13 beneficii ale practicii yoga susținute de știință Skip to main content
femeie-asana

Practica yoga, chiar și susținută doar la nivel de bază, are beneficii uriașe în plan fizic și mental, susținute de studii științifice.

  1. Yoga poate reduce nivelul de stres

Practicarea yoga este recunoscută ca un ajutor foarte bun în relaxare și detensionare, iar studii multiple au arătat deja că poate reduce nivelul de cortizol, principalul hormon al stresului. Unul dintre studii a fost efectuat pe 24 de femei care se considerau stresate emoțional, iar după un program de trei luni de practică yoga, acestea au înregistrat  niveluri scăzute de stres, oboseală și anxietate.

Un alt studiu care a inclus 131 de participanți a demonstrat că doar 10 săptămâni de practică yoga au ajutat la reducerea anxietății și la ridicarea nivelului calității vieții.

  1. Reduce nivelul de anxietate

Foarte mulți din cei care decid să se apuce de practică yoga o fac pentru că suferă deja de un anumit nivel de anxietate. Cercetările în domeniu au arătat că yoga poate fi un instrument extrem de eficient.

Într-unul dintre studiile legate de acest subiect, au fost selectate 34 de femei diagnosticate cu anxietate, care au participat timp de două luni la câte două ședințe de yoga pe săptămână. La finalul cercetării s-a arătat că cele care au practicat yoga au avut o scădere semnificativă a nivelului de anxietate, spre deosebire de femeile din grupul de control.

Un alt studiu a fost efectuat pe 64 de femei diagnosticate cu PTSD (post-traumatic stress disorder) care este caracterizat prin episoade de anxietate severă și frică după ce au fost expuse la un eveniment traumatizant. După doar 10 săptămâni, femeile care practicau yoga au avut mai puține simptome de PTSD, iar 52% dintre ele nu mai îndeplinit criteriile de diagnostic ale bolii.

  1. Poate reduce inflamația

În plus față de bunăstarea mentală, cercetările arată că yoga poate reduce nivelul de inflamație în corp. Inflamația este un proces imunologic normal, însă inflamația cronică poate spori devzoltarea afecțiunilor de genul cancerului, diabetului sau bolilor cardiovsculare.

Un studiu din 2015, cu 218 participanți a arătat că grupul care a practicat yoga, spre deosebire de grupul care a practicat execiții fizice clasice, a înregistrat niveluri mai scăzute ale markerilor inflamatori.

Similar, un studiu din anul 2014, a arătat că 12 săptămâni de yoga au redus considerabil nivelul de inflamație al unor femei care au supraviețuit cancerului mamar, dar care au rămas cu oboseală cronică.

Citește și: Yoga si meditatia lasa o semnatura moleculara in celulele noastre, la nivel ADN (yogasat.ro)

  1. Poate îmbunătăți sănătatea inimii

În general, toate studiile privind yoga și sănătatea cardiovasculară au ajuns în unanimitate la concluzia că practicarea regulată reduce și echilibrează tensiunea arterială, dar și pulsul. O altă cercetare a arătat că din cei 113 participanți la studiu (toți pacienți cu afecțiuni cardiace), cei care au adoptat un stil de viață echilibrat, incluzând yoga și alimentația conștientă, au observat un mai târziu o reducere cu 23% a nivelului de colesterol total și cu 26% a nivelului de colesterol “rău”, LDL. În 47% dintre cazuri, evoluția bolii de inimă s-a oprit.

  1. Îmbunătățește calitatea vieții

În ceea ce privește calitatea vieții, în toate studiile efectuate până în prezent, yoga are o contribuție majoră. De la studii efectuate pe seniori, pe pacienți oncologici activi cu tratamente în derulare sau vindecați (cu sau fără chimioterapie), toate au demonstrat că practica yoga i-a ajutat să îmbunătățească digestia, calitatea somnului, funcția socială dar și nivelul de energie.

  1. Poate lupta cu depresia

Cortizolul, hormonul stresului, influențează nivelul de serotonină, un neurotransmițător asociat adesea cu depresia. În diferitele studii care s-au efectuat pe acest subiect, se pare că practica yoga, singură sau asociată cu tratamentul convențional pentru depresie, poate reduce sau chiar elimina stările depresive.

