Yoga pentru sănătatea fizică, mentală, emoțională, psihică și vitală – a doua parte Skip to main content
ypga-sanatate

Cea mai bună parte a practicii yoga este că începeți să obțineți beneficii încă din prima zi. Nu după câteva luni, săptămâni sau ani. Beneficiile apar după fiecare sesiune de practică, ceea ce înseamnă că, pe măsură ce exersați, aceste beneficii continuă să se acumuleze în corp, ducând în timp la rezultate mai mari și mai bune.

Vezi aici prima parte.

Astfel, dacă practicați yoga timp de 30 de minute zilnic și sunteți consecvenți, este mai bine decât să faceți 3 ore într-o zi și apoi restul săptămânii să faceți pauză.

Practica yoga nu exclude alte activități care vă fac plăcere, ci din contră,  oferă energie, flexibilitate și corp ușor, ceea ce face ca celelalte activități să fie mai plăcute. Iar dacă practica se face în grup, energia este amplificată și rezultatele de asemenea.

Modurile în care yoga îmbunătățește sănătatea, descrise de medicul Timothy McCall, conduc la concluzia ca yoga poate fi considerata o știință, asemenea medicinei, efectele sale benefice fiind demonstrate și în mod științific.

  8. Yoga drenează limfa și întărește imunitatea

Când mușchii se contractă sau se întind în posturile de yoga, se mișcă și organele interne și astfel, crește drenajul limfatic. Acest lucru ajută sistemul limfatic să lupte împotriva infecțiilor, să distrugă celulele canceroase și să elimine deșeurile toxice ale funcționării celulare.

 9. Yoga crește ritmul cardiac

Atunci când ritmul cardiac are o capacitate susținută la efort, scade riscul de atac de cord și se poate ameliora depresia. Deși nu toate tipurile de yoga presupun efort fizic susținut, practica unui flux de asane sau Ashtanga yoga, influențează ritmul cardiac care poate crește în intervalul de efort recomandat. Dar chiar și exercițiile de yoga care nu cresc ritmul cardiac pot îmbunătăți condiționarea cardiovasculară.

Studiile au descoperit că practica yoga scade ritmul cardiac în repaus, crește rezistența și poate îmbunătăți absorbția maximă de oxigen în timpul exercițiilor fizice. Un alt studiu a constatat că subiecții cărora li s-a predat doar pranayama puteau face mai multe exerciții cu o oxigenare mai redusă.

10. Yoga scade tensiunea arterială

Dacă aveți hipertensiune arterială, puteți beneficia de yoga. Două studii asupra persoanelor cu hipertensiune arterială, publicate în jurnalul medical britanic, The Lancet, au comparat efectele Savasana (asana poziția cadavrului) cu simpla întindere pe o canapea. După trei luni, Savasana a fost asociată cu o scădere de 26 de puncte a tensiunii arteriale sistolice și o scădere de 15 puncte a tensiunii arteriale diastolice - și cu cât tensiunea arterială inițială era mai mare, cu atât scăderea era mai mare. 

Citește și: www.yogasat.ro/savasana

11. Yoga reglează glandele suprarenale

Yoga scade nivelul de cortizol. În mod normal, glandele suprarenale secretă cortizol ca răspuns la o criză acută, stres, îmbunătățind temporar funcția imunitară. Dacă nivelul de cortizol rămâne ridicat o perioadă mai îndelungată, chiar și după criză, acesta poate compromite sistemul imunitar.

Creșterile temporare ale cortizolului ajută memoria pe termen lung, dar nivelurile cronice ridicate o subminează și pot duce la modificări permanente ale creierului. În plus, cortizolul excesiv a fost asociat cu depresia majoră, osteoporoza (extrage calciul și alte minerale din oase), hipertensiunea arterială și rezistența la insulină.

La șobolani, nivelurile ridicate de cortizol duc la ceea ce cercetătorii numesc „comportament de căutare de mâncare”, cel care ne determină să mâncăm atunci când suntem supărați, furioși sau stresați. Organismul ia acele calorii suplimentare și le distribuie sub formă de grăsime în abdomen, contribuind la creșterea în greutate și deci, la riscul de diabet și atac de cord.

 12. Yoga te face mai fericit

Va simțiți triști? Stați în Lotus sau o altă asană. Deși nu este atât de simplu, un studiu a constatat că o practică constantă de yoga a redus depresia și a condus la o creștere semnificativă a nivelului de serotonină și la o scădere a nivelurilor de monoaminoxidază și cortizol. Serotonina sau „hormonul fericirii“ este un neurotransmițător, o substanță chimică care permite celulelor nervoase să comunice între ele. Monoaminoxidaza este o enzimă care descompune neurotransmițătorul dopamină la nivelul creierului.

Cortizolul sau hidrocortizonul, este un hormon de stres, steroid eliberat de cortexul suprarenalei care poate crește nivelul de zahăr din sânge.

La Universitatea din Wisconsin, doctorul Richard Davidson, a descoperit că partea de cortex prefrontal stâng a arătat o activitate sporită la cei care practică meditația regulat, pe termen lung. Ei sunt mai fericiți și au o imunitate mai bună.

