Interviu Alexandra Lazarescu: “Yoga m-a ajutat sa ma vindec si m-a invatat sa nu mai caut in exteriorul meu lucruri care sa ma faca fericita” Skip to main content
Interviu Alexandra Lazarescu: “Yoga m-a ajutat sa ma vindec si m-a invatat sa nu mai caut in exteriorul meu lucruri care sa ma faca fericita”

Alexandra Lazarescu a parasit o cariera in domeniul bancar, a plecat in India si si-a schimbat radical modul de viata. Astazi, practica si preda yoga open space, in cadrul naturii. A adus in Romania conceptul de yoga trek (drumetie montana combinata cu yoga). Initiaza si coordoneaza yoga trek-uri in Romania si in Nepal si organizeaza retreat-uri in India si Nepal, unde accentul se pune pe practica in natura. Aflati mai multe despre Alexandra din interviul pe care l-a oferit in exclusivitate cititorilor Yogasat.

alexandra lazarescu

La acest moment, viata mea este ghidata  fara indoiala de o decizie luata in urma cu aproape cinci ani. Atunci am renuntat la o cariera de zece ani in banking pentru un bilet de avion doar de dus. Am inlocuit costumul elegant cu haine lejere, pantofii cu toc cu sandale de trekking, iar geanta de umar cu un rucsac si am petrecut in total un an de zile calatorind prin Asia de sud si de sud-est, din care sase luni in Nepal si trei luni in India. In aceasta perioada, am practicat yoga in centre de retreat din Nepal si pe traseele montane din Himalaya si apoi, indrumata de catre instructorii cu care am lucrat in Nepal, am decis sa merg in India pentru a urma cursul de formare ca instructor de yoga. Astfel, din decembrie 2016 sunt instructor certificat Yoga Alliance.

CITESTE Interviu Val Voicu: “E nevoie de yoga autentica. Lumea nu are nevoie de concepte si nici de religii.”

In timpul petrecut in preajma yoginilor din Nepal si India, am avut norocul si bucuria sa descopar yoga asa cum este ea - mult mai mult decat o serie de posturi ciudate de care ne folosim ca sa ne intindem muschii si sa ne corectam postura corpului. Am invatat ca yoga ne ajuta sa ne cunoastem, nu numai intr-un mod fizic, ci si intr-un mod spiritual. Insa, fara indoiala, cadoul cel mai mare pe care l-am primit in urma calatoriilor mele a fost ca m-am ales cu o tara adoptiva – Nepalul. Faptul ca oamenii pe care i-am cunoscut acolo m-au primit intre ei cu cea mai mare deschidere de care puteau da dovada, mi-au dat voie sa le cunosc obiceiurile, traditiile si sa invat despre filosofia lor de viata, mi-au influentat influentat iremediabil si practica yoga, stilul de abordare si de predare in cadrul claselor mele.

Yoga in natura este trademark-ul meu. Iubesc sa practic si sa predau yoga in aer liber, unde ne putem conecta cu Pamantul, cu radacinile noastre, unde simturile noastre se ancoreaza in mediul inconjurator si atunci devenim cel mai constienti de conexiunea cu tot ceea ce ne inconjoara. Acesta a fost si motivul pentru care am decis sa aduc in Romania conceptul de yoga trek (drumetie montana combinata cu yoga).

Pot spune ca tot ceea ce fac acum are legatura cu yoga. Calatoriile mele, evenimentele si retreat-urile pe care le organizez, totul are la baza yoga. Practic yoga zilnic sub o forma sau alta. Chiar si in zilele mai aglomerate reusesc sa imi rezerv macar 15 minute pentru meditatie.

alexandra lazarescu hamsa yoga

Yoga este totul, este modul in care ma intorc la mine. Atunci cand sunt pe saltea, simt ca revin “acasa”. Yoga imi ofera armonie, ma ajuta sa ma cunosc tot mai bine si imi da curajul de a-mi urma intuitia. Practica yoga imi arata cum sa traiesc viata cu inima deschisa si cu curiozitate. Nu este intotdeauna ceva usor de facut, insa yoga este cu siguranta o unealta ce ma ajuta sa imi gasesc mai usor linistea si echilibrul.

 Yoga m-a ajutat sa ma vindec, inainte de orice altceva. A aparut in viata mea exact atunci cand aveam nevoie mai mare de ea. M-a ajutat sa ma accept, sa ma iert, sa am grija de mine, sa ma iubesc, sa nu ma mai compar cu altii, m-a ajutat sa ma intorc la mine, mi-a dat curaj sa imi infrunt fricile si m-a invatat sa nu mai caut in exteriorul meu lucruri care sa ma faca fericita deoarece tot ceea ce am nevoie se afla deja in mine.

