Ce schimbări produc asanele în chimia creierului Skip to main content
Ce schimbări produc asanele în chimia creierului

Există două părți ale creierului care joacă un rol esențial atunci când vine vorba despre stres. Aceste două părți sunt responsabile pentru emoții și funcțiile cognitive. Prima parte o putem numi “creierul emoțional” (amigdala), iar cea de-a doua poate fi numită “creierul logic” (hipocampusul, localizat în lobul temporal).

“Creierul emoțional” este cel care reacționează la stres prin intermediul sistemului nervos simpatic, eliberând adrenalină și cortizol în sânge. În același timp, “creierul logic” încearcă să blocheze activitatea “creierului emoțional”, făcând eforturi pentru a instaura echilibrul. Cu cât este mai puternic hipocampusul, cu atât mai repede ne relaxăm. Așadar, un “creier logic” puternic merge mână în mână cu relaxarea.

Ceea ce este cu adevărat interesant este că ne putem folosi de puterea hipocampusului, adică a “creierului logic”, pentru a deveni imuni la stres. De fiecare dată când stăm într-o asană, “creierul logic” este activat.

Antrenarea creierului pentru respingerea stresului

Yoga este unealta care ne permite să ne antrenăm creierul astfel încât să uităm definitiv de stres. Atunci când stăm într-o postură specifică yoga, străduindu-ne să ne păstrăm echilibrul și concentrarea, de fapt activăm hipocampusul. Mai mult decât atât, întinderile în față activează zona cefei, care transmite către creier semnalul de relaxare.

Pe de altă parte, încordarea unui mușchi activează amigdala, care transmite senzația de încordare, poate chiar anxietate, corpului. Totodată însă, atunci când stăm într-o asană, concentrarea activează și “creierul logic”, care câștigă “lupta”, antrenând astfel creierul să învețe să se relaxeze.

La finalul unei sesiuni de yoga, poți spune că ți-ai antrenat hipocampusul. Te simți relaxat și echilibrat, ba chiar reușești să îți stăpânești emoțiile și gândurile fără prea mare efort.

În concluzie, practică meditația în combinație cu asanele întrucât acestea au și un alt rol în afara celui de a îți sculpta trupul.

! Nu practica asane decât sub supravegherea unui instructor de yoga cu experiență.

Comenteaza cu Facebook