Evolutia lui OM/ AUM in Vede si Upanisade Skip to main content
Evolutia lui OM/ AUM in Vede si Upanisade

Silaba Om, cunoscuta si sub denumirile de Aum si Pranava, este un simbol sacru in hindusim, budism, sikhism, jainism si zoroastrianism. Aceasta este folosita atat ca simbol, cat si ca sunet, folosit la incantarea mantrelor ori in practica meditatiei. In hindusim, OM este venerat ca fiind Brahman in forma de cuvant – askshara, dar si sub forma de sunet – sabda.

Potrivit scrierilor sfante, Om nu are nicio valoare si putere daca este incantat de cineva care nu a fost initiat pe calea spirituala de catre un guru. 

In Taittirya Samhita Om este descris asa: “Aum este Brahman. Aum este tot.”

Citeste: MEDITATIA CU MANTRA OM – CUM SE PRACTICA SI CE EFECTE ARE

Originea lui OM/ AUM

Max Muller, filologul de origine germana care si-a dedicat o mare parte din viata studiului culturii indiene, sustine ca silaba AUM ar putea proveni din cuvantul “Avam”, folosit in vremuri preistorice pentru a face referire la obiecte aflate la distanta.

Swami Sankarananda sustine, pe de alta parte, ca Aum poate fi derivat din “Soma” – numele unei zeitati importante, mentionata in Vede.

Cuvantul Aum este asociat si cu sunetul respiratiei si cu vibratia universului, care poate fi resimtita in plan subtil.

OM nu este mentionat in cele mai vechi imnuri din Rigveda, insa este mentionat in alte Vede si Upanisade.

Initial, in perioada vedica silaba Aum este considerata atat de sacra incat nu era pronuntata niciodata in public. Se folosea doar in cercuri restranse si se dadea mai departe din tata in fiu ori de la profesor la discipol. In acea perioada, in scrieri era mentionata fara sa i se spuna numele, silaba OM fiind numita “simbol”, “cuvant nemuritor” ori “Sabda Brahman”.

In Yogasutra a lui Patanjali, se spune ca japa, adica incantarea continua a sunetului Om, poate inlatura distractiile mentale, poate purifica mintea, corpul si mediul, poate indeparta pacatele, dar si dorintele si totodata poate aduce bunastarea si chiar eliberarea.

In toate Upanisadele silaba Om este mentionata ca fiind un instrument eficient in descoperirea lui Brahman. In Atharvasikha Upanisad, se explica semnificatiile sunetelor care alcatuiesc silaba AUM.

Sunetul “A” reprezinta pamantul, Rigveda, cele 8 zeitati cunoscute sub denumirea de Vasus, mantra sacra Gayatri mantra, dar si culoarea rosie – toate acestea sunt dedicate lui Brahma.

Sunetul “U” face referire la atmosfera, la Vishnu, la zeitatile din atmosfera cunoscute sub denumitea de Rudras, la stralucire – toate ii sunt dedicate lui Rudra.

Sunetul “M” reprezinta raiul, mantrele sacre, pe zeul Vishnu, cele 12 zeitati solare Adityas, culoarea neagra – toate ii sunt dedicate lui Vishnu.

 Partea nazala de la finalul sunetului “M” este dedicata lui Brahman sau Purusha.

Asculta aici mantra Om Shanti Om

Mantre puternice din care OM face parte:

  • Om namah Sivayah
  • Om namo bhagavate Vasudevaya
  • Om Ganesaya namah Om namoh Ganesaya
  • Om namo Pundarikakshaya
  • Om srimatre namah
  • Om sat-cit-ekam-brahma
  • Om Durgaih namah
Comenteaza cu Facebook