramakrishna si chiar Sadhguru, care are o capacitate fascinanta de a sintetiza informatia. Maestrii/profesorii pe care i-am intalnit in persoana sau cu care studiez de la distanta sunt: Swami Nityananda (Kriya Yoga), Gonsar Tulku Rinpoche (Dharma), Paul Grilley (Yin Yoga), Michael Winn si Mantak Chia (Tao Yin).

bajenaru

Felul in care eu conceptualizez asana: este o postura corporala care manifesta o caracteristica unica a realitatii. Provocarea apare totusi in afara saltelutei, in ”posturile” in care ma aflu zi de zi, la munca, in relatie, cu prietenii sau cu parintii, asadar pot spune ca am intr-adevar o practica formala dimineata si seara, dar si in cotidian cand folosesc timpul in favoarea mea printr-o practica informala. Cum? Respir constient in timp ce port o discutie sau in timp ce merg la cumparaturi, fac ashwini mudra cand sunt la cabinet sau cand am un nivel energetic mai scazut sau imi cultiv atentia constienta si concentrarea in timpul activitatilor diurne.

Yoga este deja considerata o activitate de relaxare in multe companii, corporatii si chiar in scoli. Exista deja enorm de multe date empirice care atesta efectele benefice ale practicii yoga, care includ reducerea stresului prin scaderea semnificativa a nivelului de cortizol, relaxarea somatica, secretii din abundenta de dopamina, serotonine, oxitocina si Gaba. Un om care practica este un om fericit pentru ca gestioneaza mult mai detasat situatiile potrivnice cu care se confrunta. Ganditi-va cum ar fi sa crestem niste astfel de oameni si mai mult, cum ar fi ca ei sa populeze Pamantul in viitorul apropiat?

adryang bajenaru

Este gresit sa incercam sa categorizam yoga intr-o yoga sportiva si o yoga constienta. Yoga este Yoga si va ramane asa indiferent cat de mult incearca unele personaje contemporane sa o modifice. Eu nu cred ca yoga a evoluat asa cum argumenteaza cei care duc yoga intr-o zona exclusiv fizica. Chiar si B.K.S. Iyangar spunea ca sunt multi atleti, gimnasti iscusiti care pot intra in posturi extrem de avansate, insa le lipseste controlul asupra mintii.

Chiar daca atrage mult astazi paradigma in care Yoga a devenit doar un set de exercitii calistenice, care ne ajuta sa ne tonifiem musculatura si sa ne relaxam mintea dupa program, aceasta este doar partea de suprafata, vizibila, a iceberg-ului.

Cealalta parte, care este mult mai vasta ramane mai ascunsa, mai misterioasa, chiar ezoterica si accesibila doar celor care isi doresc sa mearga in profunzime. Exista si un factor pozitiv aici, pentru ca multi isi indreapta atentia spre filosofia sau esenta a ceea ce este yoga, accesand initial stiluri asa-zis sportive. Asadar, practic Yoga, restul sunt amanunte.

 

Comenteaza cu Facebook