Tridoshas sau ce sunt cele trei forte energetice ale naturii Skip to main content
Tridoshas, cele trei forte energetice ale naturii

Dosha sau forta energetica a naturii este un termen uzual in Ayurveda. Provine din sanscrita si desemneaza una dintre cele trei substante prezente in corpul uman. Incepand cu literatura secolului al XX-lea, a aparut “Teoria celor trei Doshas” (Tridoshas), inspirata din vechile tratate ayurvedice. Conform acestei teorii, cantitatea si calitatea celor trei substante fluctueaza in corpul uman in functie de anotimp, momentul zilei, regimul alimentar si alti factori.

CITESTE CUM SI CATA SARE SA CONSUMI IN FUNCTIE DE TIPUL TAU DE DOSHA

Medicina ayurvedica traditionala se bazeaza pe teoria ca sanatatea depinde de echilibrul dintre cele trei bio-elemente esentiale, numite dosha. Acestea sunt: Vata, Pitta si Kapha.

Vata este un element de aer. E caracterizata de atributele: uscat, rece, deschis la culoare, rapid, miscare. Toate miscarile corpului se datoreaza proprietatilor Vata. Durerea este consecinta unui dezechilibru Vata. Cateva dintre bolile asociate cu un dezechilibru Vata sunt: flatulenta, guta, reumatismul.

Pitta este un element de foc, care reprezinta metabolismul. E caracterizata de caldura, umiditate, stare lichida, exactitate si aciditate. Calitatea sa de baza este caldura. Pitta este principiul energetic care utilizeaza bila pentru a dirija digestia si pentru a imbunatati metabolismul. Dezechilibrul Pitta se manifesta prin caldura corporala, prin senzatii de arsura sau roseata, inrosire a pielii.

Kapha este un element de apa. E caracterizata de greutate, blandete, incetineala, moale, stare uleioasa. Kapha reprezinta elementul nutritiv al corpului. Toate organele moi sunt facute din Kapha.  Aceasta dosha joaca un rol important in perceptia gustului.

Doshas sunt fortele energetice care creeaza corpul fizic. Ele determina conditiile de crestere, dezvoltare, inaintare in varsta, de sanatate sau boala ale organismului. Exista semne clare ale unui dezechilibru de dosha, care dezechilibreaza intregul organism. De pilda, excesul de Vata declanseaza probleme psihice, nervoase si afectiuni digestive, se poate manifesta prin nivel energetic scazut si slabirea tuturor tesuturilor din organism. Excesul de Pitta genereaza sange toxic, care reprezinta terenul fertil pentru dezvoltarea inflamatiilor si infectiilor. Excesul de Kapha sporeste mucusul, greutatea corporala, poate provoca edeme si boli ale plamanilor. Cheia echilibrului tuturor celor trei doshas consta in echilibrarea Vata, deoarece aceasta este originea celorlalte doua doshas.

CITESTE CLATITE AYURVEDICE, PENTRU TOATE CELE 3 DOSHA

De regula, una dintre cele trei doshas predomina si determina constitutia corpului sau relatia minte-corp. Cunoscand si intelegand obiceiurile individuale, reactiile emotionale, practicantii isi pot adapta exercitiile yoga pentru a obtine cele mai bune rezultate, in functie de doshas. La fel, tratamentele ayurvedice se concentreaza pe readucerea exceselor (boala) la starea intiala de echilibru (sanatate), prin puterea plantelor si/sau prin imbunatatirea stilului general de viata. Acesta se poate imbunatati prin practici precum pranayama, meditatia si asanele yoga.

 

*In februarie 2019 se deschide Scoala de primavara Hatha Yoga Seva. Mai multe informatii gasesti aici, iar pentru inscrieri trimite mail la adresa hathayogaseva@gmail.com.

 

Comenteaza cu Facebook