Swadhisthana, chakra sacrala Skip to main content
Swadhisthana, chakra sacrală

Semnificația cuvântului Swadhisthana

În sanscrită swa înseamnă " a propriului" iar adhisthana înseamnă "reședința", deci semnificația cuvântului swadhisthana în acest context este "în propria lui reședință".

Poziționare fizică

Deasupra organelor sexuale cu doua degete.

Caracteristicile generale chakra

Chakra are șase nadi-uri (canale energetice) si ne pune in legătura cu energiile subtile ale apei. Este chakra asociată cu începutul conștientizării conștiinței individualității, în special în direcția percepțiilor emoțiilor.

Corespondente generale esențiale

Simt/Organ de simt: Gustul/Limba

Organ de acțiune: Organe sexuale

Element: Apă

Animal reprezentativ: Crocodil

Forma reprezentativa: Semiluna

Sunetul reprezentativ: RE

Vocala: U

Culori reprezentative: alb argintiu (alb lunar), portocaliu, roz

Planeta: Luna

Element mineral: Argint

Regn mineral: Perlă, Piatra Lunii

Regn Vegetal: Lavandă, Salcie, Citrice,

Direcție cardinală: West

Acțiune divină corespondentă: Menținere, stabilitate

Prana corespondentă: Vyana ( cea care face posibilă curgerea, stabilitatea).

Citeste: MULADHARA CHAKRA – RĂDĂCINA FUNDAMENTALĂ A INDIVIDUALITĂȚII, A EXISTENȚEI

Corespondențe de natură subtilă

BijaMantră: VAM sau VANG

Petale 6: 6 petale , 6 sunete, 6 arhetipuri ale activității sociale

Petala 1 - sunet BA (labial)

Credulitate, Naivitate - Obiectivitate

Petala 2 – sunet BHA (labial)

Suspiciune - Încredere

Petala 3 – sunet MA (labial)

Disrespect - Respect

Petala 4 –sunet YA (dental)

Deziluzie, Blazare – Entuziasm, Încântare

Petala 5 –sunet RA (dental)

Cunoaștere falsă bazată pe simțuri– Cunoaștere reală bazată pe simțuri

Petala 6 –sunet LA (dental)

Crud – Milostiv

În funcție de tradiție se adaugă M (vedică) sau NG (tantrică) la finalul sunetelor și așa devin mantre.

Informații conform Mahanirvana tantra, Sat Chakra Nirupana și Shiva Samhita.

Petalele se numără de sus in sensul acelor de ceas. Chakrele de la Muladhara la Anahatha inclusiv au aspecte duale, adică așa zisul bine si rău. De la Vishudha in sus dispare dualitatea. Adică energia acestor petale de pe Swadhisthana, în funcție de calitatea ei poate genera aceste aspecte duale in ființa respectivă.

Cele șase tipologii din Swadhisthana sunt cele 6 tipologii ale activității sociale și cele șase gusturi (dulce, sărat, acru, iute, amar, astringent).

Conștiințe și lumi corespondente 

Lumea corespondentă: Buhav Loka

Conștiințele Guvernatoare: Hindu Vishnu Lakshimi

Budhism: Akshobhya (Conștiință Masculină, culoare albastră, element apă, simbolism vajra sau sceptrul, direcție est, mantra HUM) și Locana (Conștiință Feminină)

Iudeo-creștină: Nu există explicit ideea de chakras dar putem face spune că Arhanghelul GabriEL
reprezintă elementul apa si Luna iar SHADDAI EL CHAI! (în traducere ar fi Dumnezeu
Atotputernic).

Atenție! Acestea sunt reprezentări simbolice, este important să înțelegem ce reprezintă ele din punct de vedere al esenței Universului, să trecem dincolo de formă (sau cuvântul fizic), să vedem esența acestor simboluri(analiza simbolurilor nu intră în atenția noastră pentru că în general cursanții nu sunt interesați de aceasta). Astfel putem face într-adevăr niște salturi de conștiință.

chakra sacrala

Corespondențe fizice și psihologice: 

Fizic: Sistemul limfatic, organele sexuale

Psihologic:

Caracteristicile in cazul unei activări armonioase, corecte, optime: vitalitate creatoare, inspirație individuala, erotism, energie creatoare (sexuala), șarm social, integrare sociala, conștientizarea a nivelului social, rafinament a gusturilor și percepțiilor.

Caracteristicile in cazul unor dizarmonii (exces sau carenta): Cârcoteala (bârfa), perversitate, obsesii, iluzionare, impresionabilitate in exces, nesiguranța, lașitate, suspiciune, vorbire în exces, viciu, excese de tot felul, lipsa de
imaginație, lipsa de comunicare, blazare.

Tulburări in corpul fizic generate de dizarmonii (exces sau carenta) cronice a lui Swadhisthana: Devitalizare, tulburări ale sângelui (leucemie ca ex.), tulburări ale organelor sexuale (sterilitate, etc), sifilis, tulburări ale rinichilor (nefuncționare corecta, pietre sau nisip la rinichi, etc).

Ce spune Shiva Samhita despre meditația pe Swadhisthana: 

Cel care contemplă zilnic pe această Swadhisthana lotus, devine un obiect de dragoste și adorație pentru toate Zeițele. El recitește fără teamă diferitele Shastre și științe necunoscute înainte de el; devine liber de toate bolile și se mișcă în univers fără teamă. Moartea este mâncată de el, nu este mâncat de nimeni; el obține cele mai înalte puteri psihice, cum ar fi anima (reducerea corpului până la dimensiunea unui atom), laghima (devenind aproape fără greutate) etc. Vayu (un tip de energie) se mișcă în mod egal prin corpul său; și umorile din corpului său se dezvoltă; ambrozia care emană din lotusul eteric (Swadhisthana) crește în el.

Modalități cotidiene

Tipuri de alimente activează această realitate: dulci, acre, alimente cu multe lipide si glucide.
Tipuri de afectivitate care activează un layer al chakrei Swadhisthana în ființa: afectivitatea efervescentă, dinamică, variată, surprinzătoare, subtilă, rafinată.

Tipuri de activități mentale care activează un layer al chakrei Swadhisthana în ființă: gândirea de conexare, fluidă, dinamică.

Sunete laice care activează Swadhisthana: de frecventa medie (nu in sens negativ), sunet fluide, plăcute, dinamice.

Considerații finale

Este important de înțeles că această realitate (Swadhisthana Chakra) se poate manifesta la nivel fizic, emoțional și mental.

Sunt cazuri când o ființă este la nivel fizic influențată de Swadhisthana in mod preponderent, dar la celelalte nivele poate fi diferit.

Sa nu uităm că fiecare chakra are 7 sub nivele (adică conține toate chakrele în ea), se reflectă fractalic în tot și în toate și nu există 100% realitatea Swadhisthana în nimic, există doar preponderențe. Ca să putem înțelegem Realitatea profund e nevoie să gândim fractalic, cât mai continuum și non dualist.

 

 

Comenteaza cu Facebook