Ujjayi pranayama sau respiratia oceanului Skip to main content
Ujjayi pranayama sau respiratia oceanului

Ujjayi este o tehnica frecvent practicata in yoga si in Taoism. In yoga, se mai numeste respiratia oceanului. Spre deosebire de alte tehnici de pranayama, ujjayi se practica in asociere cu asanele. Este o respiratie din diafragma, care umple abdomenul inferior si activeaza primele doua chakre, dilata partea de jos a coastelor si activeaza a treia si a patra chakra, si se ridica in partea superioara a pieptului si a gatului, activand chakrele din aceste zone. Tehnica seamana foarte mult cu respiratia Tu-Na, din trei parti, care se regaseste in practica taoista Qigong.

Se inspira si se expira doar pe nas. Efectul sunetului de “ocean” se creeaza prin miscarea glotei, cand aerul intra si iese. Cand pasajul gatului se ingusteaza, la fel se reduce si fluxul de aer, iar trecerea aerului emite acel sunet ca de “ocean”, ca de valuri. Durata si viteza respiratiei sunt controlate de diafragma. Intarirea diafragmei este o parte din scopul ujjyi. Inspiratiile si expiratiile sunt egale ca durata si sunt controlate astfel incat sa nu deranjeze practicantul. Fiecare respiratie este adanca, deplina, lunga, completa.

CITESTE 10 lucruri interesante despre respiratie

Ujjayi provine din sanscrita si inseamna “cel care este victorios” sau “a fi victorios”. Ujjayi a mai fost numita respiratia oceanului, respiratia victorioasa, respiratie suieratoare sau respiratia lui Darth Vader. Tehnica mai este cunoscuta sub numele de Ujjayi Pranayama sau respiratia cobrei. Ajuta yoginul sa-si pastreze forta vitala, prana, care astfel circula prin corp, in loc sa-l paraseasca. Se spune ca Ujjayi este similara cu respiratia unui nou nascut, inainte ca prana sa inceapa sa curga catre atractiile lumii.

Beneficii:

  • Sporeste oxigenarea corpului
  • Echilibreaza caldura interna
  • Tonifica plamanii
  • Regleaza tensiunea arteriala
  • Detoxifica organismul, curata toxinele

Respiratia Ujjayi poate fi folosita continuu in practica Ashtanga Vinyasa yoga si este frecvent folosita in Power yoga si in Vinyasa Flow yoga. Acesta tehnica ii permite practicantului sa mentina un anumit ritm in executarea asanelor, sa aiba suficient oxigen. Ujjayi este importanta mai ales in tranzitia in si din executia asanelor, deoarece il ajuta pe praticant sa ramana atent, concentrat, constient, prezent si conectat la practica, iar toate acestea conduc la asigurarea starii pregatitoare si adecvate pentru meditatie.

CITESTE Importanta respiratiei corecte pentru sanatatea fizica si emotionala: metode de imbunatatire a respiratiei - jala neti

Un studiu clinic realizat de departamentul de Neurofiziologie al Institutului National de Sanatate si Neurostiinte din Bangalore, India, a descoperit ca ujjayi pranayamana poate spori absorbtia de oxigen cu 50%, in timpul practicii. Aceasta tehnica de respiratie calmeaza reactia de “lupta sau fugi”. Corpul poate reactiona, sa vrea sa iasa din postura cat mai repede, dar prin aceasta tehnica e ca si cum i-ai transmite corpului ca totul este bine si poate rezista, poate mentine postura mai mult.

Iti poti imagina respiratia ujjayi gandindu-te la gatul tau ca la un furtun de gradina, respiratia fiind precum apa care curge prin furtun. Daca acoperi cu degetul, partial, gura furtunului, sporesti puterea apei care iese. La fel se intampla cand practici ujjayi. Aerul care intra prin gatul contractat inseamna o respiratie puternica, directionata in interior, pe care o poti trimite in anumite parti ale corpului, unde este nevoie, in timpul practicii.

Cea mai comuna greseala, in executarea respiratiei oceanului, este sa iti ingustezi gatul, sa-l incordezi prea tare. Ai nevoie doar de o usoara contractare.

Precautii:

Aceasta tehnica este dificila pentru persoanele care sufera de dificultati respiratorii sau de afectiuni respiratorii, precum astmul. Daca, in timpul practicii, simti ameteala, opreste-te. Nu ar trebui sa simti nicio durere in timpul acestui exercitiu.

! Daca sunteti incepator, nu practicati yoga fara indrumarea unui instructor autorizat. Unele asane si respiratii pot avea efecte nedorite.

Comenteaza cu Facebook