Dupa moarte, ramanem constienti, spun oamenii de stiinta Skip to main content
Dupa moarte, ramanem constienti, spun oamenii de stiinta

Oamenii de stiinta ne asigura ca dupa moarte continuam sa ramanem constienti. Pentru unii, aceasta veste poate fi terifianta, iar ideea mortii le poate provoca si mai multa frica. Aceasta este categoria oamenilor care cred ca dupa moarte nu urmeaza nimic. Pentru altii, aceasta noutate poate fi eliberatoare, datatoare de speranta. Aceasta este categoria oamenilor care cred ca sufletul continua sa existe dupa incetarea din viata a corpului.

Cercetatorii declara ca oamenii sunt constienti ca sunt morti, deoarece constiinta continua sa “functioneze” dupa ce corpul a incetat sa manifeste semne vitale. Asta inseamna ca, teoretic, omul poate chiar auzi cum este declarat mort de catre medici.

CITESTE Viata de dupa moarte, din perspectiva hinduismului

Cel care a ajuns la aceste concluzii este medicul Sam Parnia, directorul centrului  de cercetare a terapiei critice si a resuscitarii, din cadrul NYU Langone School of Medicine, New York. Alaturi de echipa sa, Dr.Parnia a monitorizat persoane care sufereau atacuri de cord si care, tehnic, decedasera, dar erau resuscitate ulterior.

Studiul realizat de aceasta echipa de oameni de stiinta este cel mai vast de acest tip, realizat vreodata. Unii dintre oamenii monitorizati au marturisit ca ramasesera constienti dupa moartea “tehnica”, auzisera conversatiile si vazusera ce se intampla in jurul lor, chiar daca fusesera declarati decedati.

Aceste marturii au fost verificate si confirmate de personalul medical si de asistentele care se aflau la fata locului. Moartea, din punct de vedere medical, este definita ca momentul in care inima inceteaza sa bata, iar alimentarea creierului cu sange este intrerupta.

CITESTE Peste 1.000 de gene din organism, active dupa moarte

Dr.Parnia a declarat: “Din punct de vedere tehnic, iata cum stabilesti clipa mortii – se bazeaza pe momentul cand inima se opreste. Odata ce se intampla asta, sangele nu mai circula catre creier, ceea ce inseamna ca functiile creierului inceteaza aproape instantaneu. Pierzi toate reflexele de baza ale creierului – reflexul faringian, reflexul pupilelor, toate dispar.”

Cu toate acestea, exista dovezi care sugereaza ca, atunci cand cineva moare, creierul este brusc supra alimentat cu energie. In 2013, cercetatorii de la Universitatea Michigan au analizat semnalele electrice emise de creierul a noua soareci anesteziati, carora li se indusese un atac de cord. Oamenii de stiinta au observat tipare de activitate cerebrala, care sunt legate de o stare de hiper alerta, in scurta perioada care urmeaza imediat dupa moartea clinica.

Dr.Parnia a concluzionat: “In acelasi fel prin care un grup de cercetatori poate studia natura calitativa a experientei umane, a iubirii de exemplu, noi incercam sa intelegem ce experimenteaza oamenii, mai exact, atunci cand trec prin moarte, deoarece credem ca aceasta intelegere va reflecta experienta universala pe care o vom avea toti, atunci cand vom muri.”

Sursa: thescienceandspace.com

 

 

 

Comenteaza cu Facebook