Studiu: Ego-ul este marit de practica yoga si meditatie Skip to main content
femei-asane

Potrivit invataturilor hinduse, sinele este iluzoriu. Religiile, precum si practica yoga ne incurajeaza sa ne invingem ego-ul, renuntand la dorintele care ne indeparteaza de adevarata noastra natura.

Yoga si meditatia au la baza renuntarea la ego, cu tot ce presupune aceasta renuntare. Insa un studiu publicat recent in presa de peste Ocean scoate la iveala un lucru cat se poate se uimitor: yoga si meditatia in varianta contemporana nu fac altceva decat sa iti mareasca ego-ul.

Cercetatorii de la Universitatea Manheim din Germania au facut acest studiu pe un esantion de 93 de practicanti de yoga. Studiul s-a desfasurat pe o perioada de 15 saptamani, timp in care participantii au fost monitorizati in mod regulat. S-a constatat astfel ca in prima ora dupa o sesiune de yoga, cursantii au experimentat o sporire a ego-ului, comparativ cu manifestarea ego-ului intr-o perioada in care nu s-a practicat yoga.

Citeste: INTERVIU VAL VOICU: "MAJORITATEA INSTRUCTORILOR DE YOGA DIN ROMANIA SE COMPORTA CA NISTE ANTREPRENORI DE OCAZIE..."

Un alt studiu facut pe un esantion de 162 de persoane recrutate pe Facebook, de pe grupuri dedicate meditatiei, a avut rezultate similare. S-a dovedit ca practicantii au ego-ul sporit dupa yoga.

Cercetatorii au evaluat si starea de bine de dupa o sesiune de yoga/ meditatie si au constatat astfel ca starea de bine a crescut direct proportional cu ego-ul dupa practica yoga.

Concluzia cercetatorilor a fost ca yoga si meditatia in varianta moderna se indeparteaza de esenta acestor practici. Linistirea ego-ului este un element de baza in practicile hinduse, insa sesiunile de yoga moderne nu fac altceva decat sa stimuleze ego-ul.

Greseala pe care o fac multi instructori si practicanti de yoga “moderna” consta in faptul ca practica se bazeaza pe imbunatatirea calitatii vietii si calmarea anxietatii/ angoaselor. Insa scopul real al yoga nu este nici pe departe acesta.

Lewis Richmond, adept al budismului si autor al multor carti pe teme spirituale, sustine ca meditatia poate stimula pornirile narcisiste. El a declarat pentru Huffington Post: “Actul de a sta in liniste, cu ochii inchisi si atentia concentrata catre interior, catre respiratie, corp si activitatea mentala, ar putea fi denumita cel putin egocentrista”.

Comenteaza cu Facebook