Manipura, chakra plexului solar Skip to main content
manipura

Semnificația cuvântului manipura

În sanscrită cuvântul mani înseamnă "piatra prețioasă" sau "giuvaer" și cuvântul pur înseamnă "oraș", deci semnificația cuvântului manipura in acest context este "locul giuvaerului".

Poziționare fizică

Dedesubtul ombilicului cu doua degete.

Caracteristicile generale chakra

Chakra are zece nadi-uri (canale energetice) si ne pune in legătura cu energiile subtile ale focului. Este chakra unde ființele devin foarte active, extrovertite. Este centrul dinamismului, a energiei si a mentalului practic (inferior). Foarte mulți oameni trăiesc la acest nivel.

manipura chakra

Corespondențe generale esențiale

Simt/Organ de simt: Văzul/Ochiul

Organ de acțiune: Picioare

Element: Foc

Animal reprezentativ: Berbecul

Forma reprezentativa: Triunghiul

Sunetul reprezentativ: Mi

Vocala: O

Planetă: Marte

Element chimic: Fier

Direcție cardinală: Est

Culori reprezentative: galben strălucitor, roșu clasic

Regn mineral: Ochi de tigru, Rubin, Safir, Piatra soarelui

Regn Vegetal: ghimbir, chimen, piper, pătrunjel, cardamom, coriandru, anason, cimbru, pipalii.

Citeste: 

MULADHARA CHAKRA – RĂDĂCINA FUNDAMENTALĂ A INDIVIDUALITĂȚII, A EXISTENȚEI

Acțiune divină corespondentă: Transformare

Prana corespondentă: Samana (cea care face posibilă transformarea, inclusiv hrana fizică).

Corespondențe de natură subtilă

Bija Mantră: RAM sau RANG

Petale 10: 10 petale , 10 sunete, 10 arhetipuri a focului.

Petala 1 – sunet DA (cerebral)

Rușine - Îndrăzneală

Petala 2 – sunet DHA(cerebral)

Nestatornic – Statornic, focalizat

Petala 3 – sunet NA (cerebral)

Gelozie – Încredere, generozitate

Petala 4 – sunet TA(dental)

Dorință, Patimă - Detașare

Petala 5 – sunetTHA (dental)

Lene – Hărnicie,

Petala 6 –sunet DA (dental)

Tristețe – Entuziasm

Petala 7 – sunet DHA (dental)

Lâncezeală - Dinamism

Petala 8 – sunet NA ( dental)

Ignoranța simțurilor – Claritate a simțurilor

Petala 9 – sunet PA (labial)

Aversiune, dezgust – Acceptare

Petala 10 – sunet PHA (labial)

Frică – Curaj

În funcție de tradiție se adaugă M (vedică) sau NG (tantrică) la finalul sunetelor și așa devin mantre. M reprezintă punctul(anusvara) care conferă o centrare a energiei în jurul ființei prin pronunțarea lui, iar NG conferă prin pronunțarea lui o stoparea a gândurilor. Informații conform Mahanirvanatantra, Sat Chakra Nirupana și Shiva Samhita. Petalele se numără de sus in sensul acelor de ceas.

Chakrele de la Muladhara la Anahatha inclusiv au aspecte duale, adică așa zisul bine si rău. De la Vishudha in sus dispare dualitatea.

Adică energia acestor petale de pe Manipura, în funcție de calitatea ei poate genera aceste aspecte duale in ființa respectivă.

Cele zece tipologii din Manipura sunt cele 10 tipologii ale focului de pământ, numite in general vrittis (tendințe ale minții), care țin de tendințele naturale a minții simțurilor. Se poate face analogia ca fiecare din cele cinci simțuri, elemente la nivelul minții au cate două tendințe de la eter la pământ, adică de exemplu pentru pământ avem curaj, acceptare. Conștiințe și lumi corespondente

Lumea corespondentă: Swar Loka

Hindu

Conștiințele Guvernatoare conform științei Yoga:

BaddhaRudracu

LakiniShakti

Budhism

Amitabha(Conștiință Masculină, culoare roșu, element foc, simbolism lotus, direcție cardinală vest,mantra HRIH) și Pandara(Conștiință Feminină).

Amitabha Pandara

Iudeo-creștină

Nu există explicit ideea de chakras dar putem face spune că Arhanghelul Mikael reprezintă elementul foc, iar AGLA înseamnă putere divină.

Mikael AGLA

Atenție! Acestea sunt reprezentări simbolice, este important să înțelegem ce reprezintă ele din punct de vedere al esenței Universului, să trecem dincolo de formă (sau cuvântul fizic), să vedem esența acestor simboluri(analiza simbolurilor

 nu intră în atenția noastră pentru că în general cursanții nu sunt interesați de aceasta). Astfel putem face într-adevăr niște salturi de conștiință.

Citeste: SWADHISTHANA, CHAKRA SACRALA

Corespondențe fizice și psihologice

Fizic

Sistemul nervos si digestiv, ficatul.

Psihologic

Caracteristicile in cazul unei activări armonioase, corecte, optime: Curaj, conștiința expansiva, putere de acțiune, simt al dreptății la nivel individual, magnetism individual bine folosit, autocontrol, voința individuala armonioasa, inteligenta aplicată (deșteptăciune).

Caracteristicile in cazul unei activări nearmonioase (exces sau carenta): Egoism, gelozie, agresivitate, dorința excesiva de putere, sadism, simt al rușinii exagerat, frica, deziluzie.

Tulburări in corpul fizic generate de dizarmonii (exces sau carenta) cronice a lui Manipura: Devitalizare, indigestii, tulburări ale ficatului, bilei si pancreasului (diabet de ex.), balonări, deteriorare a pielii, tulburări ale vederii (miopie, hipermetropie, cataracta, etc), tulburări ale sistemului locomotor, a ligamentelor si a sistemului muscular, tulburări la nivelul danturii, gingiilor, unghiilor și părului.

 

 

Comenteaza cu Facebook