13. Yoga imprimă un stil de viață sănătos

Mișcați-vă mai mult, mâncați mai puțin - acesta este zicala multora dintre cei care sunt la dietă. Yoga poate ajuta în ambele cazuri. O practică regulată te pune în mișcare și arde calorii, iar dimensiunile spirituale și emoționale ale practicii vă încurajează să abordați orice probleme legate de alimentație și greutate la un nivel mai profund. Yoga vă poate inspira, de asemenea, să vă hrăniți mai conștient, acordând atenție efectelor pe care felul și cantitatea alimentelor le au asupra minții și corpului fizic.

14. Yoga scade glicemia

Yoga scade glicemia și colesterolul LDL („rău”) și crește colesterolul HDL („bun”). La persoanele cu diabet, s-a descoperit că yoga scade glicemia în mai multe moduri: prin scăderea nivelului de cortizol și adrenalină, încurajând pierderea în greutate și îmbunătățind sensibilitatea la efectele insulinei. Reduceți nivelul zahărului din sânge și reduceți riscul de complicații diabetice, cum ar fi atac de cord, insuficiență renală, neuropatie și orbire, practicând yoga.

15. Yoga ajută la concentrare

O componentă importantă a yoga este concentrarea asupra momentului prezent. Studiile au descoperit că practica regulată de yoga îmbunătățește coordonarea, timpul de reacție, memoria și chiar scorurile IQ. Oamenii care practică meditația demonstrează capacitatea de a rezolva probleme și de a-și aminti mai bine informații - probabil pentru că sunt mai puțin distrași de gândurile lor, care apar și reapar, ca o buclă nesfârșită.

16. Yoga relaxează sistemul

Yoga încurajează relaxarea, încetinirea respirației și concentrarea asupra momentului prezent, schimbând echilibrul de la sistemul nervos simpatic, activat în situații de stres, la sistemul nervos parasimpatic, care calmează și relaxează; scade respirația și ritmul inimii, scade tensiunea arterială și crește fluxul de sânge către intestine și organele de reproducere.

17. Yoga îmbunătățește echilibrul

Practicarea regulată a yoga crește abilitatea de a simți ceea ce face corpul tău și unde se află în spațiu, îmbunătățind echilibrul. Persoanele care au o postură proastă sau un mod de mișcare disfuncțional, au de obicei și un echilibru precar, probleme la genunchi și dureri de spate. Un echilibru mai bun ar putea însemna mai puține căderi. Pentru persoanele în vârstă, acest lucru înseamnă o mai mare independență de mișcare. Pentru ceilalți, posturi precum Vrikshasana pot aduce echilibru mental, nu numai postural.

 Citește și: www.yogasat.ro/vrikshasana-copacul-vietii

18. Yoga menține sistemul nervos sănătos

Unii yoghini avansați își pot controla corpurile în diferite moduri. Oamenii de știință au monitorizat yoghinii care își pot induce ritmuri cardiace neobișnuite, pot genera unde cerebrale specifice și, folosind o tehnică de meditație, își pot ridica temperatura corpului. Dacă pot folosi yoga pentru a face acestea, înseamnă că și noi putem învăța să ne îmbunătățim fluxul de sânge către pelvis, mai ales femeile care doresc să rămână însărcinate sau putem să ne relaxam dacă avem probleme cu somnul.

19. Yoga eliberează tensiunea la nivelul membrelor

Ați observat vreodată că țineți telefonul sau volanul foarte strâns sau că vă strâmbați când vă uitați la ecranul unui computer? Aceste obiceiuri inconștiente pot duce la tensiune cronică, oboseală musculară și dureri la încheieturi, brațe, umeri, gât și față, ceea ce poate crește stresul și vă poate înrăutăți starea de spirit.

Practicanții experimentați de yoga, încep să observe unde apare tensiunea: poate fi în limba, ochi, mușchii feței sau ai gâtului, etc. Dacă pur și simplu conștientizați tensiunile din corp, le veți putea elibera și veți învăța să vă relaxați. 

20. Yoga ajută să dormim mai adânc

Stimularea este bună, dar prea multă irită sistemul nervos. Yoga poate oferi ușurare, o evadare din agitația vieții moderne. Asanele, yoga nidra (o formă de relaxare ghidată), Savasana, pranayama și meditația încurajează pratyahara, retragerea simțurilor în interior, oferind astfel o pauzlă pentru sistemul nervos. Un alt beneficiu secundar al unei practici obișnuite de yoga, sugerează studiile, este un somn mai bun - ceea ce înseamnă că veți fi mai puțin obosiți și stresați și veți avea mai puține șanse de a avea accidente. Somnul este unul dintre beneficiile cheie ale yoga pe care aproape fiecare practicant îl poate experimenta, indiferent de nivelul de experiență.

21. Yoga îmbunătățește funcționalitatea sistemului imunitar

Asanele și pranayama îmbunătățesc funcția imunitară, dar, până acum, meditația are cel mai puternic suport științific în acest domeniu. Se pare că are un efect benefic asupra funcționării sistemului imunitar, stimulându-l atunci când este necesar (de exemplu, creșterea nivelului de anticorpi ca răspuns la un vaccin) și scăzându-l atunci când este necesar (de exemplu, atenuând o funcție imunitară neadecvat de agresivă într-o boala autoimună, precum psoriazisul).

Vezi aici prima parte.

Surse: yogajournal.com, medium.com, Harvard health publication.

 

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook