Laya Yoga – dizolvarea karmei Skip to main content
laya-yoga

Laya yoga este o formă veche de meditație care presupune concentrarea pe chakre. Laya yoga a fost promovată în țările vestice abia în 1969 de către maestrul yoghin Harbhajan Singh Khalsa Yogiji, însă textele yoghine o menționează încă din anul 1400 Î.Hr, iar practica este posibil să fi fost transmisă doar pe cale orală cu mult timp înainte.

Sinonimă cu mai bine cunoscuta Kundalini Yoga, Laya yoga presupune disciplină, conștientizare și consecvență în practică, în același fel în care Patanjali a descris sistemul traditional de yoga. Spre deosebire de alte discipline spirituale, însă, Laya yoga nu include renunțarea la lume, la viața socială sau o asceză foarte dură. În schimb, practicantul este încurajat să susțină meditația și forme fizice de mișcare (kriyas), despre care se spune că au puterea să trezească energia cosmică latentă de la baza coloanei vertebrale. Odată cu trezirea ei, aceasta va urca și se va reuni cu energia cosmică masculină, în creștetul capului, generând atunci uniunea divină în conștiința universală. În procesul acestei treziri și înainte de uniune, practicantul va fi dizolvat deja tiparele karmice și condiționările mentale, ego-ul și ajungând astfel într-un nivel ridicat de conștiință, Turiya.

Citește și: Ascensiunea corectă și incorectă a energiei Kundalini (yogasat.ro)

Laya yoga presupune tehnici de meditație prin care Prana, energia vitală, este direcționată punctual, pentru a trezi Kundalini. Spre deosebire de alte practici yoga, care presupun controlul și concentrarea asupra minții, Laya se concentrează pe centrii energetici pentru a trezi și direcționa Kundalini. Acest lucru se face prin asane și pranayama, conducând în special energia în momentele de kumbha (apneea dintre respirații).

“Yoga este de patru feluri: prima este mantra yoga, a doua este hatha yoga, a treia laya yoga, iar a patra, raja yoga, care dizolvă dualitatea” - Shiva Samhita 5.9

Fără un maestru care să ghideze toți acești pași, practicantul poate înțelege greșit relația dintre aceste tipuri de yoga. În practică, mantra și laya yoga sunt utilizate în practica de hatha, în așa fel încât raja să se poată manifesta la final. Conform Shiva Samhita, doar cu atingerea celei de-a patra stări, se poate ajunge la transcederea dualității, obținându-se astfel uniunea divină.

Începătorii sau practicanții foarte atașați de material și de social, ar trebui să înceapă practica Laya cu asane și concentrarea pe chakre, iar mantra sadhana să fie susținută pentru a le trezi simțurile interioare prin utilizarea sunetului (nada). Practicanții intermediari și mai detașați de aspectele grosiere ale existenței, sunt încurajați să practice pranayama, întotdeauna însoțită de o mantră simplă. Practicanții avansați sau cei cu o ardoare intensă de a atinge uniunea divină, pot practica toate cele șapte etape ale Hatha yoga, în concordanță cu nevoile lor:

  1. Purificarea prin cele șase procese – shatkriyas
  2. Obținerea de putere și fermitate prin asane
  3. Curaj (sthirata) prin pozițiile corpului (mudre)
  4. Stabilitatea minții prin pratyahara (retragerea simțurilor)
  5. Strălucire, lumină (laghava) prin pranayama
  6. Realizarea prin meditație (dhyana)
  7. Detașarea (nirliptatva) prin samadhi

Citește și: Hatha yoga, de la A la Z (yogasat.ro)

Laya yoga este nevoie să fie practicată întotdeauna sub ghidajul responsabil al unui guru, maestru. Având în vedere că există atât o practică Vedică, cât și una tantrică, practica Laya yoga poate diferi în funcție de descendența maestrului. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, practica va începe cu mantre, urmată de o scurtă perioadă de exerciții de încălzire și pregătire a corpului fizic. Cea mai mare parte a practicii este formată din posturi din hatha yoga și exerciții de respirație, combinate cu contemplarea chakrelor. Majoritatea sesiunilor de Laya yoga se încheie cu o meditație, de cele mai multe ori ghidată de maestru.     

 Mihaela Dragomir mihaeladragomir.ro/

- Yoga Instructor la MediYoga

- Founder la One Yoga Studio

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook