Sunetul care conduce sufletul spre Moksha – prima parte Skip to main content
suflet-eliberare-energie

A U M sunt sunete de bază, universale, AUM fiind considerat sunetul primordial, originea creației, sunetul imaterial transcedental. Întreaga existență este o reverberație transcedentă a energiei ce se manifestă ca sunet, iar Creația este un efect al acesteia.

În hinduism, atributele celor 3 zeități ce constituie Trimurti, Brahma – creatorul, Vishnu – cel care mentine creația, Shiva – cel care o transformă sunt specifice oricărei creații: sursa creației –creatorul, menținerea acesteia și distrugerea, transformarea ei.

Ființa umană percepe vibrațiile acestor 3 sunete fundamentale A  U  M  pe care le combină și formează celelalte sunete. În gramatica sanscrită A combinat cu U formează sunetul O, prin urmare AUM este echivalent cu OM. Vocalele au energie feminină, iar consoanele au energie masculină.

Efectele celor 3 sunete în corpul uman sunt diferite, astfel că vibrația produsă de incantarea sunetului A pornește din dreptul ombilicului, Manipura chakra. În mitologia hindusă, chakrele sunt guvernate de zeități, iar Manipura chakra îi aparține lui Vishnu, de aceea sunetul A se mai numeste sunetul lui Vishnu, cel care întreține viața. Cei care caută starea de bine, de sănătate, intonează frecvent sunetul A. Vocalele au energie feminină și consoanele masculină.

Image
vibratie-nota-muzicala

Vibrația produsă de incantarea sunetului U pornește din dreptul toracelui și urcă până în dreptul gâtului, Vishuddha chakra, iar cea produsă de incantarea sunetului Mm activează Sahasrara chakra. De aceea unii yoghini incantează permanent sunetul Mmm, pentru a-și distruge limitările, nefiind interesați de altceva.

Citește și: Evolutia lui OM/ AUM in Vede si Upanisade

Vibrațiile create de cele 3 sunete, manifestate la nivele diferite, sunt purtate prin corpul energetic, prin canalele energetice, nadisurile și activează o anumită dimensiune a sistemului nostru energetic. Sunetele nu creeaza doar emoții, dar au și puterea de a schimba chimia organismului. De aceea este important să conștientizăm ce fel de sunete ascultăm sau producem. Acesta este motivul pentru care un yoghin care aspiră la starea Samadhi este necesar sa  înceapă cu tăcerea (mauna).

În filosofia Tantrică, legenda spune că întregul univers este o manifestare a conștiinței pure, împărțită în doi poli, care nu pot exista separat. Unul este masculin (Shiva), static, caracterizat de conștiința nemanifestată, ce are puterea de a fi, dar nu puterea de a deveni sau de a schimba. Celălalt pol, (Shakti), este feminin, dinamic, energic și creativ. Shakti este Marea Mamă a universului, pentru că ea se naște sub orice formă. Astfel, conștiința, energia și materia sunt asimilate lui Shiva, Shakti și Jiva (ființa umană). Energia, cea care face legătura dintre materie și conștiința, poate fi:

  • inferioară, duală, încătușată de materie (apara), așa cum energia Kundalini netrezită se află înlănțuită în Muladhara;
  • medie, duală și nonduală (para-para), așa cum energia Kundalini urcă de-a lungul coloanei vertebrale; ea nu mai este grosieră (apara), dar nici nu a avut experiența transcendenței (para);
  • supremă, fără limite, nonduală (para), precum energia Kundalini ce urcă în Sahasrara și se unește cu conștiința supremă.

Când conștiința supremă (Shiva) intenționează să creeze, transmite energiei sale creatoare (Shakti) o vibrație primordială (nada) ce are ca atribute, voința - iccha, cunoașterea - jnana și acțiunea - kria, vibrație care va da naștere sunetului primordial cosmic, Shabda Brahman, simbolizat de OM (AUM). Din acest sunet primordial apare inteligenta cosmica, mai departe Ego-ul, apoi cele cinci elemente (Tattvas), cele zece organe de cunoaștere și acțiune, Indriyas și  corpul fizic. Astfel este descris succint întregul proces al creației, în care vibrațiile sunetului reprezintă baza Creației. 

Citește și: Adevărul gol goluț despre Tantra – Mituri demontate

Sunetul este o manifestare complexă a pranei (energia care întreține viața), astfel, respirația devine primul și ultimul sunet al vieții.

Puterea creativă, indestructibilă a energiei supreme se regăsește și în mantre, fiind conștientizată de către practicant doar când acestea își revelează natura lor.

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook