Viata de dupa moarte, din perspectiva hinduismului Skip to main content
Viata de dupa moarte, din perspectiva hinduismului

In hinduism, lumea in care traim este dirijata de moarte si este o manifestare a lui Brahman (n.r. divinitatea in hinduism).

Cauza mortii este creatia in sine intrucat orice lucru de pe aceasta lume care se manifesta prin creatie, dispare prin moarte. Moartea este considerata stapana peste aceasta lume. In traditia hindusa, moartea este simbolizata de Shiva, zeul distrugerii.

Din perspectiva hinduisa, moartea se petrece intr-un mod cat se poate de clar: individul isi pierde constiinta, Sinele aduna respiratiile (prana) si manifestarile divina ascunse in organism, ducandu-le catre inima. Din inima, acestea calatoresc prin respiratie catre zona capului. Printr-un orificiu din crestetul capului, sufletul iese din corp si se intoarce in Univers. Dupa aceea, corpul trebuie ars pentru ca elementele din corp sa se intoarca la elementele din natura.

Citeste: DUPA MOARTE, MINTEA INCA FUNCTIONEAZA

Incepand din acest moment, karma este cea care aranjeaza lucrurile. Sufletele eliberate intra intr-o sfera a eternitatii, unde nu mai exista spatiu si timp, fiind apoi conduse de catre divinitate.

Sufletele care nu au fost eliberate, insa care au trait o viata virtuoasa, in acord cu legile Domnului, patrund intr-o lume ancestrala denumita “daksinaya”, acolo unde vor astepta sa li se goleasca complet karma. Ulterior, ele revin pe pamant reincarnandu-se in functie de actiunile intreprinse in viata ce a trecut.

Citeste: PILDA BARBATULUI CU 4 SOTII, AFLAT PE PATUL DE MOARTE

Exista insa si o a treia situatie, in care sufletul are prea multe pacate grave intrucat individul a intreprins actiuni demonice. In aceasta situatie, sufletul ajunge in lumea subterana – adhogati. In urma karmei pe care au obtinut-o, aceste suflete se reincarneaza in viermi, insecte si alte forme inferioare de viata.

In hinduism nu exista o Zi a Judecatii, fiecare zi fiind considerata una a judecatii, in care se acumuleaza actiuni la nivelul karmei.

 

 

*In luna februarie a anului 2018 se deschide Scoala de primavara Hatha Yoga Seva. Mai multe informatii gasesti aici, iar pentru inscrieri trimite mail la adresa hathayogaseva@gmail.com.

Comenteaza cu Facebook