CITESTE Interviu Adi Moldovan: “Cursanții de acum 20 de ani erau mai...”

In urma cu aproximativ sapte ani, am pus piciorul pentru prima oara intr-un studiou de yoga. Desi aveam o prietena buna care practica yoga de foarte multi ani, iar povestile referitoare la experientele si trairile de care avea parte in timpul practicilor sale nu imi erau straine, nu am fost niciodata curioasa sa iau contact cu acest stil de viata. Insa, intr-o zi, pur si simplu am simtit ca este ceva ce vreau sa incerc. La momentul acela, nu banuiam ca acest pas, dincolo de pragul studioului de yoga, va fi inceputul unei noi calatorii pentru mine.

Ce-i drept, nici doi ani mai tarziu nu banuiam acest lucru.  Adevarata revelatie am avut-o in momentul in care, dupa multi ani, in care am lucrat in banca, am simtit ca nu ma mai regaseam in ceea ce faceam si am decis sa schimb ceva. Mi-am dat demisia pentru a calatori, sperand ca perioda in care voi fi pe drumuri imi va da un indiciu despre ce trebui sa fac pe viitor. Din ultimii aproape patru ani, mai bine de un an de zile l-am petrecut calatorind in Asia de sud si de sud-est. Nepal si India au fost primele doua tari in care am ajuns.

In aceasta perioada, am practicat yoga in centre de retreat in Nepal si pe traseele montane din Himalaya, iar acum aproape trei ani, la recomandarea unora dintre instructorii cu care am lucrat in Nepal, am decis sa merg in India pentru a urma cursul de certificare ca si instructor de yoga. Din momentul acela, am stiut ca yoga este calea mea. Acum ma intorc periodic in India si Nepal pentru a-mi aprofunda practica si a invata de la maestrii locurilor.

Nu am un guru, insa de cand sunt pe calea aceasta am avut si am modele in ceea ce priveste viziunea asupra a ceea ce este yoga, asupra modului in care o putem integra in viata noastra, asupra modului de abordare atat a practicii personale, cat si a stilului de a preda la clase.  Acesti oameni sunt instructori si practicanti pe care i-am cunoscut in calatoriile mele si de la care am incercat sa invat, sa absorb cat mai multe.

hamsa yoga

Yoga sportiva nu este yoga. Intr-adevar pentru marea majoritate a vesticilor yoga reprezinta o serie de posturi ciudate de care ne putem folosi pentru a ne intinde muschii si a ne corecta postura corpului. Asa am vazut-o si eu la inceput. Pot spune ca perceptia asupra a ceea ce este yoga mi s-a schimbat atunci cand am facut prima retragere intr-un centru yoghin din Nepal. Acolo am facut cunostinta cu yoga constienta, cu meditatia, cu bhakti yoga, am invatat despre puterea vindecatoare a sunetelor bolurilor tibetane si exercitiilor de pranayama, am practicat tehnici de kriyas samd, pe scurt am invatat ca yoga nu este ceva ce practicam de cateva ori pe saptamana la sala de fitness, ci este un stil de viata. Acel prim retreat a facut ca yoga sa ma cucereasca definitiv si dupa ce am revenit in tara am inceput sa practic constant si sa nu ma mai limitez doar la asane.

alexandra lazarescu yoga

In special in perioada in care am locuit in Nepal si in India, am avut norocul sa fiu inconjurata de yoghini adevarati, care practicau si predau yoga de mult timp, erau dedicati studiului in acest sens, oameni pentru care yoga era un stil de viata. Toti acestia m-au ghidat si m-au influentat semnificativ atunci cand am decis sa pornesc pe acest drum si continua sa o faca. Stilul in care practic, precum si cel in care imi pregatesc clasele si predau yoga sunt inspirate din experienta mea in preajma acestor oameni. Inca suntem in legatura, le solicit si le primesc cu deschidere sfatul de fiecare data cand am nevoie si continua sa ma inspire.

Este dovedit stiintific ca practica yoga si meditatia ajuta la cresterea puterii de concentrare, combat stresul, calmeaza mintea, imbunatatesc starea fizica si emotionala, pe scurt ar creste eficienta la locul de munca si in scoli. Ca dovada, avem faptul ca deja sunt tot mai multe scoli, gradinite si chiar si companii care includ si ofera aceasta posibilitate elevilor/angajatilor sai in pachetele optionale sau de beneficii salariale, chiar si la noi in tara.

 

Comenteaza cu Facebook