Importanta respiratiei corecte pentru sanatatea fizica si emotionala: metode de imbunatatire a respiratiei - jala neti Skip to main content
Importanta respiratiei corecte pentru sanatatea fizica si emotionala: metode de imbunatatire a respiratiei - jala neti

Respiratia este un proces natural pe care cu totii il dobandim la nastere, insa pe parcursul vietii “uitam” sa respiram corect si ne producem astfel o serie de probleme ce tin de sanatatea fizica, dar si de cea emotionala. Respiratia corecta este esentiala pentru o sanatate fara cusur si pentru o viata echilibrata.

Respiratia are doua functii extrem de importante:

  1. Asigura oxigenarea intregului organism, inclusiv a organelor vitale.
  2. Prin respiratie se elimina toxinele din organism.

Asadar, in timpul unui ciclu de respiratie, nu numai ca se oxigeneaza toate celulele din organism, insa se elimina si deseurile toxice, Cu cat respiratia este mai putin corecta, cu atat mai greoi sunt realizate functiile acesteia.

Oamenii de stiinta sustin ca cei mai multi dintre noi ne folosim doar o treime din capacitatea totala de respiratie. In cazul in care te intrebi cum iti dai seama daca respiri corect, iata care sunt semnele ca nu o faci asa cum ar trebui:

  • Iti tii uneori respiratia in mod constient sau inconstient
  • Simti adesea nevoia sa inspiri adanc
  • Ritmul respiratiei este accelerat
  • Ramai “fara aer” atunci cand depui efort

Jala neti

Pe langa functiile strict fiziologice ale respiratiei, aceasta joaca un rol important si la capitolul sanatate psihica si emotionala. Un creier neoxigenat corespunzator nu gandeste limpede. De asemenea, un ritm haotic, neregulat, al respiratiei cauzeaza anxietate, poate chiar atacuri de panica pe fond de hiperventilatie. Furia, frica si alte emotii negative pot fi controlate prin controlul respiratiei.

Cu cat respiratia este mai profunda, mai lenta si mai regulata, cu atat mintea va fi mai linistita, noi vom beneficia de o stare de calm, iar organismul va fi oxigenat corespunzator.

Acorda atentie respiratiei tale si corecteaza problemele daca acestea exista. Poti face asta cu ajutorul unor exercitii de respiratie, care te vor “reinvata” sa respiri corect.

Pentru ca respiratia sa fie facuta in mod corect, caile nazale trebuie sa fie deblocate, astfel incat sa permita aerului sa patrunda fara probleme.

O tehnica eficienta de imbunatatire a respiratiei este irigarea nazala jala neti, tehnica din hatha yoga care curata caile nazale si sinusurile de impuritati si asigura o respiratie fara probleme. Aceasta tehnica presupune curatarea cailor nazale cu ajutorul unui recipient jala neti umplut cu solutie salina , preparata din apa si sare de mare. Mai multe despre tehnica jala neti aici.

 

*Poti invata tehnica jala neti de la un instructor de yoga cu experienta, in cadrul unui workshop organizat sambata, 1 iulie, in incinta hotelului Ramada Nord, Bucuresti. Pentru informatii suplimentare si inscrieri intra aici.

Comenteaza cu Facebook