Chakrele, de la A la Z Skip to main content
Chakrele, de la A la Z

Fiecare om are un schelet cu exact acelaşi număr de oase. In mod similar, cu toţii avem o anatomie energetica, care include chakrele şi meridianele cunoscute deja în acupunctura.

Fiecare fiinta  de pe Pământ este compusă din energie. Plantele absorb energie direct de la soare şi o transformă în viaţă, iar animalele mănâncă plante verzi, care se hrănesc cu Energie, astfel că aceasta reprezintă baza vieţii. Suntem legaţi prin aceasta Energie, de materia vie. Fiecare element viu din jurul nostru este constituit din aceasta , aranjată în diferite forme şi vibraţii. Fizicienii care studiază particulele subatomice ştiu că, atunci când analizezi materia în amănunt, descoperi că întregul univers este constituit din vibraţie şi sunet.

Chakrele constituie 'organele' corpului nostru de lumina. Cuvântul chakra înseamnă „roată" în sanscrită. Cu toate ca termenul apartine traditiei hinduse, intalnim notiuni asemanatoare si in alte culturi .In traditia ebraica si studiul kabalei apare arborele sefirotic, în anumite părţi ale Americii de Sud, chakrele sunt cunoscute drept 'ojos de luz' sau ochii Luminii, incasii le numesc 'pu-kios', sau fântânile de Lumină,in timp ce medicina traditionala chineza si japoneza studiaza centrii de acupunctura si meridianele prin care circula fluxul energetic.

Chakrele sunt discuri rotitoare ce asigura 'alimentarea' cu lumina (energie cosmica) a corpului nostru. Cu cat chakrele sunt mai 'curate' si mai deschise, cu atat corpul fizic va fi mai energizat si va  functiona mai bine.  Chakrele sunt o conductă directă către reţeaua neuronală umană. Ele se rotesc în sensul acelor de ceasornic, în aceeaşi direcţie în care se învârtesc şi braţele galaxiei. Fiecare chakră are o frecvenţă unică, pe care o percepem printr-o culoare a curcubeului. Chakrele unui nou-născut prezintă culorile lor pure - de la roşu în prima chakră la violet în cea de-a şaptea. Pe măsură ce îmbătrânim, culorile se atenuează.

Traumele şi pierderile din viaţa noastră lasă în urmă reziduuri ce pot impiedica functionarea optima a chakrelor. Procesul prin care apare un blocaj al chakrei, este analog unui motor ale cărui pistoane sunt blocate în mocirlă. Chakrele se înfundă şi încep să se învârtească alene, astfel încât nu mai avem energie şi devenim uşor iritabili sau deprimaţi, în cele din urmă, ele se închid, iar sistemul nostru imunitar cedează.

Atunci când rezervele noastre de energie devin toxice, chakrele transportă aceste toxine înspre sistemul nervos central şi ne îmbolnăvim. Câmpul Energiei Luminoase, asemenea unei baterii, poate opera la capacitate maximă, doar până când devine incapabil să se regenereze. Cu toţii cunoaştem oameni care au îmbătrânit brusc, după o traumă suferită în viaţă. De cât de bine păstrăm şi ne regenerăm rezervele de Lumină, depind durata şi calitatea vieţii noastre.

chakre

In traditiile estice(hinduism sau budism), chakrele principale sunt in numar de sapte. Samanii din zona Americii de Sud, vorbesc despre noua chakre (cu toate ca le denumesc diferit). Numerotarea lor incepe de jos in sus, de la 'pamant' spre 'cer', asemeni unor 'etape' de dezvoltare -de la nevoile primordiale umane, pana la constientizarea de sine, si iluminarea spirituala. Iata mai jos o descriere mai detaliata:

Chakra Muladhara: în sanscrită moola înseamnă "rădăcina" sau "bază" si cuvântul adhara înseamnă "suport", deci semnificația cuvântului muladhara in acest context  este " centrul suport". Chakra are patru nadi-uri(canale energetice) si ne pune in legătură cu energiile subtile ale creației, ale pământului. Este chakra asociata cu rădăcina fundamentală a individualității, a existentei, a senzațiilor fizice, este baza individualității. Citește mai mult despre Muladhara aici.

Chakra Swadhisthana: în sanscrită swa înseamnă " a propriului" iar adhisthana înseamnă "reședința", deci semnificația cuvântului swadhisthana în acest context este "în propria lui reședință". Chakra are șase nadi-uri (canale energetice) si ne pune in legătura cu energiile subtile ale apei. Este chakra asociată cu începutul conștientizării conștiinței individualității, în special în direcția percepțiilor emoțiilor. Citeste mai mult despre Swadhisthana aici.

Chakra Manipura: în sanscrită cuvântul mani înseamnă "piatra prețioasă" sau "giuvaer" și cuvântul pur înseamnă "oraș", deci semnificația cuvântului manipura in acest context este "locul giuvaerului". Chakra are zece nadi-uri (canale energetice) si ne pune in legătura cu energiile subtile ale focului. Este chakra unde ființele devin foarte active, extrovertite. Este centrul dinamismului, a energiei si a mentalului practic (inferior). Foarte mulți oameni trăiesc la acest nivel. Citește mai mult despre Manipura aici.

Chakra Anahata: în sanscrită semnificația cuvântului anahata este "nebătătorit" (se refera la sunet), sunetului care exista pur si simplu, el nu exista ca rezultat al lovirii a doua obiecte, este sunetul primordial la ființei (care nu are cauza). Nu întâmplător există o ramură din yoga numită Nada Yoga care este axată pe activarea acestui centru. Chakra are 12 nadi-uri (canale energetice) si ne pune in legătura cu energiile subtile ale aerului. Acesta este centrul individual emoțional si mental elevat. Anahata este locul unde se află Sufletul individual (Jivatma). Citește mai mult despre Anahata aici.

Chakra Vishuddha: în sanscrită semnificația cuvântul vishuddha este"purificare". De la acest centru (inclusiv) in sus nu mai exista caracteristici negative legate de activarea in exces (in acest caz vorbim de profunzime), de la aceasta chakra se trece la conștiința unificării cu Creația (Universul sau Maya). Chakra are 16 nadi-uri (canale energetice) si ne pune in legătură cu energiile subtile ale eterului.Este chakra nectarului divin, unde binele si răul, nectarul sau otrava sunt toate unite in experiența Gratiei. Este chakra conștiinței pure. De asemenea este și centrul vorbirii. Citește mai mult despre Vishuddha aici.

Chakra Ajna: semnificația cuvântului ajna In sanscrită semnificația cuvântul ajna este "comanda". Chakra mai este numita si "Al treilea ochi". Caracteristicile generale: chakra Chakra are 2 nadi-uri (canale energetice) Ida și Pingala (o să le prezentam într-un curs viitor) si ne pune in legătura cu armonia universala, androginitatea, clarviziunea. Este chakra care coordonează chakrele de sub ea. Prin această poartă putem pătrunde dincolo de Maya. Citește mai mult despre Ajna aici.

Chakra Sahasrara: în sanscrită cuvântul sahasrara înseamnă "1000", deci semnificația cuvântului sahasrara în acest context este "Lotusul cu 1000 petale". Chakra are 1000 de nadi-uri (canale energetice) si ne pune in legătură cu Creatorul. Citește mai mult despre Sahasrara aici.

 

*In luna februarie a anului 2018 se deschide Scoala de primavara Hatha Yoga Seva. Mai multe informatii gasesti aici, iar pentru inscrieri trimite mail la adresa hathayogaseva@gmail.com.

Comenteaza cu Facebook