5 asane care te ajută să dormi mai bine Skip to main content
femeie-pat-somn

Rutinele noastre de seară s-au schimbat în ultimii ani. Tehnologia și progresele sale ne-au făcut mai ușor să ne bucurăm de divertisment, dar toate acestea au însă un efectul opus asupra capacității noastre de a ne odihni bine.

Cum să te simți mai puțin stresat la culcare

Un e-mail neașteptat sau o notificare îți poate declanșa răspunsul la stres. Este firesc - creierul primește informații noi care necesită acțiuni imediate, astfel încât hormonii de stres sunt eliberați pentru a ajuta la rezolvarea situației.

Același lucru este valabil și pentru acel film înfricoșător de pe Netflix - deși știi că nu este reală, corpul tău va răspunde ca și cum ar fi, încercând să te îndepărteze de pericol cu aceiași hormoni de stres.

Citește și: Cum să ai un somn odihnitor, potrivit medicinei ayurvedice

Toate acestea stimulează sistemul nervos simpatic sau modul nostru de luptă sau fugă -‘fight or flight’, accelerarea ritmului cardiac, creșterea tensiunii musculare și dilatarea pupilelor pentru a te face mai receptivi. Așadar, atunci când te culci și închizi ochii, corpul tău nu este gata să se odihnească, împiedicându-te să adormi sau să ai un somn de bună calitate.

Din fericire, îți poți valorifica răspunsurile hormonale și le poți folosi în avantajul tău. Introducerea unei bune rutine de somn te poate ajuta să găsești calmul înainte de a adormi, permițându-ți astfel ca a doua zi să te trezești odihnit și înviorat.

Evitarea factorilor de stres tehnologici este un început - știm deja că ar trebui să avem o detoxifiere digitală de 30 de minute înainte de culcare. Poate fi cu adevărat benefic să folosești acel moment pentru a face niște asane care să îți pregătească întreg corpul și sistemul nervos de somn.

Iată 5 asane care te vor ajuta să ai un somn liniștit și odihnitor. Este recomandat ca în fiecare asana să stați aproximativ 3-5 minute.

Viparita Karani

Supta Jaṭhara Parivartānāsana

Image
femeie-Ananda-Balasana

Ananda Balasana

Image
femeie-Supta-Baddha-Konasana

Supta Baddha Konasana

Savasana

! Daca sunteti incepator, nu practicati yoga fara indrumarea unui instructor autorizat. Unele asane si respiratii pot avea efecte nedorite.

Namaste!

Primește săptămânal informații inedite și interesante despre practica și știința Yoga.
Abonează-te aici la newsletter-ul săptămânal.

 

Comenteaza cu Facebook