Sadhguru, despre ego-ul folosit pe post de scuza Skip to main content
Sadhguru, despre ego-ul folosit pe post de scuza

Lider spiritual al zilelor noastre, Sadhguru explica pe intelesul tuturor ego-ul, astfel incat si un practicant la inceput de drum sa inteleaga ce este acesta, cum apare si ce putem face in privinta sa.

Potrivit acestuia, ego-ul nu apare pentru ca am facut ceva gresit sau ceva corect. Inca de cand ne aflam in pantecele mamei, ego-ul se formeaza. Ego-ul este ca o umbra, care te urmareste toata viata.

Vairagya – secretul pentru invingerea ego-ului

Vairagya provine din alaturarea cuvintelor raga (care inseamna culoare) si vai (care inseamna dincolo). Vairagya inseamna asadar dincolo de culoare, adica transparenta. Daca atingi aceasta stare devii transparent, adica poti deveni parte a tuturor lucrurilor din jur, insa niciunul dintre acestea nu ramane atasat de tine. Numai persoanele care se afla intr-o asemenea stare reusesc sa exploreze toate dimensiunile vietii de pe pamant.

Pe de alta parte insa, daca te identifici cu o anumita problema sau situatie, treptat vei ajunge sa crezi ca tu esti acea problema/ situatie. Astfel, apar tristetea, dezamagirea si depresia.

Citeste: STUDIU: EGO-UL ESTE MARIT DE PRACTICA YOGA SI MEDITATIE

Detasarea de lumea materiala

In acest moment, viata pe care o traiesti este, probabil, limitata la lucrurile materiale, la latura fizica a lucrurilor. Tot ce crezi ca stii percepi prin cele 5 simturi. Insa latura fizica a lucrurilor nu este decat un invelis al lucrurilor cu adevarat importante, care asteapta sa fie descoperite. Corpul este important pentru ca se afla ceva cu adevarat important in interiorul sau. Cu toate ca poate nu ai identificat pana acum acel lucru, daca de maine dispare, corpul tau devine un simplu cadavru.

Daca nu reusesti sa iti depasesti limitarile de natura fizica, viata devine un chin. Daca lucrurile merg bine, si tu esti bine. Pe de alta parte, daca lucrurile nu merg bine, nici tu nu te vei simti bine. Starea ta mentala si emotionala va depinde intotdeauna de factorii din jur. Daca poti trece prin viata fara sa lasi lucrurile sa te atinga, fie ele bune sau rele, atunci iti vei gasi pacea interioara. Altfel, esti sclavul mintii tale.

Sadhguru e de parere ca ne concentram prea mult pe distrugerea ego-ului, pe care il invinuim pentru toate lucrurile rele pe care le facem: “In zilele noastre, se vorbeste in mod inutil despre distrugerea ego-ului. Oricand personalitatea ta iti creeaza probleme, dai vina pe ego. Atunci cand personalitatea ta este urata, trebuie sa privesti lucrurile ca atare. Daca iti dai seama ca tu esti urat, la fel ca personalitatea ta, vei dori sa faci ceva pentru a schimba acest lucru. Insa noi mai degraba petrecem timp concepand strategii care sa evite acest scenariu. Nu folosi scuze pentru a da vina pe ego ci, mai degraba, permite transformarii sa se petreaca”.

Comenteaza cu Facebook