Ajna chakra sau cel de-al treilea ochi Skip to main content
Ajna chakra sau cel de-al treilea ochi

Semnificația cuvântului ajna In sanscrită semnificația cuvântul ajna este "comanda". Chakra mai este numita si "Al treilea ochi".

Poziționare fizică: in mijlocul frunții.

Caracteristicile generale: chakra Chakra are 2 nadi-uri (canale energetice) Ida și Pingala (o să le prezentam într-un curs viitor) si ne pune in legătura cu armonia universala, androginitatea, clarviziunea. Este chakra care coordonează chakrele de sub ea. Prin această poartă putem pătrunde dincolo de Maya.

Citeste: VISHUDDHA, CHAKRA GATULUI

Corespondențe generale esențiale

Organ corespondent: Hipofiza

Forma reprezentativa: Punctul, ochiul

Sunetul reprezentativ: LA

Vocala: A

Planeta: Uranus, Saturn

Element chimic: Uraniu

Culori reprezentative: Violet, galben strălucitor

Citeste: ANAHATA, CHAKRA INIMII

Regn mineral: obsidian, safir, diamant

Regn vegetal: salvie sclareea, mușețel roman, dafin

Acțiune divină corespondentă: Generează universul (Shambavi mudra)

Prana corespondentă: PRANA vayu (este diferită de prana vayu de pe Anahatha, PRANA generează și include toate formele de prana)

Conștiințe și lumi corespondente

Lumea corespondentă: Tapar Loka

Hindu - Conștiințele Guvernatoare conform științei Yoga: Ardhanarishvara jumătate masculină (Sadashiva, Conștiința Masculină) si jumătate feminină (numita Hakini Conștiința Feminină).

Budhism - Vajrasattva (Conștiință Masculină, culoare albastră, simbolism vajra, mantra KSHAH (cerebral) și Vajradhatvishvari (Conștiință Feminină, culoare verde). Vajrasattva

Iudeo-creștină -  Nu există explicit ideea de chakras dar putem face spune că Arhanghelul RaziEl și numele divin ADONAI. Atenție! Acestea sunt reprezentări simbolice, este important să înțelegem ce reprezintă ele din punct de vedere al esenței Universului, să trecem dincolo de formă (sau cuvântul fizic), să vedem esența acestor simboluri(analiza simbolurilor nu intră în atenția noastră pentru că în general cursanții nu sunt interesați de aceasta). Astfel putem face într-adevăr niște salturi de conștiință.

CORESPONDENȚE FIZICE ȘI PSIHOLOGICE

Fizic: hipofiza

Psihologice:

Caracteristicile in cazul unei activări profunde: Clarviziune, armonie, androginitate, unificarea contrariilor (prezenta cuvântului lui Dumnezeu - AUM (OM) in tot si in toate), acces la cunoașterea directa (adică la Supra conștient), Înțelepciune, Detașare.

Caracteristicile in cazul unei carente: Obtuzitate, Stupiditate, lipsa de claritate in tot ceea ce face ființa, mod de acțiune debalansat (ori prea inerțial, ori prea agresiv), sclavul emoțiilor necontrolate, lipsa de bun simt (la modul general).

Tulburări in corpul fizic generate de carente cronice in activarea lui Ajna: Tulburări mintale (schizofrenie, paranoia, megalomanie, etc), pierderea pigmentului pieli.

Citeste: MANIPURA, CHAKRA PLEXULUI SOLAR

Mudre si bandhasuri pentru activarea lui Ajna: shanmukhi mudra (https://www.youtube.com/watch?v=xoqXZf1a_j0) , jalandhara bandha (https://www.youtube.com/watch?v=HqskLHAhDr4).

“Aceasta este marea lumină ținută secretă în toate Tantrele; prin contemplarea asupra acestui lucru, se obține cel mai mare succes, nu există nici o îndoială. Cine contemplă întotdeauna asupra lotusului Ajna ascuns, distruge imediat toate impregnările vieții sale trecute, fără nici o opoziție.” – Shiva Samhita.

ajna

Modalități cotidiene

Tipuri de alimente activează această realitate: postul alimentar cu apă

Tipuri de afectivitate care activează un layer al chakrei Ajna în ființă: armonie între gând și afectivitate, ieșirea afectivității din paradigma spațiu timp.

Tipuri de activități mentale care activează un layer al chakrei Ajna în ființă: studiul textelor sacre, liniștea, o gândire profundă.

Sunete laice care activează Ajna: tăcerea, pauzele dintre sunete Sunt doar câteva exemple pe care le-am enumerat.

Citeste: SWADHISTHANA, CHAKRA SACRALA

CONSIDERAȚII FINALE

Este important de înțeles că această realitate(Ajna Chakra) se poate manifesta la nivel fizic, emoțional și mental. Sunt cazuri când o ființă este la nivel fizic influențată de Ajna in mod preponderent, dar la celelalte nivele poate fi diferit. Sa nu uităm că fiecare chakra are 7 sub nivele (adică conține toate chakrele în ea), se reflectă fractalic în tot și în toate și nu există 100% realitatea Ajna în nimic, există doar preponderențe.

Ca să putem înțelegem Realitatea profund e nevoie să gândim fractalic, cât mai continuum și non-dualist.

Creația și Ființele Umane sunt SAT CHIT ANANDA! Panta Rhei! (Totul curge!

 

* In luna februarie a anului 2018 se redeschide Scoala de Primavara Hatha Yoga SEVA atat pentru incepatori, cat si pentru avansati. Pentru inscrieri si informatii suplimentare trimiteti mail la adresa hathayogaseva@gmail.com, mentionand numele, prenumele precum si clasa la care vreti sa participati (incepatori/ avansati). Persoanele care nu au parcurs cursul pentru incepatori Hatha Yoga SEVA si vor totusi sa se inscrie la clasa de avansati, vor sustine un scurt test teoretic si practic.

Comenteaza cu Facebook