Adevărul gol goluț despre Tantra – Mituri demontate Skip to main content
cuplu-tatra-antic-modern

Mitul „Tantra este despre sex”

Cea mai comună și greșită concepție este că în Tantra ar fi vorba doar despre sex. Această idee falsă a început, probabil, de la o morală pudică Victoriană și sentimentele de respingere față de intimitate din acea vreme ar mai apoi s-a răspândit în toată emisfera vestică, unde a rămas până în zilele moderne.

În România percepția greșită despre Tantra se datorează și unor persoane sau grupuri  care au promovat și practicat o formă deviantă a acesteia, astfel încât percepția publică generală este  că Tantra este asociata cu  promiscuitatea sexuală. Si la ora actuală Tantra este promovată preponderent într-o manieră excesiv sexuală, ceea ce duce în eroare practicantul. Există chiar„promotori” locali  Tantra Yoga acuzați legal de abuz sexual. În esență este vorba de practicanti de Tantra care au deviat de la Cale si au dus practica in sfera satisfacerii dorințelor personale carnale justificandu-si dorința prin o asa-zisa spiritualitate. 

Libertinism, dorința dezlănțuită, orgasmul, extazul, sexul sălbatic, sexul murdar, pozițiile perverse, orgiile, partenerii multipli, lumânările, ritualurile magice și chiar magia neagră sunt cele mai comune idei care apar atunci oameni aud cuvântul „Tantra”.

Citește și: Istoria Yoga. Degradarea practicilor originale - Partea I

Ce este de fapt Tantra?

În realitate, Tantra este una dintre cele mai importante tradiții spirituale indiene, unul din aspectele practice ale Veda. În sanscrită, cuvântul Tantra înseamnă „a țese” și provine de la termenul „tanoti” care înseamnă „a extinde” și „trayati”, care înseamnă „eliberare”. Toate ducând către transformare.

Practicând tantra, folosindu-ți corpul, mintea, simțurile și energiile, împreună cu metodele tantrice, conștiința se extinde și depășește limitările corpului și a minții.

Tantra nu folosește doar energia sexuală, așa cum mulți cred, reducându-i astfel importanța, ci se folosește fiecare aspect al ființei umane. Astfel, Tantra te ajută să te transformi printr-o practică spirituală, folosind diverse tehnici și metode, de la Hatha-yoga, Kriya-yoga, Kundalini-yoga, Raja-yoga, Japa-yoga și Bhakti-yoga, într-un iluminat, pe deplin conștient.

Toate energiile din corpul nostru sunt trezite, canalele de energie sunt purificate și chakrele se deschid prin diferitele practici yoghine.

Aspectele practice ale tantrei

Tantra oferă metode și tehnici diferite de practică, care pot fi combinate și adaptate conform nevoilor individuale ale fiecăruia, astfel încât să poată atinge prosperitatea spirituală, sănătatea, bunăstarea și o conștiință unificată.

Prin Tantra, poți înțelege la nivel subtil cele 5 „corpuri” și cele 7 chakre principale, canalele energetice, nadisurile și așa mai departe.

Abordarea tantrică unificatoare a vieții

Putem înțelege Tantra ca fiind chiar substratul vieții și al universului care susține, creează, conectează, leagă și unifică totul în Unitate.

Unul dintre principalele scopuri ale Tantrei este să aducă totul împreună, să aducă fiecare aspect al vieții tale în conștiința ta. În acest fel, devii pe deplin conștient de tot ceea ce este în viața ta și trăiești conștient.

Cu ajutorul diverselor tehnici și metode din textele antice/sacre ale tantrei toate canalele de energie se deblochează, energiile se intensifică și se rafinează. Cele 5 simțuri se trezesc, vitalitatea crește, mintea devine ascuțită și inima ta deschide. Viziunea asupra vieții, a lumii și a universului se lărgește, conștiința se extinde în infinit și devine una cu Conștiința Divină.

În anumite tradiții se separă lumea materială de cea spirituală, materia de spirit. În schimb, Tantra „țese” împreună toate aspectele ființei și te ajută să-ți extinzi conștiința, prin tot ceea ce omul este. Astfel, Tantra nu neagă, nu ignoră și nu respinge nimic.

Cu sistemul său cuprinzător, variat și profund de metode și tehnici (inclusiv asane, pranayama, mantre, mudre, mandale, tehnici Kundalini, tehnici de vizualizare, Ayurveda, astrologie și alte practici ezoterice, profunde și extrem de spirituale) Tantra este concepute pentru a contopi lumescul și spiritualul. Îți reamintește că ești o ființă umană unificată, centrată, întreagă, la unison cu cosmosul.

Citește și: Energia Kundalini – benefică sau, mai degrabă, periculoasă?

Tantra, un mod de viață împlinit.

Tantra nu este ceva pe care o practici undeva departe de lume și societate. Tantra este vie, este lumea, este o viață însăși. Este modalitatea prin care devii conștient de polarități, de yin și yang pe care îl avem în interior și care sunt echilibrul armonios și perfect.

În Tantra, totul este sacru și divin.

Tantra îmbină latura umană cu lumina conștiinței, într-o uniune sacră. Fiecare aspect al ființei noastre este adus la lumină, revelat și divinizat. Nimic nu este lăsat deoparte.

Energia se numește Shakti, Principiul Divin Feminin, Mama Natură, Mama Divină. Conștiința este Shiva, Principiul Divin Masculin, Cerurile, Spiritul. Fiecare femeie are ambele principii divine în interiorul ei și fiecare bărbat are ambele principii divine în el, în proporții diferite. Aceasta este frumusețea și secretul polarității.

În Tantra, atât bărbatul, cât și femeia sunt venerați ca sacri și divini și ar trebui să se adore reciproc ca întruchipări ale principiilor divine. Corpurile lor nu sunt simple vehicule fizice ale Spiritului, ci temple sfinte care ascund în ele o forță teribilă, cosmică și extrem de puternică: Kundalini Shakti.

Citește și: Bandhas sau tehnici de trezire Kundalini. Partea I.

Dansul dintre Shakti și Shiva, energie și conștiință, creează Viața.

Einstein a spus odată că totul este energie. Fizica cuantică afirmă același lucru. Cu toate acestea, Tantra știa asta cu mult înainte de toate, acum câteva mii de ani. Energia și conștiința sunt același lucru. Suntem făcuți din energie și conștiință, care, după cum afirmă Tantra, sunt Una.

Namaste!

 

Primește săptămânal informații inedite și interesante despre practica și știința Yoga.
Abonează-te aici la newsletter-ul săptămânal.

Comenteaza cu Facebook