Yoga si meditatia lasa o semnatura moleculara in celulele noastre, la nivel ADN Skip to main content
Yoga si meditatia lasa o semnatura moleculara in celulele noastre, la nivel ADN

Practica yoga si meditatia pot repara efectele ADN care genereaza boli si depresii. Publicatia “Frontiers in Immunology” (Frontiere in imunologie) a revizuit rezultatele studiilor si cercetarilor realizate intr-o perioada de peste zece ani. Scopul acestora a fost de a analiza modul in care practici precum yoga, meditatia si Tai Chi pot influenta genele noastre.

CITESTE 5 MODURI PRIN CARE MEDITAȚIA ÎȚI MODELEAZĂ CREIERUL

Concluzia publicatiei “Frontiers in Immunology”, bazata pe aceste dovezi stiintifice, a fost ca practicile sus mentionate “nu doar ca ne relaxeaza, ele chiar pot inversa reactiile moleculare din ADN-ul nostru, care provoaca boli si depresie.”

Care este explicatia?

Atunci cand experimentam un eveniment stresant, sistemul nostru nervos simpatic (SNS) se activeaza si genereaza reactia de “lupta sau fugi”. Sistemul nervos simpatic face parte din sistemul nervos vegetativ. El acționeaza autonom, fara control constient, si pregateste corpul pentru reactie in cazul unor situatii potential periculoase.

In primele etape ale aparitiei si dezvoltarii omului, din istorie, aceste reactii de “lupta sau fugi” erau esentiale pentru supravietuire. Pe atunci, pericolele pandeau la tot pasul. Daca individul supravietuia evenimentului periculos, sistemele sale nervoase, care genereaza reactii in intreg organismul, reveneau destul de rapid la normal. In cazul unei amenintari, sistemul nervos simpatic provoaca eliberare de adrenalina, ca organismul sa aiba o rezerva suplimentara de energie, pentru a face fata provocarii la care este supus.

In zilele noastre, pline de tensiune si stres, reactia “lupta sau fugi” poate fi mult suprasolicitata. Efectul inseamna sanatate precara, adesea risc sporit de cancer si de afectiuni mentale. Odata activat sistemul nervos simpatic (SNS), se sporeste productia moleculei numita factor nuclear kappa B (NF-kB). Aceasta molecula controleaza modul in care se manifesta genele noastre ADN. Molecula Nf-kB activeaza genele care produc si elibereaza proteinele numite citokine, care produc inflamatie si contribuie la boli si diverse afectiuni.

Citokinele au un rol foarte important: ele transmit informații intre celulele sistemului imun, respectiv intre leucocite. Citokinele pot provoca inflamatie tocmai pentru a proteja organismul de agenti infectiosi si de alte pericole. Dar daca sunt activate de stres, in loc de o amenintare reala, inflamatia din organism poate degenera in boli.

Conform acestor ultime studii amanuntite, au fost inregistrate niveluri remarcabile de descrestere a moleculei Nf-kB si a citokinelor inflamatorii la oamenii monitorizati, care practicau consecvent yoga si meditatie.

CITESTE CONSTIINTA ESTE PRODUSUL CREIERULUI SAU CREIERUL ESTE CEL ADMINISTRAT DE CONSTIINTA?

Publicatia Science Daily a concluzionat: “Aceste activitati lasa ceea ce numim o semnatura moleculara in celulele noastre, care inverseaza efectul pe care stresul sau anxietatea il pot avea asupra organismului, prin modificarea modului in care se manifesta genele noastre.”

Asadar, practica yoga si meditatia pot forta creierul sa coordoneze procesele ADN-ului intr-o directie care ne imbunatateste, la propriu, starea de bine. Literatura stiintifica dovedeste si confirma ceea ce multi oameni au experimentat deja, faptul ca aceste practici ne pot “restructura” de la nivel molecular, ne pot insanatosi si proteja de adictii, de cancer si boli, de afectiuni mentale, de stres si de efectele sale devastatoare asupra organismului.

 

 

Comenteaza cu Facebook