Interviu Daiana Radulescu: Yoga m-a ajutat sa-mi deblochez subconstientul Skip to main content
Interviu Daiana Radulescu: Yoga m-a ajutat sa-mi deblochez subconstientul

Daiana Radulescu a descoperit prin yoga o cale de a face pace cu sine, de a renunta la vinovatie, la lipsa increderii de sine si de echilibru psihic. Timpul petrecut intr-un ashram din India i-a schimbat radical stilul de viata. Aflati mai multe despre Daiana din interviul oferit in exclusivitate cititorilor Yogasat.

daiana radulescu 1

Sunt cautatoare de raspunsuri ale intrebarilor existentiale de cand ma stiu, specialist in Comunicare si Relatii publice, ca prima vocatie, cu o inclinatie aparte spre scris si latura creativa si frumoasa a lucrurilor. 

Inainte de a ajunge sa practic yoga, m-am zbatut foarte mult in diverse joburi, in diverse grupuri de oameni, tot cautand sa inteleg si sa ating fericirea. Toate dilemele mele existentiale de pana la 27 de ani, cand m-am apucat de yoga, m-au facut sa nu imi gasesc locul nicaieri si sa nu pot urma masele de oameni. 

Daca nu mi-ar fi fost tare rau in locul acela, in care simteam ca nu ma intelege nimeni, daca nu m-as fi imbolnavit si fizic, cu siguranta nu as fi ajuns astazi aici - la o stare de echilibru si fericire zilnica. 

Yoga este pentru mine, ca pentru multi alti practicanti, un stil de viata. De aceea am si lansat un program de coaching acum: Yoga Lifestyle Coaching. Pentru ca yoga nu inseamna doar sa faci niste posturi pe o saltea, ci sa ai un anumit stil de viata.

Yoga este un stil de viata bazat pe niste principii de sanatate si non-violenta, de non-competitivitate si relaxare, de minim de efort cu maximum de eficienta. Motivul pentru care practic yoga, de peste 5 ani de zile, este acela ca am descoperit in yoga o stiinta ce ne recladeste identitatea sinelui, incat sa ramanem mereu in armonie cu noi, dar si cu ceilalti. 

CITESTE Interviu Oprea Simona: “O viata dezechilibrata este considerata normala in societatea in care traim”

Iar practica mea yoga, inceputa cu 2 ani si jumatate de stat la un micut ashram din India, este completa: asane, respiratii, meditatie, texte sacre (metafizica), prelegeri si carti ale unor mari invatati, fizica cuantica, diverse ramuri ale psihologiei si, bineinteles, anatomie si neurologie. 

daiana radulescu 1

Pe mine, yoga m-a ajutat sa imi recapat stare de sanatate psihica, pentru ca am inteles-o si folosit fix unde avem nevoie: sa imi deblochez subconstientul de problemele acumulate de-a lungul vietii. De exemplu, m-a ajutat sa scap de timiditatea excesiva si de lipsa increderii in sine. Mi-a refacut respectul fata de mine si fata de femei, in general. 

M-a ajutat sa nu ma mai compar cu altii si sa nu ma mai consider, poate, inferioara. M-a scos din zona vinovatiei si a performantei ca sistem de referinta pentru valoarea mea de fiinta umana. Cel mai mult, prin yoga am inteles sensul vietii si, odata cu asta, m-am linistit… Cautarea a luat sfarsit, bun-venit, stare de pace!

daiana radulescu 3

Stilul de yoga pe care il practic se numeste, foarte simplu, Yoga Traditionala. Pe cat de simplu, pe atat de eficient. Este un sistem complet si nu il predau decat trei persoane in Romania, pe care am avut onoarea sa le am cursante. 

Este yoga de pe vremurile ancestrale, nu un stil modern, creat de marii parinti ai yogai moderne, cum sunt Pattabhi Jois, Iyengar sau Bikram. E yoga cum se practica ea in casele indienilor, cand nu se uitau britanicii la ei sau inainte de venirea acestora. Nu mai gasiti acest stil de yoga in India, momentan, si nici in tara. 

Ca si element distinctiv fata de alte stiluri consacrate si de mare notorietate azi, yoga traditionala este meditatie completa, de la inceputul asanelor, pana la sfarsitul lor. Seria de baza duce la echilibarea energiei vitale, a pranei sau a qi-ului. 

Alte serii sunt de aliniere osoasa sau de fortificare a intregului sistem. Salutul Soarelui este considerat parte integranta a acestui tip de yoga. Pranayama si bhandas sunt si ele prezente, ca exercitii de respiratie si diafragmatice. Se face shavasana dupa fiecare asana - o particularitate a acestui sistem de yoga. Si, poate cel mai placut aspect pentru toti cursantii, avem un tip de masaj foarte relaxant si eficient, ca o sesiune de yoga, numit Walking Massage.

CITESTE Interviu Oana Maftei: “Este o pierdere uriasa sa te rezumi doar la asane”

Yoga Traditionala e blanda, o poate face oricine. Nu are niveluri, nu necesita experienta, nu are contraindicatii si nu duce la accidentari. Si barbatii si femeile practica yoga traditionala la fel, desi eu predau doar femeilor si copiilor. Daca vin cupluri, le accept, dar in principiu, este o atmosfera dedicata femeilor, pentru un plus de intimitate cu noi insine. 

daiana radulescu

Yoga este deja o industrie estimata a ajunge la 11.8 miliarde de dolari in 2020, deci cu siguranta vorbim despre un produs, strategii de marketing si institutii care reglementeaza yoga. Chiar si asa, este un produs mai dragut decat cel al salilor de fitness, in care ne rupem muschii si uneori oasele, pentru a ajunge sa aratam intr-un anumit fel.

Chiar daca mergem la yoga pentru a face “bikini yoga”, cum ii spun eu, tot e mai sanatos pentru noi. Cu timpul, poate mai punem mane si pe carte, nu se stie. Macar sa spunem si invatam ce inseamna “namaste” si tot e ceva, nu?

Preferatul meu la acest capitol este un mare filozof si scriitor roman, desi foarte putin il cunosc in aceasta zona: Mircea Eliade. Si va recomand cu caldura cartea sa, “Yoga, nemurire si libertate”, ca fiind prima pe lista voastra de lectura, daca va ganditi sa cititi despre yoga.

Zilele acestea, imi place mult si Sadhguru. Si Osho mi se pare atat de amuzant si pe intelesul oricui, l-am studiat si in India. Krishnamurti e si el pe lista. Sa nu uit de Dalai Lama! Dar si de cercetatorii din fizica cuantica, ce pot fi considerati foarte intelepti: David Bohm si Fritjof Capra. 

 

Comenteaza cu Facebook