  1. Poate reduce durerea cronică

Durerea cronică este o afecțiune de care suferă milioane de oameni de pe planetă în acest moment, din diferite cauze -  de la accidentări, la artrite sau boli autoimune. Indiferent de motivul pentru care a apărut durerea cronică, există cel puțin trei studii publicate în care este demonstrată eficiența practicii în reducerea durerii și îmbunătățirea funcțiilor fizice.

  1. Îmbunătățește calitatea somnului

O slabă calitate a somnului poate avea drept cauze obezitatea, depresia sau hipertensiunea arterială, printre altele. În anul 2005, 69 de persoane vârstnice au participat la un studiu în care au ales fie să practice yoga, să ia suplimente din plante sau să facă parte din grupul de control. Cei din grupul de yoga adormeau mai rapid, somnul dura mai mult și se trezeau mai odihniți spre deosebire de cei din celelalte grupuri.

Deși nu este foarte clar cum funcționează, se pare că yoga crește secreția de melatonină, hormonul care reglează somnul și starea de veghe.

Citește și: 5 asane care te ajută să dormi mai bine (yogasat.ro)

  1. Crește flexibilitatea și îmbunătățește echilibrul

Sunt cercetări considerabile cu privire la efectele yoga în ceea ce privește creșterea flexibilității și optimizarea performanțelor sportive.

Un studiu recent a arătat impactul a zece săptămâni de yoga asupra a 26 de atleți de colegiu. Performanțele sportive ale celor 10 s-au îmbunătățit considerabil.

De asemenea, un alt studiu, desfășurat pe parcursul unui an, a arătat că persoanele în vârstă care au practicat yoga au avut o creștere a nivelului de flexibilitate de patru ori mai mare decât cele care au optat pentru o altă formă de mișcare.

  1. Îmbunătățește calitatea respirației

Majoritatea claselor de yoga include și pranayama, exerciții de respirație, iar câteva studii au arătat că acestea au un impact deosebit asupra calității respirației.

287 de studenți au participat la un curs de 15 săptămâni de yoga, unde au învățat despre respirația yoghină și tehnici de meditație. La finalul studiului, toți participanții au avut o creștere semnificativă a capacității vitale (cantitatea maxima de gaz care poate fi mobilizata intr- o singura expirație).

Un alt studiu din 2009 a arătat că respirația yoghină a îmbunătățit simptomele și funcția pulmonară la pacienți diagnosticați cu astm ușor până la moderat.

  1. Poate reduce migrenele

Una din 7 persoane suferă de migrene și deși nimic nu poate promite că vei scăpa permanent de ele, cercetările arată că yoga poate reduce frecvența cu care apar migrenele. În 2007, un studiu a divizat 72 de pacienți în două grupuri: unul de yoga și unul de autoîngrijire. După trei luni, cei din grupul de yoga au înregistrat o reducere a intensității migrenelor, dar și a frecvenței lor.

  1. Te ajută să mănânci conștient

Mâncatul conștient, cunoscut și ca mâncatul intuitiv, este un concept care încurajează o stare de prezență în timpul mesei. Înseamnă să conștientizezi mirosurile, textura, aromele mâncării, dar și să conștientizezi emoțiile, sentimentele și gândurile care apar atunci când mănânci. 

Un studiu efectuat pe 54 de subiecți cu afecțiuni legate de mâncare (bulimie, anorexie, mâncat compulsiv) a arătat că yoga a ajutat atât la reducerea simptomelor fizice, cât și la îmbunătățirea gândurilor legate de mâncare. Conform altui studiu, s-a arătat că practica yoga a redus episoadele de mâncat compulsiv.

  1. Crește masa musculară și forța fizică

În afară de creșterea mobilității, yoga are beneficii și în creșterea masei musculare. De fapt, există asane specifice care să ajute la tonifierea musculaturii și la creșterea musculară.

În cadrul unui studiu, 79 de adulți au făcut un ciclu de 24 de Salutul Soarelui, de 6 ori pe săptămână, timp de 24 de săptămâni. S-a observat la finalul studiului că aceștia au înregistrat o creștere semnificativă a forței, în special în partea superioară a corpului, creșterea nivelului de anduranță, dar și pierdere în greutate. Femeile au avut, de asemenea, o reducere a procentului de grăsime corporală. 

Sursa: 13 Benefits of Yoga That Are Supported by Science (healthline.com)

Mihaela Dragomir: mihaeladragomir.ro/

- Yoga Instructor la MediYoga

- Founder la One Yoga Studio

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook