Vishuddha, chakra gatului Skip to main content
Vishuddha, chakra gatului

Semnificația cuvântului Vishuddha

În sanscrită semnificația cuvântul vishuddha este"purificare".

Poziționare fizică: Baza gâtului.

Caracteristicile generale chakra

De la acest centru (inclusiv) in sus nu mai exista caracteristici negative legate de activarea in exces (in acest caz vorbim de profunzime), de la aceasta chakra se trece la conștiința unificării cu Creația (Universul sau Maya). Chakra are 16 nadi-uri (canale energetice) si ne pune in legătură cu energiile subtile ale eterului.Este chakra nectarului divin, unde binele si răul, nectarul sau otrava sunt toate unite in experiența Gratiei. Este chakra conștiinței pure. De asemenea este și centrul vorbirii.

Corespondențe generale esențiale

Simt/Organ de simt: Auzul/Urechea

Organ de acțiune: Corzile Vocale

Element: Eter

Animal reprezentativ: Elefant alb

Forma reprezentativa: Elipsa

Sunetul reprezentativ: Sol

Vocala: E

Planeta: Pluton

Element chimic: Plutoniu

Direcție cardinala: Centru

Citeste: SWADHISTHANA, CHAKRA SACRALA

Culori reprezentative: Indigo, albastru

Regn mineral: turmalina neagră și violet, ametist,

Regn vegetal: salvie, isop,

Acțiune divină corespondentă: Grația

Prana corespondentă: Udana vayu (cea care face posibilă urcarea energiei).

Conștiințe și lumi corespondente

Lumea corespondentă: JanaLoka, Hindu

Conștiințele Guvernatoare conform științei Yoga: Panchavaktra Shiva (Conștiința Masculină), adică Shiva cu cinci aspecte (Aghora, Ishana, Mahadeva, Sadashiva și Rudra) cu ShakiniShakti (Conștiința Feminină). Panchavaktra Shiva ShakiniShakti

Budhism

Vairochana (Conștiință Masculină, culoare albă, element eter,simbolism roată, direcție cardinală centru, mantra OM) și Tara cea Albă (Conștiință Feminină).

Iudeo-creștină

Nu există explicit ideea de chakras dar putem spune că Arhanghelul AzraEL reprezintă elementul eter și o transformare profundă, iar Sefira Daath este poziționată pe corp la baza gâtului.

Citeste: MULADHARA CHAKRA – RĂDĂCINA FUNDAMENTALĂ A INDIVIDUALITĂȚII, A EXISTENȚEI

Atenție! Acestea sunt reprezentări simbolice, este important să înțelegem ce reprezintă ele din punct de vedere a esenței Universului, să trecem dincolo de formă (sau cuvântul fizic), să vedem esența acestor simboluri(analiza simbolurilor nu intră în atenția noastră pentru că în general cursanții nu sunt interesați de aceasta). Astfel putem face într-adevăr niște salturi de conștiință.

Corespondențe fizice și psihologice

Fizic

Metabolismul, tiroida, paratiroida

Psihologice

Caracteristicile in cazul unei activări profunde:

Intuiție si creativitatea divina, puritate, capacitate de a accesa si controla energia timpului, capacitate de hrănire directa cu energia cosmica, capacitate de a auzii muzica cosmica (muzica sferelor).

Caracteristicile in cazul unei carente: imposibilitate de exprimare, metabolism defectuos, plictis, însingurare, lipsa de inspirație.

Tulburări in corpul fizic generate de carente cronice in activarea lui Vishuddha: Tulburări ale metabolismului (asimilare in exces sau in deficit a anumitor elemente (minerale, vitamine, etc), tulburări ganglionare de tot felul, tulburări ale sistemul auditiv si vocal (surzenie, muțenie, oreon, etc).

Cel care contemplă Vishuddha, este cu adevărat Domnul yoghinilor și merită să fie numit înțelept; prin meditația acestui lotus Vishuddha, Yoghinul înțelege simultan cele patru Vede cu misterele lor. Când yoghinul, fixându-și mintea pe acest loc secret, se simte furios, atunci, fără îndoială, toate cele trei lumi încep să tremure, potrivit tratatului Shiva Samhita.

Chiar dacă, din întâmplare, mintea yoghinului este absorbită în acest loc, atunci el devine inconștient de lumea exterioară și se bucură cu siguranță de lumea interioară. Trupul său nu crește niciodată slab și își păstrează toată puterea pentru o mie de ani, devine mai greu decât adamantul (o piatră legendară sau un mineral căruia i s-au atribuit multe proprietăți, asociat anterior cu diamantul sau cu piatră magnetică). Când yoghinii părăsesc această contemplare, atunci pentru el în această lume, mii de ani, apar ca atâtea momente.

Modalități cotidiene

Tipuri de alimente activează această realitate: astringente, amare.

Tipuri de afectivitate care activează un layer al chakrei Vishuddha în ființă: intuiții, puritate, nevoie de sunete armonice profunde (muzică clasică în special), inteligență intuitivă.

Tipuri de activități mentale care activează un layer al chakrei Vishuddha în ființă: studiul textelor sacre, ascultarea muzicii clasice in general, o gândire unitară fără contradicții.

Sunete laice care activează Vishuddha: de frecvente complexe.

Citeste: ANAHATA, CHAKRA INIMII

Considerații finale

Este important de înțeles că această realitate (VishuddhaChakra) se poate manifesta la nivel fizic, emoțional și mental.

Sunt cazuri când o ființă este la nivel fizic influențată de Vishuddha in mod preponderent, dar la celelalte nivele poate fi diferit.

Sa nu uităm că fiecare chakra are 7 sub nivele (adică conține toate chakrele în ea), se reflectă fractalic în tot și în toate și nu există 100% realitatea Vishuddha în nimic, există doar preponderențe.

Citeste: MANIPURA, CHAKRA PLEXULUI SOLAR

Ca să putem înțelegem Realitatea profund e nevoie să gândim fractalic, cât mai continuum și non-dualist.

Creația și Ființele Umane sunt SAT CHIT ANANDA!

Panta Rhei! (Totul curge!)

 

* In luna februarie a anului 2018 se redeschide Scoala de Primavara Hatha Yoga SEVA atat pentru incepatori, cat si pentru avansati. Pentru inscrieri si informatii suplimentare trimiteti mail la adresa hathayogaseva@gmail.com, mentionand numele, prenumele precum si clasa la care vreti sa participati (incepatori/ avansati). Persoanele care nu au parcurs cursul pentru incepatori Hatha Yoga SEVA si vor totusi sa se inscrie la clasa de avansati, vor sustine un scurt test teoretic si practic.

Comenteaza cu Facebook