Lia Oprea: „Yoga mi-a revelat ceea ce nu atinsesem încă ...” Skip to main content
Lia Oprea

Pentru Lia Oprea, yoga este vindecare, este ceea ce i-a schimbat percepția asupra vieții și a învățat-o răbdarea și acceptarea. A învățat-o să fie flexibil, atât fizic, cât și mental-emoțional.

Mai multe despre Lia în interviul oferit în exclusivitate pentru YogaSat.

Vezi aici colecția de covoare de yoga YogasatShop. 

„YOGA mi-a revelat ceea ce nu atinsesem încă deși căutam de atâta timp. Mi-a amintit ceea ce uitasem deși învățasem demult... Să stau liniștită. Să fiu calmă și liniștită în mine. Să fiu unde e viața. Să simt clipa. AICI  și ACUM. Mi-a marcat drumul cu indicatoare astfel încât să reușesc să mă întorc la mine. De fiecare dată. De oriunde aș fi. M-a învățat RĂBDAREA si ACCEPTAREA.

Image
Lia-oprea-trikonasana

E imposibil de cuprins în doar câteva cuvinte efectele practicii YOGA. Dar, de departe, fără a potența în vreun fel, YOGA vindecă. Te ajută să te vindeci singur. De tot și de toate. Te răscolește din interior spre exterior spre a te reașeza la loc, în versiunea ta cea mai bună, cea în care ai venit în lume dar de care te rătăcești pe măsură ce înaintezi în viață. M-a ajutat să fiu flexibilă în practica fizică și să extind această flexibilitate și spre celelalte 2 dimensiuni: inimă și gând. Fapt ce te ajută să treci mai ușor de perioadele dificile, atunci când ai parte de încercări, nu luptându-te cu ele  ci trecând prin ele ca un zbor.... Când opui rezistență, situațiile dificile persistă. Dar când te lași purtat de ele, de fapt te miști cu grație prin probleme, aluneci mai ușor și treci dincolo victorios.

Citește și: Mantrele pot reprograma ADN-ul uman, medicina este in pragul unei revolutii

YOGA nu mi-a schimbat modul de viață. MI-A SCHIMBAT PERCEPȚIA ASUPRA VIEȚII. Deci a schimbat TOT. Când înțelegi că nu mai poți schimba nimic în trecut pentru că e DEFINITIV, când înțelegi că viitorul nu e GARANTAT nimănui, îți rămâne clipa de față. Momentul ACUM. Singurul în care poți face modificări sau alegeri. Poți alege să fii un războinic înfierat sau unul calm, curajos si flexibil. Tu ce alegi?

Obișnuiam să practic yoga doar ocazional, îmbinam sporturi(fitness, aerobic sau pilates  și alergările în aer liber)pentru un stil de viață sănătos. De fiecare dată însă când ajungeam pe o saltea de yoga momentul devenea de-a dreptul înălțător. Avea ceva divin. Imposibil de descris în cuvinte. Se simte și atât! Apoi, în urmă cu exact un an de zile am participat la un Seminar de Inteligență Emoțională pentru Femei care a avut loc la Brașov și care a fost organizat de psihologul, psihoterapeutul si trainerul motivațional Sim Clif. Am ales seminarul ca urmare a unei propuneri a prietenei mele și a unui impuls teribil și irezistibil pe care l-am avut în inima mea. Ulterior aveam să înțeleg și de ce. Aveam să am acolo revelația vieții. Am înțeles cu o claritate aproape înspăimântătoare  forma sub care pot să dăruiesc oamenilor ceea ce Divinitatea așezase în mine deja, când m-a trimis în lume. Dar - de care eram conștientă .Dar nu înțelegeam cum să îl ating ca menire.vDe la Revelație și până azi totul a fost un flow fabulos. Am ajuns la YOGA ACADEMY în București în februarie acest an și ceea ce ar fi trebuit să fie un curs de 6 luni de zile, a fost finalizat în 8 luni.(covid!) Au fost cele mai epuizante(deplasări pe ruta Bacău-București, check in hoteluri, etc,etc) dar în același timp, cele mai regeneratoare luni din viața mea. Practică intensă zilnică, module de curs care durau uneori și 12 ore zilnic dar care nu-mi lăsau deloc semne de oboseală. Am trecut toate examenele frumos construindu-mă solid pentru ceea ce avea să urmeze. Am devenit profesor de YOGA. Nimic  fenomenal. De o frumusețe uluitoare sunt însă momentele în care împart cu elevii mei tot ceea ce profesorii mei, în generozitatea lor absolută, au împărțit cu mine: noțiuni, experiență, înțelepciune.

Image
Lia-oprea

Practic yoga zilnic la studioul pe care tocmai l-am deschis de numai o lună de zile, într-un imbold de curaj și încredere deplină: în mine, în Dumnezeu și în înțelepciunea YOGA. Practic atât Ashtanga cât și Hatha și Vinyasa .Uneori concep clase în care le combin. Spre beneficiul deplin al elevilor. După ce concep o clasă o practic mai întâi eu. Să simt cum se simte. Apoi o predau.

Cu tot respectul, e nevoie de precauție. YOGA nu poate fi predată și asimilată în săli de sport strâmte și îmbâcsite, neluminate și neaerisite corespunzător sau printre scaune și birouri. YOGA e un concept holistic  și avem datoria de a-l păstra și transmite mai departe în aceiași esență. Nu fac aici referire la practica individuală. Ea e o altă poveste.

Meditația face și ea parte din practica zilnică. Fie că e seara sau dimineața. Elevilor mei le ofer în fiecare zi la sfârșitul practicii fizice10-15 min de meditații ghidate ce fac mulaj perfect pe clasa fizică ce tocmai au parcurs-o, astfel încât procesul început în plan fizic să continue apoi în cel emoțional. „Healing yourself” is to treat other with dignity and respect”.

Mentorii mei sunt în prima fază profesorii mei. Erica Nagy și Irene Zaarour. Pe plan extern mă fascinează Travis Eliot, profesor de yoga, de meditații și autor. Rezonez puternic cu el. Apoi profesorii profesorilor mei. Apoi toți cei care m-au șlefuit să fiu ceea ce sunt acum. Si elevii mei sunt mentorii mei. Continui să învăț de la fiecare. Tuturor le sunt deplin recunoscătoare! La fel cum, pe deplin recunoscătoare îi sunt celui mai bun profesor care a existat vreodată pe lumea aceasta pentru mine :profesorul din mine!(Sinele meu!)”

Mulțumim Lia.

Namaste!

 www.YogasatShop.ro - Sursa ta de inspirație în practică  

Comenteaza cu Facebook